Recepti

ReceptiRecepti za kolače, za jela, za dug život,  za ljubav….mogli bismo unedogled nabrajati zašto su nam sve  potrebni. Ponekad doista i nismo svjesni koliko su nam neke situacije u životu olakšane samo zato što smo ili čuli ili pročitali nečiji savjet i nečiji recept za nešto. Ponekad nam čak ni savjet kao takav nije potreban, već više samo ta iskrena i topla riječ bude nit koja pomogne sastaviti dijeliće kakve zamršene situacije.

Vjerovatno su nam zato tako dragi recepti iz bakine bilježnice. Podsjete tako te bilježnice požutjelih i uflekanih stranica, pohabanih i preškrabanih uputa i savjeta na to koliko je svakome od nas pomoć u kuhinji dobro došla. Bez obzira imaš li iskustva ili ne. Bez obzira znaš li napraviti savršeno sočni Beef Bourguignon kao da ga je sama Julia Child radila ili su ti jaja na oko vrhunac kaosa u kuhinji, dobar i nadasve puno puta provjeren recept za neko jelo u trenutku ti život u kuhinji može učiniti puno ljepšim. A ako uz taj recept pronađeš još i pokoji dobar savjet koji ti npr. kaže da ulje kada pečeš jaja ili lignje neće tako jako prskati ako u njega staviš prstohvat soli, ili da ti mlijeko iz tetrapaka neće bućkati kad ga ulijevaš u šalicu ako mu na suprotnom kraju probušiš samo malu rupicu, veselju nema kraja. Probajte i uvjerite se, doista je tako 😉

ReceptiKuharice lijepih tvrdih stranica, knjižice iz raznoraznih časopisa, istrgnute stranice starih ženskih žurnala, džepna must have izdanja blagdanskih recepata, masni papirići rukom pisanih skraćenica za baklavu ili princes krafne, omiljeno su mi štivo. Često me pitaju što će mi pobogu toliko toga kad i sama već dobro kuham, i još k tome dijelim na internetu recepte od kojih veliki broj doista nastane samo u mojoj glavi. Pa iako sam mišljenja da se čovjek životu najbolje uči metodom pokušaja i pogrešaka, a savjete, često i dobronamjerne, samo sebi svojstvenom bikovskom tvrdoglavošću počesto ignoriram, smatram da za učenje nikad nije kasno i da velika količina informacija i saznanja može biti samo korisna, a potom i plodonosna. U svakom pogledu.

Recepte (kako kulinarske, tako i one životne 😉 ) treba doživljavati kao pokretače energije, kao začetnike dobrih ideja, kao vrhove ledenih santi ispod kojih se još puno toga krije. Usudite se zaviriti ‘ispod’ recepta, usudite se svakom receptu dodati nešto bar malo drugačije, nešto samo svoje i pomaknite granice predvidljivoga. Možda otkrijete nešto što vam se sviđa, a možda i ne. Na točan, stari recept se uvijek možete vratiti 😉 No u jedno budite sigurni, recepti su definitivno ono nešto što vas može pokrenuti i što može uljepšati svakodnevicu.

Da, dobri recepti su nam svima potrebni. I zato me tako veseli što svijetu mogu dati barem mali doprinos i podijeliti sve moguće recepte koji mi padnu na pamet, a koje sam i sama isprobala upravo ovdje na ReciPeci i objavila u kategoriji Recepti, sve na jednom mjestu jer sam sigurna da ćete ih sve isprobati, te da će kuhanjem i kušanjem sva ta jela i svi ti mirisi i okusi postati nečiji istinski opipljivi gastronomski doživljaji, što u konačnici i trebaju biti.

Brzi pekmez od smokava sa želinom

Ne znam kako vi, ali ja često imam potrebu baš u nekom trenutku pojesti ...

Kitnkez, kitnikez, kotonjada ili sir od dunja

Ima tako tih nekih recepata, jela i slastica pomalo zaboravljenih, starinskih sasvim kao što ...