Početna Recepti

Recepti

ReceptiRecepti za kolače, za jela, za dug život,  za ljubav….mogli bismo unedogled nabrajati zašto su nam sve  potrebni. Ponekad doista i nismo svjesni koliko su nam neke situacije u životu olakšane samo zato što smo ili čuli ili pročitali nečiji savjet i nečiji recept za nešto. Ponekad nam čak ni savjet kao takav nije potreban, već više samo ta iskrena i topla riječ bude nit koja pomogne sastaviti dijeliće kakve zamršene situacije.

Vjerovatno su nam zato tako dragi recepti iz bakine bilježnice. Podsjete tako te bilježnice požutjelih i uflekanih stranica, pohabanih i preškrabanih uputa i savjeta na to koliko je svakome od nas pomoć u kuhinji dobro došla. Bez obzira imaš li iskustva ili ne. Bez obzira znaš li napraviti savršeno sočni Beef Bourguignon kao da ga je sama Julia Child radila ili su ti jaja na oko vrhunac kaosa u kuhinji, dobar i nadasve puno puta provjeren recept za neko jelo u trenutku ti život u kuhinji može učiniti puno ljepšim. A ako uz taj recept pronađeš još i pokoji dobar savjet koji ti npr. kaže da ulje kada pečeš jaja ili lignje neće tako jako prskati ako u njega staviš prstohvat soli, ili da ti mlijeko iz tetrapaka neće bućkati kad ga ulijevaš u šalicu ako mu na suprotnom kraju probušiš samo malu rupicu, veselju nema kraja. Probajte i uvjerite se, doista je tako 😉

ReceptiKuharice lijepih tvrdih stranica, knjižice iz raznoraznih časopisa, istrgnute stranice starih ženskih žurnala, džepna must have izdanja blagdanskih recepata, masni papirići rukom pisanih skraćenica za baklavu ili princes krafne, omiljeno su mi štivo. Često me pitaju što će mi pobogu toliko toga kad i sama već dobro kuham, i još k tome dijelim na internetu recepte od kojih veliki broj doista nastane samo u mojoj glavi. Pa iako sam mišljenja da se čovjek životu najbolje uči metodom pokušaja i pogrešaka, a savjete, često i dobronamjerne, samo sebi svojstvenom bikovskom tvrdoglavošću počesto ignoriram, smatram da za učenje nikad nije kasno i da velika količina informacija i saznanja može biti samo korisna, a potom i plodonosna. U svakom pogledu.

Recepte (kako kulinarske, tako i one životne 😉 ) treba doživljavati kao pokretače energije, kao začetnike dobrih ideja, kao vrhove ledenih santi ispod kojih se još puno toga krije. Usudite se zaviriti ‘ispod’ recepta, usudite se svakom receptu dodati nešto bar malo drugačije, nešto samo svoje i pomaknite granice predvidljivoga. Možda otkrijete nešto što vam se sviđa, a možda i ne. Na točan, stari recept se uvijek možete vratiti 😉 No u jedno budite sigurni, recepti su definitivno ono nešto što vas može pokrenuti i što može uljepšati svakodnevicu.

Da, dobri recepti su nam svima potrebni. I zato me tako veseli što svijetu mogu dati barem mali doprinos i podijeliti sve moguće recepte koji mi padnu na pamet, a koje sam i sama isprobala upravo ovdje na ReciPeci i objavila u kategoriji Recepti, sve na jednom mjestu jer sam sigurna da ćete ih sve isprobati, te da će kuhanjem i kušanjem sva ta jela i svi ti mirisi i okusi postati nečiji istinski opipljivi gastronomski doživljaji, što u konačnici i trebaju biti.

Više recepata za kremaste kolače…

Više recepata za torte…

Više recepata za sitne kolače…

Više recepata za jednostavne kolače…

Više recepata za mesna jela…

Više recepata za bezmesna jela…

 1. Krem juha od cikle i krumpira

  Ako se smatrate ljubiteljem juhica, ili ako jednostavno ne možete zamisliti ručak bez dobre, krepke juhe, tada...

Više recepata za juhe i variva…

Više recepata za jela s tjesteninom…

 1. Punjene lignje

  Punjene lignje, pržene lignje, panirane lignje…ma, lignje na sto načina uz oveću dozu krumpira s blitvom i...
 2. Fiš bez kostiju

  Fiš bez kostiju složit će se mnogi, baš i nije neki pravi fiš jer ako se u...

Više recepata za jela s ribom…

 1. Ječmena kaša sa povrćem

  Ječmena kaša sa povrćem ukusan je i zdrav obrok koji možete pripremiti kao prilog nekom mesnom jelu...

Više recepata za priloge…

Više recepata za doručak, večeru, party…

Više recepata za peciva…

 1. Pekmez od šljiva iz pećnice

  Ok, pekmez od marelica napravljen je odavno, lovačka salata popunila je police u špajzi, idući vikend radimo...

Više recepata za zimnicu…

Printaj ...

Komentiraj ...

Add a comment

Izbornik