Tjestenina spada u onu skupinu namirnica koja je neizmjerno raznolika, prirodna i nadasve praktična te ju je kao takvu vrlo lako i jednostavno uskladiti sa gotovo svim mogućim sastojcima. Možemo je dakle upotrijebiti u juhama, za spravljanje predjela, kao priloge raznim vrstama glavnih jela, salata, zakuski pa i slastica.

Priprema tjestenine  je vrlo jednostavna i brza, jer se brzo kuha i ne zahtjeva puno pripreme, što je u današnje vrijeme kad je sve oko nas užurbano vrlo bitno. Osim toga, vrlo je zdrava i osigurava nužne hranjive sastojke, vlakna i što je možda i najbitnija njezina odlika, ugljikohidrate za energiju. Ukoliko pri pripremi  jela u koje je uključena tjestenina ne pretjerate sa sastojcima bogatim masnoćama kao što su maslac, vrhnje ili sir,  takav obrok onda može biti i niskokaloričan i nemasan.

Danas je na tržištu strahovito velik izbor tjestenine. Osnovna podjela tjestenine bi bila na:

 1. suhu tjesteninu – Kupovna sušena tjestenina spravlja se od brašna pomiješana s vodom, poneke i sa jajima. ovakva tjestenina ima puno duži vijek trajanja (čak do dvije godine)
 2. svježu tjesteninu – Svježa tjestenina koja se može nabaviti u trgovinama, uglavnom sadrži jaja i mora se držati u hladnjaku. Može se čuvati samo dva do tri dana.

Naravno da bi bi se u ovu podjelu mogla svrstati i tjestenina spravljena u domaćem okruženju, što mnoge domaćice prakticiraju a i sama sam se okušala više puta u izradi malih krpica za juhu 😉 (U izradu rezanaca se nisam još upustila jer imamo predobru baku koja to radi za nas a i još uvijek si nisam nabavila strojčić za izradu rezanaca). Ukoliko se takva tjestenina radi sa domaćim jajima, koja su obično intenzivne žute boje, tada je i okus a i vizualni doživljaj iste osebujan i nemjerljiv karakteristikama kupovne tjestenine.

Ostatke kuhane tjestenine možete čuvati u čvrsto zatvorenoj posudi u hladnjaku do dva dana.

VRSTE TJESTENINE

 • Sitna tjestenina (krpice, kašica, pastina, orzo), koja se dodaje juhama;
 • Pločasta tjestenina – za lazanje. U istu grupu spadaju i cannelloni koji se nadjevaju;
 • Polugotove lazanje – listovi sušenog tijesta idealna su stvar za brzinsko pripremanje ovog jela, jer ih nije potrebno kuhati niti namakati prije upotrebe. Jednostavno ih posložite u slojevima s drugim sastojcima. Karakteristika je ovih lazanja da moraju upiti tekućinu tijekom kuhanja, pa imajte to na umu kod spravljanja lazanja i povećajte količinu umaka ili ga prorijedite.

Lazanje koje nije potrebno kuhatiPolugotove lazanje

 • Farfalle (leptirići ili mašnice) – poslužuju se najčešće uz razna pikantna jela od povrća, jela od ribe, a odličnu su i sa bešamelom.

FarfalleFarfalle

 • Chonchiglioni (školjkice) – ima raznih veličina. Male su odlične za juhu, a veće nadjevene mljevenim mesom, raznim vrstama povrća ili sirom. No ta je tjestenina odlična i sa svim drugim vrstama umaka.
 • Penne rigate (pera) – srednje debele cjevčice odlične su za složence, uz jela iz tavice, s umacima i to zato jer se dobro mogu napuniti tekućinom. Glatke penne, dakle one bez nabora, odlične su za juhu i minestrone a zovu se renette.

Penne rigatePenne rigate

 • Eliche ili fusilli – spiralice koje su poznate u kulinarstvu i kao ‘gutač umaka’. Odlične su za lagane mesne umake kao i za one s povrćem, svježim sirom i ribom. Također su izvrstan prilog uz nešto sitniji mesni ragu zato što im oblik omogućuje da ragu uz njih dobro prijanja.
 • Fussili lunghi – izgledaju kao špageti s minivalom 😉 Uz njih najviše prijaju jako kremasti umaci, kao što je onaj s gorgonzolom ili sa šunkom i vrhnjem.
 • Rigatoni – kratke debele cjevčice s naborima, slične penne rigatima ali imaju ravne krajeve. I ova vrsta tjestenine jako dobro upija umak. Odlična je, osim s umacima, za razne složence te salate s tikvicama i patliđanima.
 • Makaroni – Ako ste ljubitelj tjestenine s puno umaka, i to posebice ‘glatkih’ umaka, npr. s vrhnjem, tada definitivno trebate upotrebljavati duge šuplje makarone jer se u njima tekućina od umaka može lijepo rasporediti, a konzumirate je zajedno s tjesteninom. Jako su dobri i za složence.

MakaroniMakaroni

 • Pužići – mogu se upotrebljavati za razna jela: s umakom od rajčica i maslina, za salate od tjestenine, složence…Što su pužići veći, mogu ‘skriti’ više umaka.

Pužići srednje veličinePužići srednje veličine

 • Špageti – Definitivno najpoznatija vrsta tjestenine. Klasično se pripremaju s umakom Bolognese ili Carbonara, no ukusni su i bez umaka tzv. aglio e olio. Prijaju uz sva vegetarijanska jela.
 • Tagliatelle – u biti su to široki rezanci koji se u trgovinama mogu naći namotani u klupko ili rastreseni.  Odlični su uz umake s gljivama, mesom, morskim plodovima te pirjanim povrćem.

TagliatelleTagliatelle

 • Cappelletti – u prijevodi bi bili ‘punjeni šeširići’. Zbog toga što mogu primiti puno tekućine, odlični su uz razne umake. Jako dobro pašu u složencima te kao prilog uz jela s ribom i mesom.
 • Rotelle – tjestenina u obliku kotačića. Odlična je za pikantne salate, a djeca su njima oduševljena zbog izgleda.
 • Tortellini – mali okrugli komadići tijesta omotaju se oko nadjeva i saviju u kružni oblik. Nadjevi mogu biti različiti: od mljevenog mesa, sa sirom ricotta i špinatom…

TortelliniTortellini

 • Ravioli – od tortellina se razlikuju samo po obliku. Oni su četvrtastog, pločastog oblika. Uglavnom su sa nadjevom od mesa, sira i povrća.
 • Tanki rezanci za juhu – bilo da su spravljeni doma ili kupljeni u trgovini, toliko su tanki da ih se može upotrebljavati isključivo u  juhama. Mogu biti pločaste, plosnate  strukture (takvi su najčešće domaći rezanci) ili pak okruglaste strukture. Također ih možemo naći namotane u klupko ili pak rastresite.

Tanki rezanci za juhuTanki rezanci za juhu

Osim što je ima u raznovrsnim oblicima, tjestenina može imati i razne boje i okuse. Najčešća boja je zelena koja se dobiva od špinata. Crvena tjestenina dobiva se dodavanjem pirea od paradajza, ružičasta se dobiva dodavanjem cikle, žuta dodavanjem šafrana a crna dodavanjem crnila lignji. Sve te boje ne utječu bitno na okus. Tjestenina obogaćena okusa sadrži sastojke poput začinskih biljaka, češnjaka ili papra.

ZAMRZAVANJE

Ako imate takvu potrebu, svježu tjesteninu možete zamrznuti na najduže 3 mjeseca, a prije kuhanja nije ju potrebno odmrzavati. Složenci od tjestenine ili jela od punjene tjestenine, popit cannellona, lazanja i makarona sa sirom, dobro se zamrzavaju i također se mogu pohraniti na najviše 3 mjeseca. Kuhanu rižu doista nije potrebno zamrzavati, jer se puno duže odmrzava nego što je potrebno da se skuha 😉

 • Prikaži komentare(0)

 • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

 • Ime *

 • E-mail *

 • Webstranica