Dizano tijestoUvijek kad su proslave rođendana posrijedi, a često i kada nam se samo prijatelji na kavicu najave, posegnem u svoju ladicu sa brašnom i kvascem. Jednostavne, proste namirnice a čuda se od toga mogu napraviti. Toga ne smije nikad nedostajati.

U svojoj, da je tako nazovem, ‘kulinarskoj povijesti’ skupila sam popriličan broj recepata za raznorazne klipiće, slance, perece i slično, neke od bake, neke od susjede, neke iz pisanih kuharica. Isprobala sam sve i svašta, i svaki je recept garantirao nešto posebno a ja bih uvijek bila pomalo razočarana jer su mi svaki put ispadali skoro pa isti klipići. U početku sam se držala strogo recepata. Nije smio nedostajati niti ml ulja ili mlijeka i ako bih što zaboravila bila bih u panici kako će ispasti, hoće netko primjetiti da sam to i to pogriješila ili…..S vremenom sam shvatila da je doista stvar samo u praksi. Dakle, ako prvi put ne ispadnu klipići kako treba, ma drugi put će već biti bolji, treći put savršeni i svaki put sve bolji i bolji.

A recepti? Hmm, i danas imam u glavi jedan osnovni koji onda po potrebi samo dorađujem. Jer ako je tijesto premekano jednostavno dodajem malo po malo brašna….lakše je tako i mijesiti. Ako je slučajno pretvrdo dodajem pomalo mlijeka i ulja dok ne postane podatno pod rukom..to se osjeti ..

Htjela bih još reći, za one koji možda ne znaju, da se dizano tijesto može zamijesiti sa friškim ‘živim’ kvascem, sa suhim ‘u vrećici’ kvascem a od nedavno je na tržištu i Garant od dr. Oetkera pa se često i njim služim.

Razlika ima, i to nekoliko:

  • kad se dizano tijesto mijesi sa friškim kvascem, proces izrade je duži zbog vremena potrebnog da se tijesto ‘digne’ nakon što se zamijesi. Po okusu i podatnosti, klipići pripremljeni na takav način su mekši izvana, usudila bih se reći, malo ‘žilaviji’.
  • kad se dizano tijesto mijesi sa suhim kvascem u vrećici, proces izrade se skraćuje samo za ono uzdizanje kvasca na početku. Po okusu i podatnosti, klipići su isti kao i kad se rade sa friškim kvascem.
  • kad se dizano tijesto radi sa ‘Garant’ praškom postupak izrade je znatno skraćen, jer se tijesto ne mora ostavljati na počivanju. Odmah je spremno za daljnju izradu što god već htjeli od njega napraviti. Po okusu i podatnosti, klipići pripremljeni na takav način su puno krhkiji, ‘krckaviji’ i rahliji.

Dizano tijestoDobro, dobro, do sada ste već sigurno shvatili, ja sam luuudaaa na dizano tijesto! 😀 Ali kako ne bih??? Od njega ne samo da se mogu napraviti užasno ukusni klipići, i to u raznim varijantama: punjeni svim i svačim, prazni, posipani sjemenkama mmmmmm! Idealno je i za pizze, pizzete, ono se može napuniti i zarolati pa tako dobijemo male šarene zalogajčiće…

Kada su proslave rođendana u pitanju, takve varijante jela su i najpraktičnije. Jer, uvijek je tu puno ljudi oko stola, što odraslih, što djece. Za dječjim stolićima je isto tako uvijek gužva i doista bi bilo nespretno svakome poslužiti tanjur sa salamicama i sličnim. Bilo bi toga posvuda gdje ne treba. Svatko tko je bar jednom pokušao organizirati rođendan kod kuće zna o čemu govorim. 😉

Sa ovakvim jelima djeca će biti oduševljena, jer mogu si uzimati onako ‘usput’, grickati, i najesti se a da i ne primjete, takvi zalogajčići su im primamljivi baš zato što su mali, šareni i što ih mogu sami izabrati.

Dakle, pregaču oko vrata, brašno u ruke i mijesite 😀

Puno uspjeha i dobar tek Vam želim!
Vaša Sandra

  • Prikaži komentare(0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica