Juhe i variva - kuhanjeMeni je osobno najljepše ručak započeti dobrom juhom. Kuham je gotovo svaki dan, ovisno o ‘inspiraciji’ tog dana ili o željama mojih ukućana. Vjerojatno mi je ta sklonost juhama ostala još iz doba dok su djeca bila mala, odnosno od onog dana kad smo počeli sa dohranom. Jer u juhe se doista sve može ‘ugurati’, nutritivno su jako vrijedne, a ‘zakamuflirati’ u njih možete čak i ono što djeca inače nikako ne bi htjela pojesti (npr. kod nas je taj slučaj sa brokulom i cvjetačom).

Juhe i variva - varivoO hranjivoj vrijednosti variva da i ne govorim. Kuhanjem, povrće gubi najmanje svojih prirodnih vitamina i minerala, jer sve ostane u juhi ili varivu. Dodajmo unutra još i meso i dobili smo i energetsku vrijednost jela. Variva su možda i najjednostavnija za pripremu, ne zahtijevaju puno vremena kraj štednjaka, a može se skuhati i veća količina za dan poslije. Neke vrste ‘jušnih’ hrana čak su ukusnije drugi dan, podgrijane, npr. sarma ili ćufte.

Također bitna stvar je to što ‘žlična’ jela pojednostavljuju pripremu  jer se većina namirnica potrebnih u tu svrhu (npr: povrće koje se očisti i blanšira zahtjeva nakon toga kraće vrijeme kuhanja) može unaprijed pripremiti i obraditi, pospremiti u zamrzivač i po potrebi samo nabrzinu otopiti u vrućoj vodi ili mikrovalki.

Činjenica je da većina djece, bar ne djece koju sam ja upoznala do sada, nije oduševljena jušnim jelima i varivima, jer to su hrane koje su im ‘tako mrske u vrtiću’. No, možete im doskočiti dodavanjem nekih novih okusa u varivo. Npr. žlica-dvije ketchupa ili zašećerene rajčice dat će varivu slatkastu notu. A pridobiti ih možete i zanimljivom dekoracijom u tanjuru. Možete od hrenovki ili tanko narezanih kobasica napraviti cvijet u tanjuru ili smješka ili sunce. Tako će i obični kelj postati interesantan i drugačiji!  Ako ne vole krumpir ili bilo koji drugi sastojak, jednostavno ga zgnječite vilicom da se ‘ne vidi’ i naravno spremno slažite da krumpira nema unutra! 😉 Jer, djeca su najčešće vizualni tipovi, okusi su im manje bitni, pa ako se potrudite oko te vizualizacije, možda ih pridobijete za stol!

O JUHAMA

Mnogo je vrsta juha koje se mogu pripremiti doma, ali neka osnovna podjela je na one:

  1. bistre – koje se kuhaju dugo i polako da bi što bolje preuzele aromu iz svojih sastojaka
  2. guste – koje se kuhaju kraće

Ako se juha poslužuje kao predjelo, i ako je k tome još gusta (krem juha), ostatak ručka može biti i manje kaloričan i jednostavniji jer su guste juhe po svom sastavu dosta zasitne.

BISTRE JUHE

Mogu se kuhati sa mesom ili samo sa povrćem i najbitnija im je odrednica da se u pravilu kuhaju na laganoj vatrici, gotovo bez ključanja. Bilo koja vrsta mesa može se kombinirati s korjenastim povrćem, no upravo o vrsto mesa ovisi i dužina kuhanja juhe. Juha od govedine se tako kuha gotovo tri sata, a od piletine upola manje. Meso kokoši je ipak nešto žilavije pa treba dva i pol do tri sata da se skuha, dok je za teletinu dovoljno sat do sat i pol. Za bistre juhe s mesom i puno korjenastog povrća karakteristično je da se na površini kada juha zakuha pojavi pjena, koju treba ukloniti žlicom, kako se ne bi izgubio izvorni okus juhe, a i kako bi juha ostala što bistrija. Iako je našem narodu u genetskom kodu ugrivarana ona krilatica “Masna koka, dobra juha”, bistre juhe od masnijih komada mesa doista znaju biti premasne, što se sasvim lijepo vidi po ovećim masnim kolutima koji se stvore na površini juhe tijekom kuhanja. Pa stoga ako primjetite da se na površini stvorilo suviše masnoće, jednostavno je pokupite žlicom i uklonite jer će tada juha biti ‘laganija’ 😉

GUSTE, KREM JUHE

To su juhe koje imaju glatku strukturu  a od povrća koje u sebi sadrži škrob (kao što su krumpir ili grah npr.) miksanjem postanu gušće, pa im ponekad nije potrebno dodavati brašno kako bi se zgusnule. Krem juhe su puno ukusnije ako im se doda vrhnje. Ali tu budite oprezni! Jer, vrhnje za kuhanje možete dodati u vruću juhu i dalje ju kuhati a de se ne zgusne dok će se kiselo vrhnje zgrušati ako ga dodate u vruću juhu koja se još kuha. Stoga ga dodajte neposredno prije posluživanja i samo ga malo zagrijte.

Puno uspjeha u spravljanu jela, i naravno, dobar tek Vam želim!
Vaša Sandra

  • Prikaži komentare(0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica