Kada je priprema rođendana u pitanju ili pak kakvog manjeg domjenka, na domaćici je jako puno posla i ne rijetko se događa da sve obavlja u zadnji čas i pod pritiskom. A kada se stvari obavljaju pod pritiskom uvijek se može dogoditi da nešto krene po zlu i to kad najmane to očekujete ili trebate. I sama sam bila puno puta u takvim situacijama. No, svemu se može doskočiti, a ja ću vam u nekoliko kratkih crtica dati nekoliko ideja što napraviti u takvim situacijama da si olakšate život.

Ukoliko se radi o pripremi dječjeg rođendana, odlična je ideja (naravno, ako imate živaca i volje 😉 ) uključiti svoje mališane – slavljenike u izradu nekih slastica. Kod nas se doma najčešće na taj način, ‘svi u kuhinjuuuu’ rade se Slanci! Recept je jednostavan, tijesto je po podatnosti slično kao za izradu prhkih kolačića, i sve što Vam treba su male pregače i modlice kojima će izrezivati slance iz tijesta koje im Vi zamjesite. Klinci će biti oduševljeni i osjećat će se bitno što Vam mogu pomoći u pripremi hrane za tako bitnu stvar kao što je rođendan! Naravno da ćete ga pred svim uzvanicima morati jaaaaako pohvaliti kako je ‘bio vrijedan’ 😉

Htjela bih vam reći još nešto. Uvijek budite spremni na iznenađenja! Kad se radi o pripremi bilo kojeg jela moguće su greške, mogući su propusti. Pa neka se to još dogodi (a uvijek se tako dogodi!) kad ste u stisci s vremenom, jer gosti Vam dolaze za pola sata, jednostavno Vam dođe da vrištite od muke. ALI nije sve propalo! Još uvijek možete ‘spasiti stvar’. Nema odustajanja!

Evo nekoliko savjeta i ideja što napraviti  kad naizgled sve ‘padne u vodu’:

 • Jednom mi se dogodilo, da su mi se tijekom pečenja ‘hrenovki u lisnatom tijestu’, hrenovke toliko raspucale da se tijesto koje ih je trebalo obavijati potpuno odljepilo od njih. Međutim, nisam imala vremana napraviti niti zamjesiti ništa novo i drugo, pa sam onda izrezala tako raspucale hrenovke i tijesto koje se, jeste ispeklo ali je izgledalo kao da je preživjelo uragan, na male komadiće, koje sam onda naizmjence napikala na štapiće za ražnjiće. Na kraju su moji ražnjići bili top na listi ponuđenih jela na stolu i izgledali su sasvim dekorativno, lijepo čupavo, kao da baš takvi moraju biti.
 • Prilikom pečenja slanih muffina, jednom mi se dogodilo da sam napravila preveliku masu za pečenje, ali mi je bilo žao baciti, a nisam više ni imala vremena peći ih posebno u kalupićima, pa sam onda samo tu masu izlila u namašćenu vatrostalnu posudu i ispekla kao tijesto u komadu. Dodala sam još u pravilnim razmacima narezane hrenovke i posipala sirom. Lijepo se je zapeklo, bilo je jako ukusno a i sasvim je dobro izgledalo narezano na kocke i posluženo na pladnju.
 • Dogodilo mi se također više puta da mi mesni umak (saft) zagori, no i tu ima rješenja i nije potrebno kompletno jelo baciti – jednostavno pažljivo većom žlicom prebacite ‘dobar’ dio jela u čistu posudu i nastavite kuhanje kao da ništa nije bilo.
 • Ne morate čekati da se kuhana krema za kolač postepeno hladi. Uronite zdjelu sa vrućom kremom u veću posudu sa hladnom vodom sa ledom i krema će se ohladiti uz miješanje u 15-tak minuta .
 • Mlijeko u tetrapaku bez čepa neće onako ‘bućkati’ prilikom izlijevanja i lakše ćete ga uliti u čašu ako na suprotnom kraju od otvora načinite malu rupicu nožem.
 • Za grubo usitniti lješnjake ili orahe za kolač ne morate se mučiti sjeckanjem: stavite ih u vrećicu za zamrzavanje i istucite batom za mesom.
 • Odresci će se ljepše istući ako ih tučete batom za meso preko plastične vrećice za zamrzavanje ili unutar nje, naročito piletina i puretina koja je osjetljiva i sklona ‘raspadanju’ ako se prejako tuče.

Hoću vam reći, svaku situaciju treba sagledati i iz druge perspektive. Možda otkrijete nešto sasvim novo za što niste ni znali da ste sposobni!

Hrabro naprijed a bilo bi sjajno kada biste ovdje podijelili svoje ‘muke po kuhinji’ sa svima nama. Zajedno smo jači 😀

Vaša Sandra

 • Prikaži komentare(1)

 • klara

  Zivim i kuham u italiji i naucila sam da meso treba tuc sa folijom,u vrecici za zamrzavanje ili sa papirom za pecenje da se ne uniste njegove fibre i da se ne gubi kvaliteta
  mesa!

 • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

 • Ime *

 • E-mail *

 • Webstranica