Kuhinja – srce mojeg doma

Moja kuhinjaKuhinja je definitivno srce mojeg doma, centralno mjesto na kojem se najčešće tijekom dana oko obiteljskog stolog okupljamo svi. Iako je ponekad naročito tijekom radnog tjedna teško uskladiti obeveze svih nas (suprug + ja = troje djece), trudimo se da to zajednički provedeno vrijeme bude što češće. A kako vrijeme odmiče, i kako su djeca sve veća i starija, vidimo da to nastojanje okupljanja oko zajedničkih obroka doista ima smisla i  da nam je ova naša obiteljska zajednica upravo zbog takvih malih dnevnih rituala sve jača i neraskidivim sponama isprepletena. Koliko god nas dnevni rasporedi i obaveze razbacaju tijekom dana, svatko od nas zna da će u kuhinji iz koje uvijek nešto fino miriše pronaći potrebnu utjehu, što u finoj papici, što u čašici razgovora. Uz hranu je uvijek nekako lakše potegnuti možda i neugodne razgovore, naročito one teenagerske. Nakon dobre hrane i druženja, pa makar i u tišini u krugu dragih ljudi, svaki problem se u trenu može pretvoriti u beznačajnu sitnicu, a svaka dilema dobije svoje usmjerenje ka nekom cilju koji do tog trena možda i nije bio vidljiv. Pa s obzirom da smo upravo u kuhinji najveći dio dana, ne čudi moja želja i potreba da upravo kuhinja bude i najljepši dio kuće.

Kakvu kuhinju odabrati?

Kuhinja - srce mojeg domaUpustiti se u nabavku nove kuhinje prava je avantura. A da bi ta avantura bila ugodno uskustvo dobro je pripremiti se i oboružati hrpom informacija. Prije svega, morate znati što želite i kakav tip kuhinje vam odgovora, naročito danas kada na tržištu postoji toliko puno različitih tipova kuhinja. Iako sam u svojoj mašti oduvijek naginjala onoj nekoj seoskoj country varijanti kuhinje, u kojoj bi mi sve posuđe bilo izloženo vani, a tave i zdjele visjele sa kukica ponad ogromne centralne jedinice i krušne peći u jednom uglu, praktičnost je ipak prevagnula (ponajviše ograničenošću prostorom). Stoga sam odlučila da to bude kuhinja jednostavnih i čistih linija, bijele boje u kombinaciji sa prirodnim drvetom sivkasto/smeđe boje. Funkcionalnost i puno prostora za smještanje posuđa i ostalih kuhinjskih potrepština bila mi je nit vodilja prilikom izbora, i moram reći da se dizajnom uopće nisam opterećivala. Bijela boja je neutralna, ona ustvari i nije boja, a kao takva savršeno se uklapa u svaki prostor, osvježava prostoriju, daje je joj prozračnost i dojam čistoće, što je meni osobno za kuhinju jako bitno. Također uz bijelu boju kuhinje možete kombinirati toliko puno ostalih detalja bilo kakve boje koji će uz bijelo savršeno odgovarati. Tu mislim i na boje zidova, koja će se ustvari reflektirati sa sjajnih ploha bijele kuhinje.

Što se praktičnosti sjajnih kuhinja tiče, mogu reći da nije apslutno nikakav problem održavati sjajnu bijelu kuhinju. Da, na njoj se vide packe od prstiju, ali one se tako lako obrišu jednostavim potezom papirnim ubrusom i sredstvom za staklo, pa u trenu opet dobijete savršeno blistavu kuhinjsku površinu. Također je dobro znati da postoji izvedba sjajne kuhinje u varijanti sa lakiranim frontama, ali i ona u varijanti sa frontama presvučenim lakiranom folijom. Lak varijanta je naravno skuplja, ali puno je ljepšeg izgleda, površine su potpuno glatke, gotovo kao staklo, dok se na frontama sa folijom vide površinske neravnine. Lakirana je kuhinja također izdržljivija, a nakon eventualnih površinskih oštećenja, moguće je fronte prelakirati i opet dobiti neoštećenu površinu, što kod fronti sa folijom nećete moći učiniti, jer one kada se jednom ogrebu, povratka više nema 😉

Nabavku nove kuhinje uvelike će vam olakšati dobar nacrt buduće kuhinje, a to možete napraviti i sami u nekom od grafičkih programa ili onih koje nude različiti distributeri i trgovine namještaja na svojim web stranicama. Ako se ne snalazite sami u svemu tome, otiđite u neki trgovački centar u kojem se prodaju kuhinje i zamolite ih da to naprave mjesto vas. Nacrt kuhinje vas nigdje ne obvezuje na kupnju, a vama će dati dobar uvid u to kako bi vam buduća kuhinja mogla i trebala izgledati. Na vama je pritom samo to da dobro izmjerite zidove svoje kuhinje, unesete točne dimenzije i razmislite o tome kakve kuhinjske elemente sve želite. Vodite računa o tome gdje su vam postojeće instalacije za vodu, struju ili plin, te da li ih i na koji način možete premjestiti na neki drugi zid. Sudoper je npr. uvijek dobro imati ispod prozora zbog prirodnog svjetla, no ako to niste u mogućnosti napraviti, tada si na gornje elemente iznad sudopera ugradite male led lampice koje će vam osigurati dovoljno svjetla prilikom pranja posuđa ili namirnica.

Kuhinjski elementi

Kada birate kuhinjske elemente, razmišljajte praktično i vodite se za tim da je to namještaj koji ćete svakodnevno koristiti, otvarati i zatvarati vrata i ladice, podizati i spuštati vrata pećnice, svakodnevno prati posuđe ili namirnice u sudoperu i sl. Ne zaboravite na ono osnovno, a to je da kuhinju kupujete za sebe, a ne za nekog trgovca koji će vas pokušati nagovoriti na sve i svašta. Savjeti su naravno uvijek dobrodošli, naročito od nekoga tko je stručan u tom području, no ne odstupajte puno od svojih prvotnih principa, jer upravo vi ste ti koji će najviše boraviti u svojoj kuhinji. Razmislite dobro o svojoj visini i prilagodite visinu kuhinjskih elemenata sebi i svojim potrebama. Npr. na radnoj plohi na visini od 90 cm ćete jako teško mijesiti tijesto i miksati nešto, naročito ako ste nižeg rasta (kao ja npr.), pa vodite računa i o tome da kuhinja bude potpuno prilagođena vašoj visini.

Moja kuhinjaS obzirom da je kuhinja nešto što ćete koristiti i trošiti svakodnevno, trebala bi biti što kvalitetnija kako bi naravno što duže trajala, i svaki uloženi novčić više u kuhinjski namještaj, dobro je uloženi novčić i na kraju će se isplatiti. Danas su na kuhinjama najskuplji upravi njezini okovi i mehanizmi, i to oni za ladice. Ladice, naročito one duboke i velike, odlična su stvar u kuhinji, puno su praktičnije od elemenata sa vratima, no ako želite da budu kvalitetne i da se lijepo otvaraju i zatvaraju, pa ta pritom budu i dovoljno prostrane, morat ćete izdvojiti dosta novca. Ja sam stoga kombinirala kuhinju sa ladicama i elementima koji imaju ugrađeni sistem za bešumno zatvaranje. Ladice, naročito ona velika od 90 cm dužine u koju mogu smjestiti sav kuhinjski pribor (vilice, žlice, noževe…) i to u lijepo odvojenim plastičnim boxevima, totalno su mi otkriće i spas prilikom kuhanja, jer u svakom trenutku mogu jednostavno doći do željenog predmeta bez premetanja i traženja. Računajte na to da je osim tih većih ladica, u kuhinji dobro imati i manje ladice u koje možete staviti ostali sitniji kuhinjski pribor kao što su kuhinjske krpe, podmetači, čepovi, štapići za ražnjiće, gumice, folije, papir za pečenje i sl.

Što se tiče kutnih elemenata, danas je jako popularno umetati u njih kojekakve vrtuljke i umetke na izvlačenje koji navodno olakšavaju dostupnost stvari u tim elementima. Velika zabluda po mojem skromnom mišljenju, jer ti vrtuljci vam ustvari samo oduzimaju prostor u kutnom elementu. Gotovi svi ti umetci su jako plitki i u njih vam doslovno stane nekoliko manjih stvarčica koje iz tih umetaka često i ispadaju, dok u ostali prostor tog elementa ne može staviti apsolutno ništa jer taj umetak i njegov mehanizam zauzima sav prostor. I slijedeća, možda i najgora stvar je njihova cijena – urnebesno su skupi i za cijenu jednog takvog vrtuljka možete nabaviti cijeli jedan dodatni kuhinjski element! Puno je praktičnije na kutnom elementu nabaviti vrata koja se mogu otvarati na obje strane i tako ćete lako i jednostavno doći i do onog lonca u najudaljenijem kutku elementa.

Dobro organiziran radni prostor, čini čuda u svakom poslu, tako i prilikom kuhanja. Vodite računa o tome da vam u blizini ploče za kuhanje ili štednjaka, uvijek bude i element ili ladica u kojem ćete držati one namirnice koje često koristite prilikom kuhanja (ulje, ocat, brašno, šećer). Tako do njih možete doći jednim pokretom ruke, što uvelike olakšava kuhanje. U tim elemetima na dohvat ruke neka vam svakako bude i ladica ili element u kojem ćete držati kuhinjske daske i pladnjeve, jer to je također nešto što se koristi gotovo svakodnevno u kuhinji i dobro je da vam je u blizini. Organizirajte ladice ili elemente po različitim funkcijama. Neka u jednom budu samo manji kuhinjski uređaji (ovo je naročito bitno svima onima koji u stanovima ili kućama nemaju smočnice), u drugom neka bude sve za kolače (od čokolade, namjenskog brašna, prašaka zapecivo, vanilin šećera, kokosa, ukrasa i sl.), u trećem neka budu samo one stvari vezane za izradu tijesta (valjci, daske, modlice, kalupići), u četvrtom samo lonci, u petom tanjuri itd. Iskoristite također svaki kutak kuhinje za sitne detalje: stavite si na dohvat ruke male rukohvate ili kukice na koje možete okačiti kuhinjske krpe koje vam tako u svakom trenutku mogu biti dostupne, a na njima se mogu i prozračiti.

U kuhinji je također dobro imati bar jedan element otvorenog tipa (poličar) na koji možete staviti pokoju knjigu kuharicu koju često koristite, teglicu sa začinskim biljem ili začine. Osim što tako funkcionalno iskoristite onaj dio prostora koji npr. niste mogli uklopiti u dimenzije zatvorenih elemenata, dobili ste i na estetskom dojmu.

 

Sudoper i slavina

Sudoper i slavinaSudoper i slavina u kombinaciji sa njim, bitan su element svake kuhinje i to je definitivno prostor koji ćete možda i najčešće koristiti svakodnevno (barem je kod mene tako). Konstantno se nešto pere, ispire, natače, pretače, od voća, povrća, prljavog posuđa, šalica…I zato si dozvolite luksuz u izboru sudopera i slavine pa čak i ako posjedujete perilicu posuđa. Naravno da će vam ograničavajući faktor biti vaš prostor, no svakako preporučam veliki inox sudoper sa dvije dublje rupe i ocjeđivačem sa strane. To vam ostavlja dovoljno prostora za pranje i većih komada posuđa, jednostavno pranje salate i povrća i sl. Za inox sam se odlučila jer sam skeptična prema nekim drugim materijalima koje ne mogu dobro izribati uobičajenim sredstvima za čišćenje, a i volim kad se sve sjaji 😀 Slavina je priča za sebe, ali svakako si možete kuhinju učiniti i ljepšom i praktičnijom ako nabavite kvalitetnu slavinu sa tušem. Odluka je pala na visoku slavinu, sa gibljivim crijevom koje uvijek stoji fiksirano za slavinu, a po potrebi se lako izvadi i ima funkciju tuša. Slavine sa sistemom na izvlačenje tuša prema dolje nisu mi ulijevale povjerenje baš zbog tog dodatnog mehanizma izvlačenja za koji mi se nekako čini da bi brzo dotrajao. Pazila sam također da moja slavina na pregibu nema široko gibljivo crijevu u obliku velike spirale i inzistirala na tome da crijevo koje je po potrebi i tuš bude slično onome na kupaonskim slavinama, dakle sitno zbijeno. Razlog je taj što se takva slavina sa takvim crijevom puno lakše održava i čisti 😉

 

Kuhinjske pločice

Kuhinjske pločicePločice u kuhinji bitan su dio cijele ove kuhinjske priče. Pločicama možete svoju kuhinju estetski vinuti do nebesa, no isto tako ju možete skoro pa uništiti na sličan način 😉 Danas su vrlo popularni stakleni ili medijapan paneli koji uspješno zamjenjuju pločice, jednostavniji su za ugradnju, a po cijeni su tu negdje kao i dobre kuhinjske pločice. Estetski nije loše, možete kombinirati različite boje, stavljati slike kakve vam srce želi, srčeka, vitice, voće, povrće…no računajte na to da se na svakoj ravnoj glatkoj površini, kakve god boje ona bila, vidi gotovo svaka točkica. Naročito ako se ta površina nalazi iza sudopera i ploče za kuhanje. A staklo i medijapan od kojega su te ploče najčešće napravljene je jako osjetljivo na ribanje abrazivnim sredstvima i krpicama. Pa probajte zamisliti kako ćete ‘jednostavno’ očistiti taku površinu ponad ploče za kuhanje, a nakon npr. pečenja ćevapa ili kobasica u otvorenoj tavici 😉 Higijena u kuhinji je jako bitna, no da li imate volje baš svaki dan ribati i glancati svoje pločice iznad sudopera?  Jer vjerujte, nakon baš svakog korištenja sudopera, pločice se neminovno poprskaju i na njima ostaju vidljive točkice od vode ili detergenta. Zato si uvelike olakšajte život odabirom dobrih keramičkih pločica! Iako su mat pločice jako lijepe (i sama sam skoro nasjela na te predivne nijanse), za kuhinju je najbolje i najpraktičnije ako su pločice sjajne i ako pritom imaju na sebi kakav nenametljiv ali šarenkast uzorak koji će spriječiti da se na njima vidi baš svako zaprljanje. Moje su pločice sa malim kockastim mozaik uzorkom, neutralne sivkasto/bijele boje i totalno su me oduševile! Jednostavno se čiste, blistaju u svakom trenutku, pa čak i ako ih ne uglancam svaki dan sredstvom za staklo 😉

Kada nabavite ovaj ‘drveni’ dio kuhinje, napravili ste otprilike pola posla. Sada morate dobro razmisliti o kuhinjskim uređajima. Izbor nije lak, treba opet misliti na puno toga, a vjerujem da će vam slijedeći moji tekstovi u vezi kuhinjskih uređaja koje i sama koristim pomoći u odabiru i montaži vaše kuhinje iz snova 😉

  • Prikaži komentare(0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica