Ako nikada niste čuli za čičoku, onda će vam i krem juha od čičoke zazvučati malo čudno. Ta neobična biljka gomoljastog ploda može se naći posvuda jer se jako lako uzgaja u našoj kontinentalnoj klimi. Toliko lako, da ako ju jednom posadite, teško ćete je se moći riješiti jer čičoka je prava mala predatorica u vrtu 🙂 Sigurno ste je već negdje i vidjeli, ali niste znali da je to ona. Cvjeta divnim žutim zrakastim cvjetovima nalik suncokretu i vrlo često raste i kraj poljskih puteva pa je upravo zbog toga u narodu često zovu i divlji krumpir ili gomoljasti suncokret.

Osim što lijepo cvjeta, gomolj ove biljke prava je blagodat za naš organizam. Iako ti nepravilni gomolji izgledaju pomalo neugledno, jako su ukusni i sasvim posebnog pomalo reskog okusa. Gomolji se čiste slično kao i mladi krumpir, samo se površinski sastružu i dobro operu pod vodom. Čičoka se može jesti i sirova u salatama i tako se ustvari najbolje iskoriste njezine nutritivne vrijednosti. No mene je ovaj put ipak razveselila krem juha od čičoke. Kako okus juhe ne bi bio preintezivan, u juhicu sam dodala i malo krumpira, na kraju i malo vrhnja za kuhanje i kiselog vrhnja. Sve sam podlijevala finim povrtnim temeljcem, a kruna svega bio je čips od čičoke koji juhici daje hrskavu komponentu.

Iako je čičoka biljka puna kalija, kalcija i željeza te vitamina A, B, C i D, njezino najveće bogatsvo krije se u tome što sadrži hrpu inulina koji se kao polisaharid ne razgrađuje i ne apsorbira u želucu već odlazi u crijeva gdje potiče rast dobrih crijevnih bakterija zaduženih za eliminaciju štetnih mikroorganizama i pravilan rad crijeva. Čičoka ne sadrži škrob i ima nizak glikemijski indeks. Uglavnom, prava je šteta ne uvesti čičoku u svoj jelovnik barem jednom tjedno! I zato za početak, neka i vas zagrije fina krem juha od čičoke.

Krem juha od čičoke – recept

POTREBNO:

  • 400-500 g čičoke
  • 1 krumpir
  • 1 glavica luka
  • 1,5 litra povrtnog temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • sol, papar

PRIPREMA:

  1. Čičoku oprati i nožićem sastrugati tanku opnicu. Dva tri gomolja narežite što tanje možete i potopite u ledenu vodu. To će nam biti čips. Zagrijte u tavici suncokretovo ulje. Narezane listiće čičoke osušite ubrusom pa pržite u ulju sa obje strane dok ne postane hrskava i zlatno smeđa. Izvadite na jedan ubrus da se ocijedi od viška masnoće.
  2. Ostatak čičoke narežite na kockice. Krumpir također ogulite i narežite na kockice.
  3. Na malo maslinovog pržite nasjeckan luk, dodajte mu narezanu čičoku i krumpir pa pirjajte 10-tak minuta. Potom zalijte temeljcem, dodajte začine po želji i kuhajte 20-tak minuta. Pod kraj kuhanja ulijte vrhnje za kuhanje pa sve dobro izmiksajte. Tada kušajte, popravite okus ako treba i dodajte žlicu kiselog vrhnja pa dobro sve izmiješajte.
  4. Vaša krem juha od čičoke je spremna za konzumaciju. Dodajte u svaki tanjur malo čipsa od čičoke i uživajte u prefinom okusu.
  5. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kroasani

Kada se ja spremim raditi klipiće to više nikome nije nikakvo iznenađenje niti nešto ...

Zapečeni pužići sa sirom

Prošao je evo još jedan petak bez ribe iako sam obećala svojima da ću ...

Kolač sa makom – jednostavan biskvitni kolač za svaki dan

Kada odlučite napraviti kolač sa makom, odlučili ste napraviti jednostavan biskvitni kolač u kojemu ...

Zapečena puretina u umaku od gljiva

Evo konačno uhvatih malo vremena da napišem recept za ovo fino jelo koje sam ...

Jogurt pločice su idealni osvježavajući i zdravi snack

Ako u ovo toplo ljetno doba poželite nešto osvježavajuće i fino, jogurt pločice sa ...