Kada za ručak radimo kakvo meso ili gljive u umaku, prilog koji najbolje paše su njoki od krumpirovog tijesta! Još kada su domaći, onda je užitak potpun i jelo dobiva jednu potpuno drugu razinu. Popis jela uz koje bi pasali njoki može biti doista dug. Od raznih mesnih umaka, Milanskih šnicli, klasične pašticade do onih jela u kojima su njoki glavna zvjezda tanjura. Kao što su npr. zapečeni njoki sa špinatom i rajčicom 🙂

Iako se njoki mogu kupiti kao gotovi proizvod u skoro svim trgovinama, okus kupovnih i ovih domaćih je nešto potpuno drugačije. Ne može se to ustvari niti usporediti. Jer, kupovni njoki su gotovo uvijek gnjecavi i onako, ‘prazni’ kada se zagrizu. Dok su domaći njoki puni okusa, čvršće strukture što umaci ustvari i zahtjevaju.

Domaći njoki su ustvari nešto što nije uopće komplicirano napraviti. Dapače. Ako je recept dobar, onda će uspjeti i njoki. A ovaj recept koji vam ja dajem provjeren je u mojoj kuhinji doista bezbroj puta. I uvijek su pre preeeefini. Ono što je također odlično je to, da domaće njoke možete napraviti u većoj količini, zamrznuti ih i onda ih koristiti baš kada vam paše i u onoj količini koliko vam treba taj put.

Njoki od krumpirovog tijesta

Njoki od krumpirovog tijesta – recept

POTREBNO:

 • 750 g kuhanog krumpira (vagati kuhani i propasirani krumpir!)
 • 200 g oštrog brašna
 • 100 g pšeničnog grisa
 • 1 jaje
 • dodatno 200 grama brašna za izradu i posipavanje

PRIPREMA:

 1. Pomiješati u posudi za miješanje kuhani i malo prohlađeni pasirani krumpir, brašno, gris i jaje. Ako ste krumpir tijekom kuhanja posolili, tada ne morate u ovu smjesu dodavati sol.
 2. Možete odmah rukom početi mijesiti, ali lakše je ako početno izmijesite ili mikserom sa spiralama ili u kuhinjskom stroju ako ga imate. Tada poluumiješenu masu prebacite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i umijesite tijesto dok ne postane glatko.
 3. Oblikujte tijesto u deblji valjak, pa nožem režite dio po dio. Od svakog odrezanog dijela treba formirati dugački valjak promjera 1,5 cm pa ga onda izrezati na male komadiće širine 2 cm otprilke.
 4. Sa strane na radnoj površini pripremiti dodatno hrpicu brašna u koju oblikovane njoke treba uvaljati. Tako pobrašnjene njoke odlagati na pladanj do kuhanja.
 5. Za kuhanje njoka, zakuhati veću količinu posoljene vode. Kada voda zavrije ubaciti njoke. Lagano promiješati. Od onog trena kada njoki izađu na površinu, kuhati još 3 minute. Tada ih ocijediti, po želji isprati pod vodom i poslužiti.

Dobar tek!

Njoki od krumpirovog tijesta

Oznake:

 • Prikaži komentare (0)

 • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

 • Ime *

 • E-mail *

 • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Salenjaci – tradicionalni slavonski recept u novom ruhu

Najjednostavniji odgovor na pitanje što su to Salenjaci bi bio: Salenjaci su peciva od ...

Lagani kolač s jagodama

Lagani kolač s jagodama kako mu i sam naziv kaže, lagan je kao pero ...

Meksičke enchilade sa mljevenim mesom i chili umakom

Kada za ručak poželite pojesti nešto sočno, dobro začinjeno i jako fino, meksičke enchilade ...

Domaće tanke kore za savijaču

Iako mi kuhanje i muvanje po kuhinji pričinja veliko zadovoljstvo te bih bez razmišljanja ...