Kada za ručak radimo kakvo meso ili gljive u umaku, prilog koji najbolje paše su njoki od krumpirovog tijesta! Još kada su domaći, onda je užitak potpun i jelo dobiva jednu potpuno drugu razinu. Popis jela uz koje bi pasali njoki može biti doista dug. Od raznih mesnih umaka, Milanskih šnicli, klasične pašticade do onih jela u kojima su njoki glavna zvjezda tanjura. Kao što su npr. zapečeni njoki sa špinatom i rajčicom 🙂

Iako se njoki mogu kupiti kao gotovi proizvod u skoro svim trgovinama, okus kupovnih i ovih domaćih je nešto potpuno drugačije. Ne može se to ustvari niti usporediti. Jer, kupovni njoki su gotovo uvijek gnjecavi i onako, ‘prazni’ kada se zagrizu. Dok su domaći njoki puni okusa, čvršće strukture što umaci ustvari i zahtjevaju.

Domaći njoki su ustvari nešto što nije uopće komplicirano napraviti. Dapače. Ako je recept dobar, onda će uspjeti i njoki. A ovaj recept koji vam ja dajem provjeren je u mojoj kuhinji doista bezbroj puta. I uvijek su pre preeeefini. Ono što je također odlično je to, da domaće njoke možete napraviti u većoj količini, zamrznuti ih i onda ih koristiti baš kada vam paše i u onoj količini koliko vam treba taj put.

Njoki od krumpirovog tijesta

Njoki od krumpirovog tijesta – recept

POTREBNO:

  • 750 g kuhanog krumpira (vagati kuhani i propasirani krumpir!)
  • 200 g oštrog brašna
  • 100 g pšeničnog grisa
  • 1 jaje
  • dodatno 200 grama brašna za izradu i posipavanje

PRIPREMA:

  1. Pomiješati u posudi za miješanje kuhani i malo prohlađeni pasirani krumpir, brašno, gris i jaje. Ako ste krumpir tijekom kuhanja posolili, tada ne morate u ovu smjesu dodavati sol.
  2. Možete odmah rukom početi mijesiti, ali lakše je ako početno izmijesite ili mikserom sa spiralama ili u kuhinjskom stroju ako ga imate. Tada poluumiješenu masu prebacite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i umijesite tijesto dok ne postane glatko.
  3. Oblikujte tijesto u deblji valjak, pa nožem režite dio po dio. Od svakog odrezanog dijela treba formirati dugački valjak promjera 1,5 cm pa ga onda izrezati na male komadiće širine 2 cm otprilke.
  4. Sa strane na radnoj površini pripremiti dodatno hrpicu brašna u koju oblikovane njoke treba uvaljati. Tako pobrašnjene njoke odlagati na pladanj do kuhanja.
  5. Za kuhanje njoka, zakuhati veću količinu posoljene vode. Kada voda zavrije ubaciti njoke. Lagano promiješati. Od onog trena kada njoki izađu na površinu, kuhati još 3 minute. Tada ih ocijediti, po želji isprati pod vodom i poslužiti.

Dobar tek!

Njoki od krumpirovog tijesta

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Jednostavna pileća prsa u kremastom umaku

Ovih sam dana nekako postala svjesna kako se kuhanje i poimanje hrane uz samo ...

Nabujak od krumpira odličan i kao prilog i kao fina večera

Ukoliko vam slučajno ostane višak krumpir pirea od ručka, nemojte ga slučajno baciti jer ...

Uskršnje košarice

Iako je do Uskrsa preostalo nešto više od tjedan dana, moji su klinci već ...

Čudo od jednog jaja

Ima kolača koji su jako kalorični i u koje ide doista puno sastojaka, od ...

Fine čokoladne ferrero oblatne

Bilo da su punjene čokoladom, po starinski šećernim preljevom, karamelom ili pudingom s keksima, ...

Chili con carne: najbolje Tex-Mex jelo ikada

Chili con Carne u izvornom prijevodu sa Španjolskog jezika znači čili sa mesom, i ...