Samoborski kotleti – najukusniji način spremanja kotleta

Samoborski kotleti kao što im samo ime kaže, dolaze nam iz Samobora gdje su se udomaćili kao tradicijsko jelo toga kraja. No, kako sa svim finim stvarima biva, tako se i samoborski kotlet proširio po cijeloj lijepoj našoj i svatko će vam reći svoju inačicu ovog ukusnog jela. Isto tako, sigurna sam da će vam svatko tko ih je probao reći da nešto ukusnije već dugo nisu probali.

Razlog te gurmanske savršenosti ovog jela leži upravo u njegovoj jednostavnosti. Samoborski kotleti postat će samoborski kada se najobičniji svinjski kotlet uvalja u brašno, poprži na masnoći, a zatim se dodatno propirja sve sa češnjakom i peršinom i to je to. Svinjski je kotlet inače komad mesa koji se lako ‘uništi’ termičkom obradom jer se radi o suhom komadu mesa. I zato je dobro znati par trikova za njegovu pripremu. Ako kotlet samo ispečete na jakoj vatri, bez obzira radilo se o tavi ili roštilju, dobit ćete odrezak tvrd i gumast kao đon. No, ako si date malo truda oko njega, dobit ćete savršeno sočnu deliciju kojoj nećete moći odoljeti. 

Samoborski kotleti su jelo koje ne samo da se jednostavno priprema, nego je i brzo gotovo, a dovoljno vam je doista samo nekoliko namirnica. U kombinaciji sa pečenim krumpirom ili pak krumpir pireom te finom zelenom salatom, dobit ćete savršeni svečani ručak. Samoborski kotleti možda više nego bilo koje drugo jelo priziva u naše domove mirise i okuse nekih ne tako davnih vremena, kada naše mame i bake nisu puno ‘kerefekale’ sa kuhanjem, nisu tragale za morem recepata niti neobičnih začina, nego su od namirnica koje bi imale, napravile najbolje što su znale. I to najbolje je mnogima od nas danas temelj vlastitih nastojanja da budemo što bolji u vlastitom domaćinstvu unutar vlastitih obitelji. Moramo se samo povremeno podsjetiti da su najbolje stvari one najjednostavnije, da su često na dohvat ruke samo smo ih zaboravili. 

Stoga, neka samoborski kotleti zamirišu i iz vaše kuhinje i neka vam svima budu u slast!

Samoborski kotleti

Samoborski kotleti

POTREBNO:

  • 10 svinjskih kotleta
  • 10 žlica oštrog brašna
  • vezica svježeg peršinovog lišća
  • 3 češnja češnjaka
  • 100 ml bijelog vina
  • 300 ml povrtnog temeljca
  • papar, sol

PRIPREMA:

  1. Kotletima možete odstraniti kost kao što sam ja, ali i ne morate. Tradicionalno se ovo jelo sprema sa kostima. Svaki kotlet malo potucite batom za meso i oštrim nožem zarežite masnoću na rubovima kako se prilikom pečenja kotlet ne bi deformirao. Svaki kotlet također dobro posolite i popaprite.
  2. U tanjur pripremite brašno. Sve kotlete uvaljajte u brašno sa svake strane.
  3. U većoj tavi na malo suncokretovog ulja (ili na svinjskoj masti) pržite kotlete uvaljane u brašno sa svake strane dok lijepo ne porumene. Izvadite tada kotlete na stranu.
  4. U istu tavu na kojoj su se kotleti pekli dolijte vino, sitno sjeckan peršinov list i usitnjen češnjak. Prokuhajte, dodajte temeljac pa vratite kotletu u tavu. Polako ih pirjajte 30-tak minuta. S obzirom da kotleta ima dosta, nekoliko puta im promijenite mjesto u tavi kako bi se ispirjali i oni od gore. 
  5. Kako se kotleti polako pirjaju, tako će se umak u kojem se pirjaju zgušnjavati. To se događa zbog brašna u koje smo kotlete uvaljavali prije prženja. Nakon svega, umak bi trebao biti taman dovoljno gust kako umaci trebaju biti. Svakako prije kraja kušajte umak, pa akoje potrebno popravite okus solju ili paprom.
  6. Gotove kotlete poslužiti uz prilog po želji. Može to biti pečeni krumpir ili pak krumpir pire. Zelena salata također odlično paše.
  7. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Ivana

    Savršen način za pripremu kotleta. Moj favorit kada imam goste. Puno hvala na ovom odličnom receptu.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Bodljikave hrenovke

Subota je kod nas doma dan kad se radi punom parom. Bar dopodne. To ...

Cronut – neobična kombinacija kroasana i krafne

Ako možda dolazite iz Hrvatske kao i ja sama, prvo što ćete pomisliti kada ...

Uskrsni vijenac s jabukama

Uskrs je blagdan kada se već tradicionalno peku kolači od dizanog tijesta. Puno je ...

Čokoladna Milka torta za čisto uživanje

Ne mogu vam opisati koliko sam sretna što je ovogodišnji izbor rođendanske torte moje ...

Zapečeni njoki u umaku od rajčice i špinata

Napraviti brzi i jednostavni ručak koji će svima biti fini često je svima nama ...

Jesenska rapsodija od bundeve

Jesen definitivno nije godišnje doba za kojim sam luda. Ima tomu više razloga: od ...