Ako i vi spadate u onu skupinu ljudi koja ništa ne voli baciti prilikom kuhanja, onda je ovaj kolač od bjelanjaka sa kandiranim voćem idealan za vas. Kao i za mene 😉 Naročito u ovo blagdansko vrijeme kada pećnica ne prestaje sa radom, a božićni kolači sa orasima, karamelom, čokoladom i žumanjcima zamirišu cijelu ulicu. U puno finih čokoladnih kremica idu samo žumanjca. U neke sitne kolačiće kao što je npr. Štaverka o kojoj sam pisala nedavno, idu samo žumanjca. I onda vam se dogodi prava jedna fešta od bjelanjaka sa kojima ne znate što bi. Puslice su nekako već dosadne. Rekla bih da spadaju u onu grupu kao kada od starog kruha stalno radiš krušne mrvice. Torta Pavlova…moglo bi i to, ali Pavlova bez kakvog svježeg voća jednostavno nije to što bi trebala biti.

I onda se dosjetih ovog kolača koji je nekad prilično često radila naša baka Katica. Fenomenalna žena koja je uvijek sve stigla kao da ima najmanje dva para ruku. Čuvati istovremeno 6 unuka, usput okopati i zaliti vrt, pospremiti stan, skuhati pokoju teglicu cikle ili krastavaca, pripremiti ručak u najmanje tri slijeda i naravno napraviti nešto slatko. Nešto kao što je ovaj kolač od bjelanjaka sa kandiranim voćem. I kad ju pitaš: pa dobro baka, zašto sad još i to? Odgovor je bio naravno: pa kad je ostalo bjelanjaka 😉

Danas baka ima ipak malo više vremena za sebe. Klinci su narasli, svatko od nas se rastrčao za svojim obavezama. Ali ti predivni okusi koje je ona svima nama, i velikima i malima, zabilježila duboko u podsvijest, ostaju zauvijek. Kao i ljubav koju svih tih godina primaš i kumuliraš u sebi da bi je na isti način mogao pružati. I kad tad se barem natruha tih okusa i mirisa pojavi na čas i tada se sjetiš, pa opet proživiš sve te divne trenutke koji su nepovratno prošli. I bude ti nekako milo pri srcu. Pa poželiš napraviti nešto upravo tako. Jednostavno, mirisno i ekonomično. Baš kao baka.

I tako nastade i ovaj moj kolač od bjelanjaka sa kandiranim voćem. Obožavam ga jer se u njega može staviti sve i svašta i to u proizvoljnoj količini. Osnova su bjelanjci, šećer i brašno. Svi ostali dodaci su proizvoljni. Može to biti šaka grožđica, komadići čokolade, oraha ili lješnjaka, kandirano voće…ma bilo što što imate pri ruci. Ako imate više toga naravno da će kolač biti bogatiji. Ali biti će ok i ako imate samo šaku grožđica i malo čokolade. Možete ga peći u raznim oblicima: kao kuglof, kao vijenac, kao duguljasti rebrasti kolač, u većem limu pa rezati na kocke…Ništa od svega toga ne mijenja okus ovog nadasve jednostavnog i finog kolača.

Kolač od bjelanjaka sa kandiranim voćem

Kolač od bjelanjaka sa kandiranim voćem

POTREBNO:

  • 6 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • 130 g brašna
  • 100 ml ulja
  • 100 g miješanog kandiranog voća (grožđice, ananas, marelice…)
  • 50 g sjeckanih oraha
  • 50 g sjeckane čokolade

PRIPREMA:

  1. Miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg. Dodati tada postepeno šećer i miksati dok snijeg ne postane sjajan i čvrst. Umiksati i ulje. Tada umiješati pjenjačom brašno, pa odmah potom dodati sve nasjeckano što imate. Dobro promiješati kako bi se svi komadići lijepo rasporedili unutar snijega.
  2. Lim za pečenje nauljiti i pobrašniti pa u njega rasporediti masu i poravnati. To može biti kalup za kuglof, a može biti i duguljasti lim za srneći hrbat. Na slikama možete vidjeti i jednu i drugu opciju. Peći u zagrijanoj pećnici na 180ºC 25-30 minuta. Provjerite čačkalicom da li je kolač pečen. Ako čačkalica izađe suha, gotovo je. Ako nije, vratite ga u pećnicu i pecite još par minuta.
  3. Pečeni kolač ohladite par minuta u kalupu u kojem se pekao, nožićem malo odvojite biskvit od rubova pa ga iskrenite na pladanj. Sačekajte da se kolač ohladi, posipajte ga šećerom u prahu pa ga režite oštrim nožem na tanke šnitice. Ako budete rezali topli kolač, čokolada unutar njega će se razmuljati pa će izgledati neuredno.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Cukrica04

    Odlican kolac,svevremenski, sto god stavim u njega, fini je, a posebno ga volim jer se sjetim djetinjstva, nije bilo blagdana da se nije pekao.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Čokoladna mousse torta – Chocolate mousse cake

Iako sam u zadnje vrijeme zapostavila pisanu riječ i čitanje, što zbog obaveza što ...

Kapri torta – omiljeni kremasti kolač sa jagodama

Kada bi vas netko pitao da nabrojite nekoliko proizvoda koji su obilježili vaše djetinjstvo, ...

Razljevača

Sinoć sam se u nedostatku ideje što skuhati za večeru sjetila ovog jela o ...

Punjena rolana pečenka kao fini svečani ručak

Kada za ručak treba pripremiti nešto svečano i fino, tada je punjena rolana pečenka ...

Svi na roštilj!

Pred nama je 1. svibanj i vjerovatno će velika većina vas (kao i mi) otići ...