Napraviti savršene gris knedle ili noklice za juhu ponekad i nije tako jednostavno kako se čini. A jedino što vam treba da biste u tome uspjeli, je dobar recept! Bistra pileća juha sa povrćem često je na jelovniku u mojoj kuhinji, i to je svojevrsna tradicija koje se ne odričem lako. Ne mogu zamisliti nedjelju bez pileće juhe. A u danima viroza, prehlada i haranja virusa pileća juha je obavezna. Pa nisu naše bake bez veze često kuhale juhice i tvrdile kako je juha zdrava. Možda one nisu znale zašto je baš dobra i zdrava, ali uvijek je pasala i činila da se čovjek osjeća bolje. A to je u konačnici i najbitnije. Već i vrapci na grani znaju da je pileća juhica najbolji domaći lijek kod oslabljenog organizma. Pa zašto onda ne kuhati juhu još češće?!

No, bez obzira radilo se o pilećoj juhi ili pak onoj sa govedinom ili kombiniranoj možda, ne bi juha bila juha bez dobrih rezanaca ili krpica (flekica). No, što ako se dogodi da ostanete bez tjestenine koju bi trebalo ukuhati u juhu? Rješenje su gris knedle za juhu! U čas posla su gotove, urnebesno su fine, a potrebno vam je samo jedno jaje i nešto malo pšenične krupice iliti grisa (griza). 

Savršene gris knedle za juhu moraju biti pahuljaste, ne smiju se raspadati kada se skuhaju i ne smiju biti tvrde iznutra. E, da biste to postigli bitan je omjer grisa, masnoće i jaja. Moja je baka nekad gris knedle radila isključivo sa svinjskom masti, i knedle su joj uvijek bile urnebesno mekane i podatne. Nakon što sam i sama radila gris knedle preko nekoliko puta, shvatila sam i zašto. Svinjska mast se u izradi knedli ne može baš do kraja umutiti i uvijek ostanu u toj smjesi oni sitni mali komadići masti. E, upravo oni čine knedle savršeno mekanima. No, to ne znači da gris knedle ne možete napraviti i bez masti. Možete, i to sa suncokretovim uljem. Neće one biti tako odlične kao sa masti, ali su sasvim ok. Ja ih najčešće radim u kombinaciji ulja i masti, a kako izgleda proces izrade, pročitajte u receptu koji vam dajem.

I još samo jedna napomena, gris knedle vole ‘popiti’ juhu. Iako se rade od samo jednog jaja, i to je količina dovoljna za 3-4 l juhe, one prilikom kuhanja jako nabubre i upiju tekućinu pa vodite računa i o tome. Znači, juha sa gris knedlama morala bi se konzumirati odmah jer će knedle stajanjem upiti skoro svu juhu! A ako se i dogodi, juhu slobodno malo razrijedite dodatno vodom, i shodno tome je dodatno i začinite solju, paprom ili pak kockom za juhu.

Gris knedle za juhu

Gris knedle za juhu

POTREBNO:

 • 1 jaje
 • 3 žlice suncokretovog ulja
 • 1 žlica svinjske masti
 • 8 žlica pšenične krupice (grisa)
 • 1/2 žličice soli

PRIPREMA:

 1. Jaje posoliti pa ga razmutiti u dubokom tanjuru sa vilicom. 
 2. Dodati mast i ulje pa nastaviti mutiti vilicom dok se svi sastojci ne spoje. Mast će se ovim energičnim miješanjem pretvoriti u puno sitnih dijelova. Sada je na redu gris. U tankom mlazu dodavati gris neprestano muteći vilicom. Dobit ćete rijetku smjesu. Da bi gris knedle uspjele, ostavite pokriveno da odstoji 15-tak minuta.
 3. Knedle se ukuhavaju u kipuću juhu. Uzeti jednu žlicu i samim vrhom uzimati male količine smjese i spuštati ih u kipuću juhu. Što veću masu uzmete žlicom, to će knedle biti veće kada se skuhaju, pa vodite računa o tome. Gris knedle će udvostručiti svoju veličinu kada budu gotove!
 4. Nakon što se ukuhaju sve knedle, potrebno ih je kuhati još 10 minuta. Svakako prije no što isključite juhu jednu knedlu izvadite na tanjurić i prerežite kako biste bili sigurni da su kuhane.
 5. Uživajte u svojoj juhici i odličnim gris knedlama. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

 • Prikaži komentare (0)

 • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

 • Ime *

 • E-mail *

 • Webstranica

Pročitajte na ReciPeci i …

Pizza od starog kruha

Pizza od starog kruha jelo je koje će vas sigurno oduševiti ukoliko vam se ...

Brzi kolač od griza i limuna

Brzi kolač od griza i limuna doista je nešto će vas jako brzo osvježiti ...

Pizza pužići – savršeni finger food za svaku zabavu

Pizza pužići su kod nas doma doista postali savršeni finger food za svaku zabavu, ...

Žarbo kocke

Nanese li vas put ikada u Budimpeštu (a iskreno se nadam i želim vam ...

Samosa od tortilja sa piletinom za čisto uživanje

Kako nam se uživanje u hrani ne bi pretvorilo u laganu dosadu, odlučila sam ...