Svaki put kada moja seka dođe u goste za Božić donese i dio svojih spektakularnih božićnih kolača i uvijek gledamo da ispečemo različite vrste. Pa kada se tada na hrpu stave njezini, mamini i moji kolači, tada je to totalna fešta od kolača i prava čar božićnih blagdana. A čokoladne kuglice sa orasima i kremom od kuhanog žumanjca su obavezne i moram priznati, meni najdraži božićni kolači moje seke.

Prefine su to kuglice od čokolade i oraha koje se naprave za čas i bez pečenja, nakon toga uvaljaju u kristal šećer pa onako fino krskaju pod zubima. Unutar svake te kuglice krije se meko iznenađenje u obliku posebne žute kreme. E upravo ta kremica koja se radi od kuhanih žumanjaka je ono što ove čokoladne kuglice čini posebnima! 

Tražila sam zato moju seku recept za te njezine kuglice iako na internetu danas ima stvarno različitih i sličnih varijanti recepata za ovu slasticu. Htjela sam baš njezine. Jer ne samo da su fine, odlične su! Ovo je recept njihove pokojne bake Marije, stare purgerice i velike dame koja je spremala baš fine kolače, a recepte je dijelila samo osobama od povjerenja 😉 I zato, smatrajte se privilegiranima, jer ovakvi se originalni recepti danas rijetko mogu naći. I naravno, napravite čokoladne kuglice sa orasima što prije i razgalite svoja nepca vrhunskim okusom.

Čokoladne kuglice sa orasima

Čokoladne kuglice sa orasima recept

POTREBNO: (za cca 50 kuglica)

  • 200 g oraha
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 2 jaja
  • 50 g maslaca
  • 2 vanilin šećera

PRIPREMA:

  1. Prije svega razdvojiti bjelanjke i žumanjke. 
  2. Bjelanjke kratko ulupati pjenjačom, tek toliko da se stvori lagana pjenica. 
  3. Žumanjke staviti kuhati u vodu u koju treba dodati 1 vanilin šećer. Kuhati ih 5-6 minuta dok ne postanu tvrdi. Tada ih izvaditi iz vode, odstraniti eventualne opne koje su ostane od bjelanjka pa ih zgnječiti vilicom. 
  4. Maslac sobne temperature miksati sa 1 vanilin šećerom dok ne postane pjenast. Možete ovo raditi i kuhačom. Dodati maslacu zdrobljene kuhane žumanjce i dobro sve sjediniti. Na ovaj način dobili ste žutu kremu koja će ići u sredinu svake čokoladne kuglice. Kremu pospremiti na 10 minuta u zamrzivač. Tako ćete lakše napraviti male kuglice. Kada se krema malo skrutnula, brzo rukama raditi male kuglice, ne veće od zrna graška i slagati ih na pladanj. Kada ste ih sve napravili pospremiti ih opet u zamrzivač.
  5. Na tihoj vatrici otopiti čokoladu. Dok je još vruće dodati šećer i mljevene orahe pa dobro sve izmiješati. Sada je vrijeme da se dodaju izrađeni bjelanjci. Kada se bjelanjci stave u smjesu, vratiti na vatricu pa dobro sve izmiješati. Tako ćete postići da se i bjelanjci termički obrade! Nakon toga, masu pospremiti na hladno da se malo prohladi kako biste lakše radili kuglice.
  6. Od smeđe mase uzimati po 1 žličicu, rasporediti je u ruci u oblik malog diska, u sredinu staviti žutu kuglicu pa ju dobro zatvoriti sa svih strana. Kuglicu odmah uvaljati u kristal šećer.
  7. Sve napravljene kuglice od čokolade odložiti nepokrivene na hladno i suho mjesto da se prosuše par sati. Nakon toga možete ih pospremiti u posude sa poklopcem i čuvati tako do posluživanja.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Reform torta: odlična čokoladna torta s orasima

Reform torta u mojoj kuhinji dogila se sasvim slučajno. Prije svega, kada sam krenula ...

Pileći ražnjići na roštilju sa tzatziki umakom

Kada dođe proljeće i kada sve zamiriše na pokošenu travu i netom procvale narcise, ...

Čudo od jednog jajeta – The One Egg cake

Čudo od jednog jajeta definitivno je jedan od onih kolača čiji recept većina naših ...

Kapri torta – omiljeni kremasti kolač sa jagodama

Kada bi vas netko pitao da nabrojite nekoliko proizvoda koji su obilježili vaše djetinjstvo, ...

Krem juha od cikle i krumpira

Ako se smatrate ljubiteljem juhica, ili ako jednostavno ne možete zamisliti ručak bez dobre, ...