Na moje školske dane i vrijeme odrastanja često me podsjete neke sitnice na koje sam već apsolutno zaboravila, a jedna takva sitnica su upravo moto keksi. Svaki put kad u trgovini vidim te okruglaste keksiće spojene čokoladnom kremom sjetim se velikog odmora u školi i odlaska u lokalni dućan po moto kekse. Bili su baš dovoljno malog pakiranja da ne budu preskupi, a opet taman da se zasladiš. I bili su preeeedivnog okusa.

Probala sam moto kekse više puta u odrasloj dobi, ali nikad mi nisu bili tako slatki kao u to doba srednje škole. Bit će da je ipak točna ona Ognjenovićeva premisa da svaka hrana i svaki okus ima svoj genetski zapis zasnovan na proživljenim iskustvima uz kušanje određene hrane ili slatkiša. Bili su to tada jaaako slatki i bezbrižni dani, pa su isto takvog okusa bili i moto keksi 😉 Kupila sam ih nedavno i ponudila svojim klincima, ali nisu bili uopće oduševljeni. Nije ni čudo. Oni imaju neke svoje omiljene slatkiše kojih u ‘moje doba’ nije bilo i sigurna sam da će ih se kroz 20-tak godina u svojoj odrasloj dobi i sami s nostalgijom sjećati. Kao i ja svojih moto keksa.

Domaći moto keksi? Zašto ne!

Upravo poradi nostalgije odlučila sam sama napraviti svoje domaće moto kekse. Naravno, Božić je blizu, božićni kolači se peku već naveliko pa su se moto keksi savršeno uklopili i u tu blagdansku priču. Radi se dakle o klasičnim prhkim keksićima koji se rade od žutog i smeđeg tijesta, a spajaju se nutelom ili kakvim čoko namazom. Nešto kao dvobojni linzeri bez pekmeza 😀 

Da bi moto keksi bili to što trebaju biti, potreban je naravno i kalupić ili modlica u obliku cvjetića. Recept je prilično jednostavan pa ako uživate u pečenju prhkih kolačića sigurna sam da će vam se  svidjeti i moto keksi. Moram vam još samo napomenuti da su puno bolji kad odstoje nekoliko dana u zatvorenoj kutiji. Tada malo ‘otpuste’ i postanu meki i podatni, skoro kao  pravi 😉 Ma čuj mene, bolji su u pravih!

Moto keksi

Moto keksi

POTREBNO:

  • 450 g glatkog brašna
  • 120 g šećera u prahu
  • 250 g maslaca
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 4 žličice kakaa
  • I još: 150-200 g nutele ili čoko namaza

PRIPREMA:

  1. Pomiješati najprije brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i prašak za pecivo. Tada dodati i maslac sobne temperature izrezan na komadiće, jaje i žumanjak te umijesiti prhko tijesto. Odmah ga podijeliti na dva ista dijela pa u jedan dio dodati kakao. Dobro premijesiti taj dio sa kakaom kako bi se dobilo ravnomjerno tamno (smeđe) tijesto.
  2. Od svakog dijela tijesta oblikovati kuglu, omotati je prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na bar 15 minuta.
  3. Prohlađeno tijesto razvaljati na radnoj površini posipanoj brašnom na debljinu od 3 mm. Izrezivati modlicom cvjetiće i slagati ih u lim obložen papirom za pečenje u malim razmacima. Smeđi dio tijesta će biti podloga pa ti cvjetići trebaju biti cijeli, dok na žutim cvjetićima u sredini treba biti rupica. Ako nemate takvu modlicu s rupicom, napravite rupicu nekim drugim predmetom…npr. sitnim poklopcem sa kapi za nos, poklopcem penkale ili flomastera ili sl.
  4. Keksiće peći u pećnici zagrijanoj na 180C 10 minuta. Pazite da ih ne prepečete. Žuti cvjetići s rupicom bi trebali ostati žuti!
  5. Ohladiti kekse, pa spajati smeđi i žuti cvjetić sa malo nutele ili čoko namaza. Kekse odlagati u kutiju s poklopcem gdje se mogu čuvati 2-3 tjedna.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Antonela

    Pozdrav! Možete mi pojasniti zašto piše 120g šećera u prahu i nakon toga opet piše 1 žličica šećera u prahu? Hvala 🙂

  • Sandra Gašparić

    Hvala Antonela što ste mi ukazali na ovu grešku. U brzini sam umjesto 1 žličica praška za pecivo, napisala jedna žličica šećera u prahu. Evo greška je ispravljena! 🙂

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Fina peciva sa svježim sirom

Što se dobije kada se ujedine dosadno subotnje popodne, želja za nekim finim slanim ...

Brzi kolač

Ako se slučajno nađete u situaciji da vam se baš jako jaaaako jede nešto ...

Tortilja rolice – upravo savršeni fingerfood

Tortilja rolice koje se vrlo jednostavno naprave doista su savršeni fingerfood za svaki party. ...

Trobojna sladoledna (pijesak) torta

Ako ste ljubitelji finih kremastih kolača koji se k tome naprave bez puno muke, ...

Pečeni krumpir – Roast potatoes

Pečeni krumpir, kao ni krumpir u svojoj osnovi, priznat ćete nije ništa spektakularno. No, ...