Pileći prutići sa slaninom i rižom

Da dobar obrok ne mora nužno biti kompliciran i skup, dokazuju upravo ovi pileći prutići sa slaninom i rižom. Radi o vrlo jednostavnom jelu koje vjerujem neće biti problem napraviti čak i onima koji nisu jako vješti u kuhinji. Za ovaj ukusan ručak potrebno je samo nešto malo pilećeg filea, nekoliko komada pancete ili dimljene slanine te tabasco marinada. S obzirom da pileće bijelo meso zna biti dosta suho i neutralnog okusa, dojam će popraviti tabasco kojim se piletina prije termičke obrade marinira. Posebnu sočnost ovom jelu daje slanina koja obavija nježno pileće bijelo meso i tijekom pečenja ga natapa svojom masnoćom. S obzirom da su ovi pileći prutići sa slaninom prilično vatreno jelo, kao prilog odlično paše neutralna pirjana riža. A ono što je najbolje od svega je to, što se ovo jelo priprema jako brzo.

Kada uzmete u obzir sve benefite koje sam vam upravo nabrojala, doista nema razloga da ne isprobate ovo jelo što prije. Neka vam ovako nešto bude i poticaj za npr. romantičnu večeru ili ručak za Valentinovo npr 😉 Ne kaže se uzalud da ljubav svoj put do srca najlakše nađe kroz želudac. Uvjerila sam se u to više puta u životu. Pa ako ste imalo skloni tome da svoju naklonost prema nekome iskažete kroz fine zalogaje, ovaj će vas recept odvesti u pravom smjeru. Jer, iako nam lijepi pokloni i takova pažnja ponekad svima pašu, nije li nekako najveći poklon koji možete dati kada se za dragu vam osobu potrudite napraviti nešto?! Kada kroz tu hranu koju pripremate i uloženi trud da uspijete u tome, dajete i dio sebe. A kada je to nešto tako fino kao što su pileći prutići sa slaninom i rižom, zadovoljstvo je to veće.

Pileći prutići sa slaninom

Pileći prutići sa slaninom i rižom

POTREBNO:

  • 2 pileća filea
  • 3 žlice tabasco umaka
  • sol, papar ili vegeta
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 12 komada tanko rezane slanine ili pancete

Za prilog od riže:

  • 1 manji luk
  • 2 dl riže dugog zrna
  • 5 dl temeljca (voda + kocka za juhu)
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 50 g maslaca
  • sol, papar

PRIPREMA:

  1. Pileći file narežite na duge i uske trake. Začinite ga solju i paprom, zalijte maslinovim uljem i tabascom pa pustite 15-tak minuta da odstoji.
  2. Tada svaku traku mesa omotajte slaninom. Sažite prutiće od piletine u lim na papir za pečenje.
  3. Pecite u pećnici na funkciji grila 20-tak minuta na 200ºC. Prutići su gotovi kad lijepo porumene, a slanina na njima postane hrskava.
  4. Ovako pripremljene prutiće možete pržiti i na tavi na malo ulja ukoliko nemate pećnicu. Također je moguće ispeći ih na električnom roštilju. Efekt je isti, samo što je meni bilo nekako lakše ispeći ih u pećnici. Naročito kad imam fenomenalnu pećnicu koja savršeno odglumi čak i roštilj 😉
  5. Dok se prutići peku pripremite prilog od riže. Na malo ulja pržite sitno sjeckani luk. Kada omekani istresite na njega suhu rižu. Mješajte energično kako bi se riža glazirala i postala prozirna. Tada zalijte vinom i promješajte. Kada vino ispari, začinite rižu po svom ukusu. Dodajte sol, papar ili vegetu. Malo kurkume ukoliko imate neće škoditi i dati će riži intenzivnu žutu boju i poseban šmek. Tada postepeno dolijevajte temeljac i pirjajte 15-tak minuta. U rižu tada dodajte maslac, poklopite i pustite da odstoji kako bi riža upila ostatak tekućine i lijepo se prožela sa maslacem.

Poslužite uz salatu po želji. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Sočni čokoladni muffini punjeni pudingom

Muffine radim jako često a kako se ne volim ponavljati sa receptima uvijek nešto ...

Zapečena punjena pileća prsa

Pronaći ćete kod mene na blogu dosta recepata za jela s piletinom. Nema za ...

Banini kolačići

Božićni kolači su i dalje na tapeti. Ustvari, sprobavanje mogućih božićnih kolača, jer nisam ...

Čokoladna cappuccino torta

Ako ste mislili da ne postoji ništa čokoladnije od čokolade same, ova čokoladna cappuccino ...

Šareni pileći ražnjići

Šareni pileći ražnjići

Šareni pileći ražnjići jelo su koje ćete zavoljeti na prvi pogled, dok će vam ...