Krafne iz pećnice u obliku popularnih američkih donutsa totalno su otkriće ove godine kod nas doma. To što se doista radi o krafnama iz pećnice i nije neki doživljaj. No taj njihov oblik sa rupom u sredini moji klinci obožavaju. Pa kada se krafne umoče u umak od čokolade i vrhnja i posipaju mrvicama i lješnjacima, doživljaj je potpun.

Dakle, ono što me nije oduševilo kod ovih krafni je to što krafne iz pećnice pečene na ovaj način ustvari nisu krafne!  Jer, koliko god ih mi htjeli napraviti nemasnima, ‘zdravijim’ i bez ulja, to jednostavno ne ide. Mislim ide, ali to nisu prave krafne. I točka.! 😀

Možete im dodavati sve i svašta, više jaja, manje jaja, ulje, maslac, vrhnje. Možete tuči tijesto do iznemoglosti (to i nije loše pogotovo ako izbjegavate fitnes u ove zimske dane 😉 ), možete se nadati. No na kraju ćete ispeći predivna, mirisna i topla peciva u obliku krafni. Fina, slatka, neodoljiva baš. Sa čokoladom, sa pekmezom, sa šlagom, na vama je da izaberete opciju svojih krafni iz pećnice. Ali to nisu krafne od kojih ti se umaste prsti, nos pobijeli od šećera u prahu kad puhneš u nju i kada nakon što ih pojedeš najmanje 5 onako vrućih imaš osjećaj u želucu kao da si pojeo kantu kamenja. Ali ne možeš prestati. Ne možeš im odoljeti. I znaš što te čeka poslije. Ali halooo, to su krafneee. Sada je veljača, fašnik samo što nije i upravo sada krafne pašu kao nikada.

Krafne iz pećnice vam neće napraviti ništa od toga. Nećete uprljati i umastiti prste, nećete moći puhati šećer u prahu sa njih jer su preglatke da bi se šećer za njih zalijepio, ali nećete niti imati potrebu pojesti ih toliko kao što bi bio slučaj sa običnim krafnama. Ne zato što nisu fine. Dapače. Krafne iz pećnice predivno su slatko pecivo od dizanog tijesta, podatne teksture, puno izdašnije od klasičnih buhtli. No, to jednostavno nije onaj primamljujući miris prženih krafni koji te tjera na sve te gore navedene ludosti. I zato su krafne iz pećnice ustvari odlična opcija za sve vas koji ne znate stati na vrijeme. Kao i za sve one kojima peciva pržena u ulju doista smetaju i ne mogu ih jesti zbog zdravstvenih poteškoća.

Krafne iz pećnice u donuts varijanti su nešto što doista morate probati što prije. Recept koji ću vam dati je recept po kojemu krafne možete peći i na tradicionalan način u vrućem ulju ili pak u pećnici.

Krafne iz pećnice

Krafne iz pećnice

POTREBNO:

  • 750 g glatkog brašna
  • 4 žlice šećera
  • 1 žličica soli
  • 2 vrećice instant suhog kvasca
  • 350 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 2 jaja
  • 3 žumanjka

Za premaz krafni:

  • 1 žumanjce + 3 žlice suncokretovog ulja

Za čokoladni umak:

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 200 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA:

  1. Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, kvasac i sol. Dodati u sredinu jaja i žumanjke. Nastaviti postepeno dodavati mlijeko i ulje i miksati sve vrijeme mikserom sa spiralama ili nastavkom za tijesto. Kada tijesto postane koliko toliko kompaktno, prebacite ga na radnu površinu i mijesite dalje rukama. Pobrašnite dobro radnu površinu prije toga jer tijesto je dosta mekano i lijepi se za ruke. Mijesite ga energično bar 10 minuta. Tijesto mora nakon toga postati glatko i svilenkasto na dodir. Odložite ga tada u veću posudu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da miruje bar 40 minuta kako bi udvostručilo volumen.
  2. Uzdignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjite ga valjkom za tijesto na debljinu od 1,5 cm. Izrezujte tada prigodnim okruglim kalupom krafne. U sredini svake manjim oblikom napravite rupu. Ja sam u nedostatku bilo čega drugog koristila čep od boce 😉 Preostalo tijesto umijesite brzo ponovo, razvaljajte pa postupak ponovite.
  3. Ukoliko ćete krafne peći u pećnici, slažite ih u veliki lim na papir za pečenje u malim razmacima. Ukoliko ćete ih pržiti u ulju, ostavite ih izrezane na čistom ubrusu, pokrivene da miruju. Bitno je da krafne prije pečenja na bilo koji način odstoje barem 30 minuta i da se još jednom malo dignu.
  4. Krafne netom prije pečenja u pećnici treba premazati kombinacijom umućenog žumanjca i dvije žlice ulja.  Peći u pećnici na 180C 20 minuta. Gotove su kada dobiju lijepu zlaćanu boju. Prohladiti pa premazivati čokoladnim umakom. Ukrasiti po želji.
  5. Za čokoladni umak treba zagrijati u posudici slatko vrhnje pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Miješati sve vrijeme dok se čokolada ne otopi. Umak ne smije provrijeti! Ovo je ustvari posupak za izradu ganache kreme 😉
  6. Dobar tek i uživajte u svojim krafnama!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (4)

  • Ivana

    Koliko komada otprilike izađe s ovom dozom? Izgledaju bajkovito. Baš ću probat ovaj vikend.

  • Sandra Gašparić

    Nekih 20-tak 😉

  • Jelena

    Pravila danas sa decom. Mnogo ih je ispalo mislim oko 40 kom (mada nisu sve bile jednake). Klinci su ih jeli onako vruce bez glazure uz cokoladno mleko-oduševili se! Sa glazurom je sjajna poslastica koja liči na krofne.

  • Sandra Gašparić

    Drago mi je što vam se recept svidio. I da, prilično je izdašan pa ispadne dosta toga. A klinci uvijek nađu najbolji način za pojesti nešto 😉

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Prhka torta od breskvi

Jednostavna torta koju često pravim jer može stajati u hladnjaku više dana a da ...

Pečena patka – kraljica blagdanskog stola

Kada se spomene pečena patka, prva asocijacija mi je Božić ili Uskrs kod naše ...

Mileram torta – kremasto savršenstvo okusa

Mileram torta doista je jedno kremasto savršenstvo koje nepcu daruje predivan blagi okus bogate ...

Pita zeljanica i pita krumpiruša

Jednom davno, dok sam još sa obitelji živjela u progonstvu nakon rata, sa nama ...