Kuglof od mandarina i kokosaKuglof od mandarina i kokosa dugo je čekao na svoje prvo pečenje u mojoj kuhinji. Recept je godinama stajao u onoj mojoj debeloj fascikli punoj kojekakvih recepata, što iz novina, što zapisanih ručno na kojekakvim papirićima. Tako je bilo i sa ovim, a s obzirom da je bilo davno, doista se više niti ne sjećam tko mi je dao recept. A sva sreća da jeste, jer je kuglof od mandarina i kokosa predivan!

Kolač od mandarina u obliku kuglofa sam izbjegavala i zbog činjenice što moji ukućani nisu preveliki ljubitelji kokosa. Da, teško mi to pada jer ja bih se mogla utopiti u kadi punoj rafaelo kuglica 😀 Ali kako većina uvijek nekako prevlada, tako se i kokos jednostavno izgubio u mojoj kuhinji. Odlučih neki dan prekinuti to kokosoprokletstvo i napraviti ovaj super sočni kuglof od mandarina i kokosa. Doduše smanjila sam u ovom kolaču kokos koliko god sam mogla 😉 No, on se ipak osjeti. I to taman toliko koliko je potrebno. S obzirom da se ovdje radi o kolaču sa dosta maslaca, a u koji se ubaci i kaša od mandarina, rezultat je fantastično sočni biskvit koji se doslovno topi u ustima.

Kuglof od mandarina i kokosaKolači od mandarina i nisu baš tako česti. Vrlo vjerovatno iz razloga što je priličan posao oguliti svaku kriškicu mandarine od one tanke opne, jer ako u npr. kremu stavite neoguljene mandarine, teško će se kolač rezati, opna će se baš osjetiti i to jednostavno nije to što bi trebalo biti. A šteta. Velika. Jer mandarine, kao uostalom i naranče, su fantastično voće koje se odlično snalazi u kolačima. A kada tome pridodamo činjenicu da je sezona mandarina i naranči na vrhuncu, onda je kolač sa mandarinama ili narančama prava blagodat.

Kod ovoga kuglofa je odlično to što u njega mandarine idu doslovno cijele. Sve skupa sa korom. Jednostavno ih prokuhate, sameljete i to je to. S obzirom da je kora mandarine manje gorka i opora od kore naranče, ona će kolaču podariti savršeno fini miris, okus i fantastičnu dozu svježine. Kolač od mandarina i kokosa može se ispeći ovako kao kuglof ukoliko imate kalup za kuglof i tada će, osim što je jako fini, odlično i dekorativno izgledati. Tako ga bez imalo grižnje savjesti možete uvrstiti i na listu ‘božićni kolači’, prigodno ga ukrasiti blagdanskim ruhom i za Božić osvježiti blagdanski stol. Možete ovaj kolač ispeći u običnom četvrtastom limu za kolače pa ga rezati na kocke, a možete se i poigrati pa ih ispeći kao muffine. Ako mislite da je kuglof od mandarina preobičan ovakav kakav jest, tada ga slobodno premažite kakvom finom kremom na bazi sira i vrhnja. Savršeno će se uklopiti u doživljaj mandarine u kolaču 😉

Kuglof od mandarina i kokosa

POTREBNO:

  • Kolač od mandarina6-7 mandarina
  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 220 g glatkog brašna
  • 80 g kokosa
  • 100 ml jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

PRIPREMA:

  1. Mandarine oprati uz pomoć četkice. Obavezno ukloniti vrhove peteljki ukoliko ih imaju. Preliti ih vodom pa nakon što voda provrije, kuhati još 2-3 minute. Promijeniti vodu pa ponovo prokuhati još 2-3 minute. Ocijediti mandarine pa ih narezati na krupnije komade i usitniti štapnim mikserom u kašu. Ukoliko imate blender, napravite to u njemu, još je lakše. Mandarine su nakon prokuhavanja mekane i bez problema se samelje čak i kora.
  2. Miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati otopljeni maslac, brašno, jogurt i prašak za pecivo. Na kraju umiješati mljevene mandarine i kokos.
  3. Kalup za kuglof premazati debljim slojem maslaca i obilno posipati brašnom. Ako kalup ne namastite dovoljno, kuglof će se nakon pečenja zalijepiti i neće se moći lijepo istresti iz kalupa. U kalup uliti biskvitnu smjesu sa mandarinama, poravnati i peći u pećnici zagrijanoj na 180 C 30 min. Kuglof je pečen kada na površini blago ispuca, a rubovi mu potamne. Provjerite za svaki slučaj čačkalicom da li je pečen do kraja tako što ćete čačkalicu ubosti u najdublji dio kolača. Ako čačkalica ostane suha, pečen je!
  4. Pečeni kuglof izvadite i ostavite da odstoji 10-tak minuta te ga pažljivo istresite iz kalupa na pladanj na kojem ćete ga i posluživati. Posipajte ga šećerom u prahu, dodajte mu još voća uokolo ukoliko želite i poslužite!

Dobar tek i ugodni blagdani!

Recept u slikama:

Mandarine prokuhatiPripremiti biskvitnu smjesu sa mljevenim mandarinama i kokosomIzliti smjesu u namašćen kalup za kuglofIspeći kuglof u pećniciPečeni kuglof kratko proholaditi u kalupuPa ga istresti na pladanjPrigodno ukrasiti i poslužiti

Oznake:

  • Prikaži komentare (5)

  • Cukrica04

    Ovaj kuglof mi je savrsen za pocetak ovogodisnje adventske price.
    Isprobavam u subotu popodne! 😊

  • Katica

    Mmm.. Zelim ga probat napravit!😃 Koliko je zličica 1 prasak za pecivo i vanilije secer? Ovdje kod nas nema za kupiti u vrecicama. !! Unaprijed vam hvala na odgovoru. 😃

  • Cukrica04

    Ispeceno.
    Zaista je predivan, mirisan i svjez.
    Nikakvih problema nisam imala sa izradom, jedino sam metla malo vise jogurta jer mi se masa cinila pregusta, to valjda ovisi o kolicini soka u mandarinama.
    Hvala, pozdrav Vukovaru.

  • Sandra Gašparić

    Otprilike 2 pune male žličice 😉

  • Žiži

    Hvala na odličnom receptu. Ovo ćemo ponavljati. Pozz

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Vodene kocke s jagodama

Vjerojatno svaka domaćica ima neki svoj osnovni recept za pripremu biskvita. Tako i ja, ...

Raspuknuti keksi sa kikiriki maslacem – Peanut butter blossoms

Božićni kolači, pogotovo oni suhi, prhki keksići koji cijelu kuću zamirišu na blagdane koje ...

Cheesecake u čaši sa svježim jagodama

Omiljeni osvježavajući desert cheesecake u čaši sa svježim jagodama slastica je upravo savršena za ...

Schwarzwald torta – klasik iz Njemačke koji nikadne iznevjeri

Schwarzwald torta je jedan od onih klasika u slastičarstvu koji svoju popularnost može zahvaliti ...

Pečeni krumpir – Roast potatoes

Pečeni krumpir, kao ni krumpir u svojoj osnovi, priznat ćete nije ništa spektakularno. No, ...

Zagrebačke kocke

Dugo, dugo se već spremam napraviti ovaj kolač ali eto nikako da dođe na ...