Prutići od oraha – starinski recept za ljepše blagdane

Prutići od orahaKod nas u Slavoniji teško je zamisliti svatove ili Božić, a da se na pladnjevima punim sitnih kolača ne nađu prutići od oraha. Uopće, kolači sa orasima, i to sa stvarno puuuno oraha su nešto što se ovdje podrazumijeva. Moja nekadašnja susjeda teta Ana, stara šokica koja je bila prava majstorica u pečenju ovakvih slastica dobrano bi se nasmijala na ovaj naslov. Garant bi odmahnula rukom u svom stilu uz riječi: ‘Pih, kaki crni prutući, to su ti orahove štangice sa umutitim belancom!’. Teta Ana je živjela u kući do nas i imala je kuhinju koja je bila sva ukrašena uvijek plavim molerajom sa uzorkom čipke. Iznad starog šporeta na drva okačen našlingan zidnjak sa natpisom Kuvarice manje zbori da ti ručak ne izgori, i odmah pokraj jedan zeleni kredenc u kojem je ona uvijek čuvala metalne kutije sa keksima. I upravo su prutići od oraha, baš ovakvi kakve sam i sama napravila danas, bili najčešće unutra. Ako nisu bili prutići ili štangice kako ih je ona zvala, tada su obavezno bili keksi na stroj ili vafli.

U to se vrijeme kuće nisu zaključavale. Susjed je dolazio susjedu na kavu bez najave. Kada ti usfali nešto u zadnji tren dok kuhaš, ne trčiš u dućan nego odeš kod susjede po to nešto. Tako smo i mi klinci često dolazili u teta Aninu kuhinju, a ona bi nas uvijek poslala do te metalne kutije na kredencu sa koje se smiješila bucmasta djevojčica sa pjegicama i nestvarno crvenim obrazima da si uzmemo po nekoliko keksića. Ajme kako je to bilo fino.

Prutići od orahaKako to obično biva sa sjećanjima i nostalgijom, pojavi se onako iznebuha, ničim izazvana. Možda kakav dašak vjetra donese neki zaboravljeni miris ili okus. Uglavnom, nešto me je ponukalo da iskopam ovaj starinski recept za prutiće od oraha. Super jednostavne namirnice, super jednostavna izrada, a rezultat fantastičan.

Prutući od oraha su sitni kolači sa kojima ćete najviše posla imati prilikom izrade podloge od oraha zato što je jako ljepljiva. Vjerujte, u jednom ćete trenutku pomisliti da nešto tu ne štima i da je neizvedivo. Ali to tako mora biti. Kada konačno sve prutiće složite na limove za pečenje, preostaje vam samo čekati da pećnica odradi svoje. I to poprilično dugo, zato što bjelanjak na vrhu ne smije požutjeti pa se ovi kolačići doslovno suše. Prednost ovakvih sušenih starinskih kolačića je u tome što mogu stajati doista dugo. Dakle, idealni sitni božićni kolači koje možete pripremiti danima prije blagdana. Morate se jedino potruditi da ih dobro sakrijete od znatiželjnih nepaca jer su toliko fini da će nestati u trenu.

Prutići od orahaPrutići od oraha

POTREBNO:

  • 4 bjelanjka
  • 450 g šećera u prahu
  • 450 g mljevenih oraha
  • sok polovice limuna

PRIPREMA:

  1. Miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada dodavati šećer malo po malo i miksati sve vrijeme. Na kraju dodati sok od limuna i još kratko promiksati.
  2. Tada smjesu razdvojiti na dva dijela pa u jedan dio dodati orahe i dobro sve izmiješati. Dobivena smjesa je jako gusta i ljepljiva.
  3. Radnu površinu pobrašnite pa preko nje razvaljajte smjesu s orasima što tanje. Trebala bi bili debljine cca 5 mm. Preko cijele razvaljane površine nanesite ravnomjerno preostalu polovicu ulupanih bjelanjaka sa šećerom. Sada debljim nožem izrežite prutiće otprilike 1,5 cm širine i 6 cm dužine. Ovo će biti prilično ‘pipkav’ posao pa si pomognite tako što ćete nož nakon svakog provlačenja oprati pod vodom ili obrisati u ubrus. Budući je podloga od oraha jako ljepljiva i mekana, najlakše ćete prutiće prenijeti u lim za pečenje uz pomoć istog tog noža s kojim ste ih rezali. Jednostavno podvucite nož ispod svakog prutića, odignite ga i premjestite na lim 😉
  4. Prutiće slažite u lim na papir za pečenje u malim razmacima pa pecite u pećnici na 70º C 2,5 sata. Ja sam pekla na dvije razine u dva lima sa funkcijom ventilatora.
  5. Ohladite i pospremite u kutije s poklopcem do posluživanja.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Smjesu od umiksanih bjelanjaka podijeliti po pola...pripremiti i mljevene oraheU jedan dio bjelanjaka umiješati oraheRazvaljati pa premazati ostatkom bjelanjakaIzrezati na prutićePremjestiti prituće u lim za pečenje pa ih ispećiPritući od oraha ili štangice od oraha

Oznake:

  • Prikaži komentare (8)

  • Gabrijela

    Vratila si me u neka davna bezbrizna vremena…bake nema vec 20 godina, ali taj okus njenih nus-štangica se ne zaboravlja…
    Hvala ti od srca za recept koji si podijelila s nama <3

  • IB

    To su najfiniji božićni kolačići! Slavna Mira Vučetić ih je zvala “Pariški štapići” i ovo je recept točno kako ga je i ona u knjizi napisala.

  • Nina

    Odlican recept. Ukusni kolacici, jedino sam ja imala problem sto se bjelanjak u jednom trenu postao prerjedak i poceo se cjediti po pruticima? Jesam ga pre slabo “istukla”?

  • helena

    recept sam dobila od moje drage kume,koje nema več dugo.meni su to najukusniji kolači,jednostavni i predobri

  • Vesna

    Hvala! Moja baka je pravila “orah stanglice s bjelanjcima” za kirbaj i Bozic. Ona je nesto gusce belance istiskivala na stanglicu uz pomoc sprica s tankim nastavkom i tako dobijala liniju, nije premazivala citavu stanglicu. . Hvala jos jednom za recept jer smo izgubili njenu svesku.

  • vlatka

    Sjećanje na djetinjstvo moja baka je ove stanglice radila za svake blagdane , naravno moja zadaća je bila umutiti šećer bjelanjak , prije toga očistiti orahe .

  • Ina333

    Odlični su! Baš,baš! Već neko vrijeme tražim ovakav recept… Hvala!

  • Sanja

    Postovana Sandra
    Pratim Vas vec dugi niz godina, mislim od Vaseg skoro samog pocetka i nikada ne komentiram na recepte ali sam sada osjetla potrebu da Vam pisem. Ovaj recept me vratio u moje djetinjstvo kada je moja baka pravila i meni su bili izuzetno dragi ovi prutici(ili orah stanglice kako smo ih mi zvali).Od kada ste objavili ovaj recept ja se nakanjujem da ih pravim i jos uvijek ih nisam napravila ali za ovaj Bozic cu ih sigurno praviti. Inace obozavam kao i sve slavonke(jer sam i ja rodom iz vase okolice)praviti kolace. Naime i jedan od razloga sto Vam pisem je da Vas zamolim da postavite recept za Carigradske oblatne. Ja sam ga imala od moje bake ali kako smo odselili iz kraja u Kanadu ja sam ga izgubila.Svuda sam ga trazila po internetu i nisam nikako mogla da nadjem. Nadam se da znate o kojim kolacima pricam. Oblatne gdje sa bjelanci lupaju na pari sa medom i secerom i na kraju se dodaju seckani orasi. Bila bih Vam veoma zahvalna na tome jer ih moj muz jako voli. Pokusavala sam ih praviti po sjecanju ali nesto nije bilo kako treba. Inace jako volim Vase recepte predobri su jer su to jela na kojima sam odrasla i veoma mi je drago sto cuvate tradiciju nasih starih. Sretan Bozic Vama i vasoj obitelji i svako dobro Vam zelim. Nastavite i dalje sa Vasim izuzetnim radom. Hvala Vam

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Ljetni kolač s breskvama

Kod nas u voćnjaku breskve su ove godine baš fino rodile. Ima ih toliko ...

Milch šnite

S obzirom na činjenicu da ja u kuhinji provedem dosta vremena i da doista ...

Tiramisu – kremasti užitak koji ćete obožavati

Tiramisu, taj talijanski klasik koji se u pravilu sastoji od pahuljaste kreme na bazi ...

Slatke zapečene palačinke sa sirom i vrhnjem

Palačinke su nešto toliko često u mojoj kuhinji da ih radim automatski kao neki ...

Crumble sa jabukama i kruškama je savršeni desert

Iako u svojoj kuhinji doista volim pripremati svakakve slastice, nekako su mi najdraže one ...