Božićni kolači, pogotovo oni suhi, prhki keksići koji cijelu kuću zamirišu na blagdane koje se bliže, omiljena su mi tema i zabava u adventsko doba. Budući sam uvijek u potrazi za nečim novim i drugačijim, bila sam jako sretna kada sam na američkim blogovima naletjela na ovo savršenstvo – raspuknuti keksi sa kikiriki maslacem koji se u američkoj verziji zovu Peanut Butter Blossoms. 

Maslac od kikirikija ne koristim prečesto u kuhinji, jednostavno nije nam u navici i tradiciji. No, klinci često gledaju kako se u američkim filmovima jedu sendviči sa maslacem od kikirikija, pa ga onda kupimo i oni ostanu razočarani jer ne znaju što bi s njim. Probali su ga mazati na kruh u te famozne američke sendviče, ali to jednostavno nije to i svaki put bi taj maslac od kikirikija stajao na polici tako dugo dok mu ne istekne rok trajanja i na kraju bi naravno, završio u smeću. E pa evo konačno sam našla način za potrošiti maslac od kirikija i on se zove raspuknuti keksi sa kikiriki maslacem!

Budući je većina američkih recepata drugačije gramaže i puno toga oni mjere u cup-ovima, trebalo mi je malo da sve to preračunam i prilagodim našim mjerama u gramima. Originalan recept za Peanut Butter Blossoms je stoga nešto drugačiji od ovog moga iz nekoliko razloga. Prvo, nisam koristila smeđi šećer koji bi trebao ići u ove kekse (jer ga nisam imala, a i nemam naviku koristiti ga u kolačima), ali i bez njega je ispalo super. Drugo, nisam imala te divne čokoladne smotuljke kakvi u originalu idu na sredinu keksa, jer jednostavno nisam ih imala gdje kupiti. Pa sam se poslužila čokoladnim smokijem. Zato ovi moji keksići i ne izgledaju baš kao originalni američki, ali ljudi dragi, ja ukusnije kekse već dugo nisam probala!

I zato, potpuno sam uvjerena da će vas raspuknuti keksi sa kikiriki maslacem oduševiti kao što su mene. Priprema doista nije prezahtjevna, ne traje predugo, a kao što je često slučaj sa sitnim prhkim keksima, što duže stoje, to su bolji. I zato, odmah napravite duplu dozu, trebat će vam, vjerujte mi 😉 Unesite dašak vedrine i raznolikosti u blagdansko vrijeme (a i ono obično 😉 ), napravite ove divne keksiće što prije i oduševite sebe, svoje najmilije, rodbinu i susjede i doživite najljepši i najslađi Božić ikad!

Raspuknuti keksi sa kikiriki maslacem

POTREBNO: (za 37-40 keksića)

  • 240 g glatkog brašna
  • 220 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstovat soli
  • 120 g maslaca
  • 140 g kikiriki maslaca
  • 1 jaje
  • 40 čokoladnih kuglica (čoko smoki, manje bombonjerice i sl.)
  • 100 g kristal šećera za uvaljavanje

PRIPREMA:

  1. Čokoladne kuglice stavite u hladnjak ili na kraće vrijeme u zamrzivač dok vam ne budu trebale.
  2. Maslac sobne temperature pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Miksati spiralama dok ne smjesa ne postane kompaktna. Tada dodati jaje pa promiksati da se sjedini. Dodati potom maslac od kikirikija pa opet dobro sve sjediniti mikserom. Na kraju dodati brašno, sol i sodu bikarbonu pa izraditi tijesto. Sve ovo možete napraviti u kuhinjskom stroju ili ručnim mikserom sa spiralama.
  3. Tijesto izručiti na radnu površinu pa ga još malo doraditi rukama uz posipavanje brašnom. Zamotati tijesto u foliju i ostaviti ga u hladnjaku 30-tak minuta.
  4. Pripremiti dva velika lima od pećnice i obložiti ih papirom za pečenje.
  5. Od ohlađene smjese malom žličicom uzimati komade, zarolati ih u kuglicu veličine oraha, svaku kuglicu zarolati preko šećera. Tako formirane kuglice slagati u lim u razmacima od 1,5-2 cm jer će se keksi pečenjem raširiti.
  6. Peći u pećnici zagrijanoj na 180*C 13 minuta. Kekse izvaditi iz pećnice i dok su još topli i u limu, na sredinu svakoga ugurati čokoladnu kuglicu. Budući su keksi topli, a kuglica hladna ona će se lijepo odmah ‘uloviti’ za keks, a opet se neće otopiti 😉
  7. Tako formirane keksiće ostavite na limu da se ohlade do kraja. Pospremite ih u kutije sa poklopcem i tako ih čuvajte do posluživanja.
  8. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Željka

    Super recept. Koristila sam smeđi šećer i pravila manje kuglice (onako za jedan zalogaj), pa ih je ispalo 60-tak. Toplo preporučam. Evo ih kod mene za Uskrs. Hvala Sandra…pozz

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Šnenokle – snježni oblačići slatkog zadovoljstva

Šnenokle slastica su koja već samim svojim imenom priziva nekakve romantične duhove prošlosti u ...

Taške s pekmezom – okus djetinjstva

Taške s pekmezom, šufnudle i šmarne omiljena su jela mog djetinjstva. Jednostavna, priprosta, slavonsko-srijemska ...

Gulaš

Pripremiti gulaš u nekakvoj ‘normalnoj’ količini i nije neko umijeće. Pripremiti ga u većoj ...

Dupli cheeseburger na ReciPeci način

Dupli cheeseburger nešto je što što će moji klinci savim sigurno na prvu odabrati ...

Integralni kruh

Integralni kruh ili kako ga moji klinci zovu, zdravi kruh, u zadnje vrijeme radim ...

Mesna štruca s jajima – Štefani pečenje za svečani stol

Evo nakon dužeg vremena konačno sam skuhala nešto konkretno i fino. Selidba je prošla, ...