Kada su božićni kolači u pitanju velike dileme ustvari i nema. Uvijek će se tu naći sitni keksi, linzeri, bajadere, oblatne u raznim varijantama i naravno mađarica. No, budući da meni mađarica i nije baš obožavani kolač, odlučila sam napraviti svoju inačicu. I tako nastade voćna mađarica. Ustvari, ja bih prije rekla da je ovo voćna bijela pita, a ne mađarica jer sa mađaricom osim kora nema baš nikakve sličnosti. 

Vidjela sam po bespućima interneta da je voćna mađarica prilično popularan kolač u zadnje vrijeme i baš svugdje se tako zove. Također sam primjetila da se vrti ustvari jedan te isti recept sa manjim modifikacijama, pa sam tako i ja složila svoju po jako sličnom principu. Za ovim kolačem je super to što ga ispadne stvarno puno, a što sam nekako starija, takvi su mi kolači sve draži i draži 😉

Voćna mađarica ili voćna bijela pita ustvari je miks jednog i drugog sa dodatkom kreme od voća. I upravo ta krema daje kolaču potrebnu svježinu. Na vrh kolača može se staviti čokoladna glazura od bijele čokolade, a može se i samo posipati šećerom u prahu pa opet ispadne dobro. Najveća nevolja kod ovakvih kolača je to što ima dosta prhkih kora pa ako niste vični izradi prhkog tijesta i razvaljavanju istog, malo ćete se namučiti 😉 U svim ostalim receptima koje sam pročitala sve to oko izrade tijesta zvuči kao pjesma. Tijesto se umijesi, malo odstoji, podijeli se na dijelove i lijepo razvalja i ispeče. Pa ovako, da bi vam izrada išla upravo tako, morat ćete mađaricu ili bijelu pitu raditi bar nekoliko puta dok se ne ‘uštosite’ sa svim tim. 

Kako najlakše razvaljati tijesto?

Na početku najveći problem će vam biti razvaljati prhko tijesto na komadu papira za pečenje. Razvaljava se na njemu jer ćete tako najlakše odrediti veličinu kore, a i najlakše ćete ju prenijeti na lim da se ispeče. Znači, papir se kliže po radnoj površini, a dok valjkom tiskate tijesto sve se od ispod lijepo nagužva i onda za tren postanete toliko živčani da biste sve najradije bacili kroz prozor. E, tu stanite, udahnite, krenite ponovo i pomognite si tako što ćete izrezati malo veći papir za pečenje. Na njemu si lijepo opcrtajte veličinu na koju ćete razvaljavati, a trbuhom pritisnite donji dio papira kako se ne bi pomjerao dok razvaljavate tijesto!

Meni je također pomoglo to što sam razvaljavala jednim malim valjkom koji sam držala u jednoj ruci 😉 Ako primjetite da vam se tijesto i dalje ne razvaljava lijepo i da nema šanse da ga razvaljate na željenu veličinu, razvaljajte ga na malo deblje. Nema veze. Mađarica će biti malo viša sa debljim korama, a vi ćete svakako sačuvati živčeke 🙂 A ako ništa od svega ne pomogne, onda lijepo otiđite u najbližu trgovinu, kupite gotove kore za mađaricu i napravite kolač sa njima 😉 E sad, ako je svima sve jasno, idemo na recept!

Voćna mađarica - voćna bijela pita

Voćna mađarica recept

POTREBNO:

Za kore:

  • 400 g glatkog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 180 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 4 žlice kiselog vrhnja

Za bijelu kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 8 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 8 žlica gustina
  • 200 g maslaca

Za crvenu kremu:

  • 450 g malina ili šumskog voća (može i zamrnuto)
  • 5 žlica šećera
  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 150 ml vode
PRIPREMA:
  1. Za kore od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto. Omotati ga prozirnom folijom i ostaviti ga u hladnjak na nekih 20-tak minuta. Nakon toga podijeliti tijesto na 5 jednakih dijelova, pa svaki razvaljati na komadu papira za pečenje na veličinu 35×27 cm. Svaki komad tijesta peći u pećnici zagrijanoj na 180*C 10 minuta. Pečene kore slagati jednu na drugu i ohladiti. Dok se hlade opteretite ih nekom većom daskom ili poslužavnikom kako se ne bi izvile.
  2. Za bijelu kremu staviti u lonac na vatru 300 ml mlijeka. Ostatak mlijeka pomiješati sa gustinom i šećerom pa to umutiti u kipuće mlijeko. Kuhati uz miješanje par minuta dok se krema ne zgusne. Ohladiti pa u hladno dodati maslac sobne temperature koji će se ljepše umiksati u kremu ako ga prethodno malo izradite mikserom!
  3. Za crvenu kremu stavili u lonac zamrnuto voće, zaliti ga sa 150 ml vode i na laganoj vatri uz miješanje ga otopiti. Kada se potpuno otopi, presipati sve u mjernu posudu i ispasirati štapnim mikserom. Trebali biste dobiti 700 ml crvene tekuće mase. Ako nemate toliko, dolijte još malo vode. Ako imate previše, odlijte malo. Sada skoro svu tekućinu opet prebacite u lonac za kuhanje i počnite zagrijavati. Manji dio crvene tekućine pomiješajte sa prahom pudinga i šećerom pa to sve skupa ulijte u kipuću tekućinu i uz miješanje skuhajte kao puding. Ohladiti uz povremeno miješanje kako se na vrhu ne bi stvorila korica. Ova krema ne mora biti potpuno hladna prije mazanja na kore.
  4. Kada ste sve tako pripremili, vrijeme je da premažete kore svoje voćne mađarice i to redom: kora, bijela krema, kora, crvena krema, kora, bijela krema, kora, crvena krema, kora. Svaki put kada premažete koru i stavite drugu, lagano pritisnite dlanovima da se sve fino spoji. Na kraju možete od gore staviti glazuru, a možete i samo posipati šećerom u prahu.
  5. Voćna mađarica je kolač koji se lijepo reže na komade proizvoljne veličine, a dio se može i zamrnuti do posluživanja.
  6. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Kolačarica

    Recept je odličan,pridržavala sam se tocno uputa.Dodala sam u bijelu kremu vanili secer sa okusom limuna (nisam imala obični)i dobro se uklopio,tj.fino se osjetio limun.
    Veliki sam ljubitelj klasicne madjarice i sve pohvale za ovu voćnu varijantu.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Sacher kocke

Zašto Sacher kocke, kad već postoji Sacher torta? Pa zato što je kocke puno ...

Stracciatella – gris kocke

Sredina 8. mjeseca, naročito vrijeme nakon blagdana Velike gospe oduvijek je u meni izazivalo ...

Tatina omiljena torta

Ovo je torta koju sam ispekla svome dragom za rođendan, on se oduševio i ...

Crveni bodečnjak sa blitvom i krumpirom

Ako kojim slučajem niste preveliki ljubitelj ribe i ne znate puno o ribljem svijetu, ...

Podvarak od slatkog kupusa sa piletinom

Kako djeca polako odrastaju, tako polako i odlaze od doma svatko  u lovu na ...