U potrazi za novim receptima često odem do raznih američkih blogova i web stranica gdje često nađem baš zanimljive racepte. Takav je i upravo ovaj, čokoladne karamel pločice sa bademima. Ustvari, originalan naziv za ovu slasticu bi bio Butter Toffee, a što bi u prevodu trebalo značiti, karamel (kao bombon) od maslaca. Bila sam malo skeptična oko toga kako će sve ispasti jer takvu vrstu karamela nisam nikad radila, no u konačnici je ispalo odlično pa zato i dijelim ovaj jednostavni recept za vama. Možete ga naravno ako želite staviti i na listu božićni kolači 😉

Iako se ove čokoladne karamel pločice u ovom receptu rade sa bademima, možete koristiti koje god orašaste plodove želite i biti će jednako ukusno. Također ćete vidjeti dolje u receptu da je kuhanje karamela potrebno pratiti uz termometar kako bi se dosegla određena potrebna temperatura. No, iako sam ja radila sa termometrom, on vam ustvari i nije neophodan, jer bez problema ćete zaključiti da je karamel gotov po njegovoj boji i gustoći 😉

Dakle, sada kada smo otklonili sve dvojbe, nema izgovora da i sami ne pokušate napraviti svoje čokoladne karamel pločice sa bademima. Improvizirajte, dodajte nešto svoje i uživajte u svakom zalogaju!

Čokoladne karamel pločice

Čokoladne karamel pločice

POTREBNO:

 • 200 g badema
 • 220 g maslaca
 • 200 g šećera
 • 200 g mliječne čokolade
 • 3 žlice vode

PRIPREMA:

 1. Bademe rasporediti preko lima za pečenje i tostirati ih kratko pa odmah potom i ohladiti. 
 2. Tostirane bademe sitno nasjeckati (ili samljeti na veće rupice) kao i čokoladu.
 3. U lim za pečenje veličine 35×25 cm rasporediti papir za pečenje. Posipati polovicu badema i polovicu čokolade preko cijele površine ravnomjerno.
 4. Za karamel preljev otopiti na vatrici maslac, dodati šećer i vodu pa uz miješanje zagrijavati i kuhati do temp. od 140*C. Nakon nekakvih 10 minuta trebali biste dobiti tekuću karamel kremu smeđe boje na kojoj se na vrhu lagano odvaja maslac. Ako vam se to dogodi, tada dodajte još 100 ml vode, dobro izmiješajte i kratko prokuhajte. Ovako pripremljenim vrućim karamelom zalijte bademe i čokoladu u limu, pa odmah preko svega opet rasporedite ostatak badema i čokolade.
 5. Sada morate samo sačekati da se sve ohladi i stisne. Kada se to dogodi možete svoje čokoladne karamel pločice ili trgati rukama na komade, ili izrezati na pločice i tako poslužiti.
 6. Meni su najbolje kada se dodatno razhlade u hladnjaku.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

 • Prikaži komentare (0)

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

 • Ime *

 • E-mail *

 • Webstranica

Pročitajte na ReciPeci i …

Jednostavni kolač sa bundevom

Jednostavni kolač sa bundevom jedan je od onih kolača koje ćete obožavati nakon prvog ...

Čokoladna sladoledna torta

S današnjim danom konačno je završila proslava rođendana našeg Brune. Mogla bih ovaj post ...

Monte kolač

Zanimljivo je to kako se u ovom malom gastro on-line svijetu s vremena na ...

Trostruki užitak

Kada sam počinjala pisati blog i objavljivati recepte trudila sam se svojim jelima davati ...