Postoje tako neke slastice za kojima žudiš dugo, a žudnju dižu u nebesa prekrasne fotke za raznih blogova. Pa se topiš od pomisli na Banoffee pie ili na sladoled preliven karamelom…i pomisliš, ma idem i ja to napraviti. Kad ono, glavni sastojak dulce de leche. Pa kreneš u potragu po svim mogućim i nemogućim trgovinama za tom konzervom čiste sreće. Jer, u svim tim receptima dulce de leche se jednostavno izvadi iz konzerve koja se prije toga sasvim jednostavno skuha. I onda shvatiš da takve konzerve kod nas nema ni za lijek. I tu pukneš kao kokica i odlučiš napraviti taj famozni karamel od onoga što imaš kod kuće. Mlijeko + šećer? Baš tako! Zvuči super jednostavno. Pa idemo onda napraviti taj famozni Dulce!

Dulce de leche južnoamerička je slastica i u doslovnom prijevodu znači ‘slatko od mlijeka‘. Da bi se to slatko od mlijeka ugustilo i postalo karamelasto potrebno je samo malo volje i malo više vremena. Jer naime, ova se kremica kuha ni manje ni više nego 2 sata. Možda malo manje ako želite dulce de leche koji nije jako gust 😉 

Vidjela sam da neki u domaći dulce de leche stavljaju i malo sode bikarbone da bi pospješili dobivanje te specifične karamel smeđe boje. No, ja sam odlučila ići na onu varijantu vulgaris naturalis. Samo mlijeko i šećer, polagano ukuhavanje pa kud puklo da puklo! I puklo je! I to kako. Radila sam dulce de leche sa namjerom da od njega napravim starinske čokoladne oblatne, ali sadržaj staklenke se misteriozno počeo topiti iz dana u dan i ti su božićni kolači otpali. Jer, ova vam slastica odlično ide i kao namaz na kruh ili prepečenac. Uz dodatak malo džema i čašu mlijeka je doživaljaj potpun.

Naravno, dulce de leche najčešće radim kako bih napravila Banoffee pie u kojoj se ova krema nalazi u slojevima keks podloge, banana i šlaga. Recept potražite OVDJE!  Koliko god da dugo traje to ukuhavanje kreme, skratite si muke po dulceu i radite ga dok kuhate nešto drugo. Onako usput, stavite posudu na laganu vatricu i polako miješajte svako malo dok kuhate ručak npr. U svakom slučaju, okus ove prefine karamel kreme apsolutna je rapsodija za nepce!

Dulce de leche

Dulce de leche recept

POTREBNO:

  • 1 l mlijeka
  • 600 g šećera

PRIPREMA:

  1. U posudu za kuhanje uliti mlijeko, dodati šećer i promiješati. Zagrijati masu dok ne prokuha, a tada vatricu smanjiti na lagano i promiješati svkih 10-15 minuta. I tako 2 sata!
  2. Kako se tekućina bude ukuhavala, tako će postajati sve gušća i sve tamnija. I to je ok. OPREZ!!! Kod miješanja može se napraviti pjenica koja voli iskipiti ako niste pažljivi, pa samo polako i bez stresa. 
  3. Kada procijenite da je dulce de leche gotov, maknite ga sa vatre i ohladite na sobnu temperaturu. Tada ga možete preliti u čiste staklenke i čuvati tako do upotrebe.
  4. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (3)

  • Branka

    Kako taj stranjski izraz gordo zvuci naspram našeg skromnog “slatko od mlika” koji se od starina pripravljao u Slavoniji. Po kazivanju bake Mande .. uzmeš tek pomuzeno mliko i izlijes u rajniku, dodaš šaku, dvije šećera i mišaš na šporetu dok se ne oznojiš ispod nosa. Kada zgusne i potamni oma filuješ oblande a one mogu stajati od Uskrsa pa do prvog sveca.. ako se oma ne pojedu.

  • Sandra Gašparić

    Jeldaaa…e da su naše bake znale da su kuhale taj famozni dulce de leche, gdje bi im bio kraj 🙂 Moja baka Matija je isto tako radila oblatne sa upravo takvim slatkim od mlijeka …divne uspomene…Lijepi vam pozdrav šaljem!

  • Vlatka

    Konačno recept za dulce de leche koji mi se sviđa, bez raznih sastojaka i kondenziranog mlijeka!!! Uskoro ću ga probati, jer godinama pamtitm taj divan okus (inače obožavam karamelu) sa putovanja po Argentini, gdje doslovno SVE slastice sadrže dulce de leche! A nigdje više za kupiti! Hvala na raceptu! Pozdrav

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Prženi trokutići sa šunkom

U nedostatku ideje za večeru, palo mi je na pamet da napravim nešto prženo ...

Složenac od piletine sa pogačicama

Složenac od piletine ili od bilo koje druge vrste mesa ili povrća, podrazumijeva ispreplitanje ...

Taške s pekmezom – okus djetinjstva

Taške s pekmezom, šufnudle i šmarne omiljena su jela mog djetinjstva. Jednostavna, priprosta, slavonsko-srijemska ...