KroasaniKroasani su peciva o kojima sam već dosta puta pisala, a još sam ih više puta pekla u svojoj kuhinji. No svaki put kad ih radim imam osjećaj da nisam dala sve od sebe i da kroasani mogu biti još bolji. Stoga svaki put pokušavam nešto promijeniti, nešto novo dodati pa sa nestrpljenjem svaki put iščekujem kako će ovaj put ispasti. I konačno sam dočekala savršenstvo – kroasani, taj mirisni i fenomenalni francuski klasik po receptu koji vam danas dajem ispali su upravo savršeni – predivne pahuljaste teksture koja se savršeno lista, mekani da mekaniji ne mogu biti, a izvana savršeno hrskave, zlatno zapečene korice posipane sjemenkama lana, sezama i suncokreta. Iako će vam mnogi reći da se kroasani mogu napraviti brzinski i da će i takvi brzinski krosani biti fini, nemojte se dati zavarati. Da bi krosani bili savršeno lisnate teksture, a istodobno mekani i podatni, oni jednostavno MORAJU odstajati 1,5-2 sata na sobnoj temperaturi prije pečenja, jer tek ako se sirovi kroasani lijepo dignu uslijed djelovanja kvasca, nakon pečenja će biti lisnati i mekani. Dakle, prije pečenja kroasana svakako si uzmite 45 min- 1 sat slobodnog vremena jer toliko će vam trebati da sve skupa umijesite i složite. I tek nakon toga, kroasane morate ostaviti da zarolani i spremni za pečenje čekaju i odmaraju. Jednostavniji je ovo postupak od izrade klasičnog lisnatog tijesta kod kojeg se tijesto svakih 20-tak minuta mora preslagivati i razvaljavati, no svejedno nije baš tako brzinski kako će vam mnogi reći 😉 U svakom slučaju, ovi će vam kroasani, ukoliko ih budete radili po ovim uputa definitivno uspjeti i biti će nakon pečenja doslovce kao oni iz pekare, ako ne i bolji 🙂

KroasaniKroasani

POTREBNO:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1,5 vrećica suhog kvasca
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 180 g jogurta (jedna čašica)
  • 1 jaje
  • Kroasani kao iz pekare100 ml ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2,5  žlice šećera, 1 žličica soli
  • Za premaz: 250 g margarina ili maslaca

PRIPREMA:

  1. Pomiješati u većoj posudi brašno, prašak za pecivo, kvasac, šećer i sol te uz naizmjenično dodavanje mlijeka, jogurta i ulja umijesiti mekše dizano tijesto. Za početak radite ovo mikserom sa spiralama, a kasnije kada tijesto postane dovoljno kompaktno, prebacite na radnu površinu i mijesite rukama dok ne postane sasvim glatko. U toku miješenja slobodno posipavajte radnu površinu brašnom ili uljem.
  2. Dobiveno tijesto odmah podijeliti u 8 kuglica. Svaku kuglicu razvaljati na veličinu cca 15-18 cm Ø. Slagati sloj po sloj, jedan krug na drugi, a između svakoga nanijeti deblji sloj margarina koji ste otopili.  Nanositi margarin kistom, a možete (naravno ukoliko se sjetite na vrijeme 😉 ) staviti margarin u zamrzivač, pa ga naribati na ribež između svakog sloja tijesta. Zadnji sloj tijesta se ne premazuje!
  3. Tako dobiveno i naslagano tijesto malo oblikujte rukama da dobijete koncentričan krug, površinu ispod tijesta dobro posipajte brašnom, a zatim ga razvaljajte u veliki okrugli mlinac debljine 3-4 mm. Za ovo vam treba dosta prostora, jer će mlinac biti velik gotovo kao površina stola. Zatim izrezujte velike uske, a duge trokute. Rolajte jedan po jedan od šire strane prema užoj i slažite u lim na papir za pečenje u malim razmacima jer će se kroasani dignuti i gotovo udvostručiti obujam. Kroasane također možete i puniti nadjevom po želji (šunka, sir, kobasice, pekmez, nutella, čokolada…)
  4. Kroasane pokriti čistim kuhinjskim ubrusom i pustiti da počivaju najmanje 1,5 sat na sobnoj temperaturi.
  5. Premazati kroasane nakon stajanja umućenim jajetom, posipati po želji sjemenkama i peći u pećnici na 170ºC 25-30 minuta.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Umijesiti tijesto i podijeliti ga na 8 lopticaSvaku lopticu razvaljati u manji okrugli mlinacMlince slagati jedan na drugi, a između ih premazivati margarinomZavršiti zadnjim mlincem na vrhu...Sve skupa razvaljati Izrezati na dugačke i uske trokuteZarolati, pustiti da počivaju Uzdignute kroasane premazati jajetom i posipati sjemenkamaIspeći!

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Andrea

    Lijep pozdrav! Mogu li se po ovom receptu kroasani zamrznuti i peći naknadno?

  • Sandra Gašparić

    Mogu. Zamrzavaju se već narolani i uzdignuti za pečenje.Odmrzavajte ih na sobnoj temperaturi i onda postupajte s njima kao sa svježe dignutim.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Slasna pita s jabukama

Slatke se pite mogu napraviti na više načina: mogu biti sa prhkim tijestom, za ...

Štrudla sa bundevom, jabukama i keksom

Ne bi jesen bila jesen da se bar jednom ne nepravi bundevara ili savijača ...

Čokoladni kolač

Moram priznati da se i ovog vikenda pokazala točnom moja teorija kako najbolje kolače ...

Pržena lokarda

Za današnji ručak u obližnjoj trgovini naišla sam na svježu ribu – lokardu. Rekao ...

Muffini s kruškama i grožđem

Muffini su nekako postali toliko uobičajeni kod nas doma da mi je pisati o ...

Teleće šnicle u umaku s njokima

Tumarajući s klincima po dućanu, danas sam nam onom odjelu sa hladnjačama gdje stoji ...