Salenjaci – tradicionalni slavonski recept u novom ruhu

Najjednostavniji odgovor na pitanje što su to Salenjaci bi bio: Salenjaci su peciva od dizanog tijesta punjena pekmezom. No, taj odgovor je toliko plastičan i toliko nepotpun da je prava uvreda za salenjake. Jer, ova su mala peciva toliko hrskava i toliko punog okusa da u isto vrijeme hrskaju od zubima, a opet su urnebesno mekana, da ih je potpuno nedolično nazvati običnim pecivima punjenim pekmezom. Salenjaci su čisto slavonsko savršenstvo na stolu. I točka.

Ova se obična, a opet tako neobična peciva rade na jedan jako neobičan način. Salenjaci su dakle po svojoj strukturi jako slični kroasanima, a tijesto se za njih radi na sličan način kao lisnato tijesto. Dakle, dizano tijesto se nekoliko puta preslaguje i premazuje, ali ne sa maslacem, nego sa svinjskim salom. I upravo ta vrsta masnoće daje salenjacima nešto sasvim posebno, i hrskavost i strukturu koju nećete moći postići niti sa jednom drugom vrstom masnoće. Pa stoga, ako imate bilo kakvu predrasudu oko sala, onda ovo definitivno nije recept za vas. Kao što niti salenjaci nisu za svakoga. Njih ili obožavaš ili mrziš. Nema između.

Kako nastaju Salenjaci?

Salenjaci su slastica koju sam kao dijete obožavala, a majka (baka) ih je uvijek radila kada smo imali svinjokolju. Jer, kako bi inače nabavili salo?! Nisam se tada previše zamarala time kako ti prhki zalogajčići nastaju, znam samo da su nestajali brzinom svjetlosti iz one velike emajlirane vajngle sa ružama omotane kuhinjskom krpom. I sjećam se kako je od grickanja toplih salenjaka u zimskim večerima kraj starog šporeta na drva bilo slađe jedino lizanje prstiju nakon salenjaka. Jer oni su bili skroz na skroz uvaljani u šećer u prahu. Pa kad bi zagrizao u salenjak, prvo bi se umusao od uha do uha šećerom u prahu, a onda bi ti svakako iscurilo i malo pekmeza što je stvaralo totalnu slatku čaroliju na prstima.

Salenjaci su se nakada radili tako da bi se očišćeni komad sala strugao nožem kako bi se dobila maziva masa. Mučila se majka uvijek sa tim salom i trajalo je to, ali salenjaka je na stolu zimi uvijek moralo biti. I bili su možda i najslađi trenuci mog djetinjstva. I zato sam tako sretna što sam konačno napravila svoje domaće salenjake po svojem receptu. Jer, majki je 94 godine, demencija je napravila svoje i ne sjeća se više ničega, a pogotovo ne starih recepata. No, kombinacijom recepata mojih kiflica i kroasana kao i recepta moje drage susjede Marijane koja mi je i nabavila salo, nastali su ovi salenjaci. I mogu samo reći, savršeni su! (potvrdila majka nakon što sam joj odnijela na probu još vruće salenjake 😉 )

Salenjaci – recept

POTREBNO:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 100 ml mineralne vode
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica soli
  • 1 jaje + 1 žumanjak
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 200-300 g sala
  • 1 teglica tvrđeg pekmeza
  • 150 g šećera u prahu za uvaljavanje

PRIPREMA:

  1. Salo prije svega očistiti od svih žilica i opni, pa ga izrezati na kocke i staviti u zamrzivač. Kada se salo zamrzne, lakše ćete ga samljeti na mašinu za meso i to one manje rupice. Salo možete i izblendati blenderom, ili pak naribati ručno na ribež, no mašinica za meso se meni pokazala kao najbolji izbor.
  2. Za dizano tijesto, pomiješati u posudi sve suhe namirnice, dodati jaje, žumanjak, mineralnu i toplo mlijeko pa umijesiti tijesto. Ja tijesto najprije radim mikserom, a onda ga završim rukama na stolu. Glatko tijesto ostaviti pokriveno da se diže 30-40 minuta.
  3. Uzdiglo tijesto razvaljati u pravokutnu formu debljine 1 cm, premazati polovicom sala cijelu površinu, preklopiti trećinu prema sredini, zatim drugu trećinu preko ove, i onda još na dva puta. Ovako formirano tijesto ostaviti pokriveno krpom da miruje na toplom 15-20 min.
  4. Nakon prvog stajanja tijesto najprije ispritiskati valjkom na nekoliko mjesta kako bi se salo što više prilijepilo, pa ga opet razvaljati, premazati ostatkom sala i preklopiti kao i prvi put. Ostaviti da miruje još 20 min.
  5. Sada tijesto opet ispritiskati valjkom, pa ga razvaljati na debljinu od 5 mm. Izrezati ga na kvadratne oblike. Na sredinu svakoga staviti žličicu tvrđeg pekmeza. Preklopiti u trokut, a donje rubove izviti prema van i lagano ih uvrnuti da se ne razdvaja.
  6. Salenjake stavljati u lim obložen papirom za pečenje u malim razmacima. Pokriti krpom i pustiti da počivaju prije pečenja još 20 minuta. Tada ih ispeći u pećnici zagrijanoj na 200*C. Peku se 20tak minuta, a gotovi su kada postanu tamno smećkasti i kada se lijepo nadignu.
  7. Vruće salenjake uvaljavati u šećer u prahu sa svih strana i spremni su za jelo.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Fina ljetna savijača s tikvicama

Ako ste mislili da je receptima s tikvicama došao kraj, varate se 😉 Jer, ...

Pereci

Pereci su moje omiljeno pecivo još od djetinjstva. Voljela sam uvijek onaj miris friškog ...

Torta od mrkve – savršena za uskrsni stol

Torta od mrkve nešto je što se spremam već dugo napraviti. Ustvari, još od ...

Rigojanči – čokoladni kolač kao dokaz velike ljubavi

Kada bi slastice i kolači mogli pričati, sigurna sam da bi kolač Rigojanči imao ...

Truffles čokoladne kuglice kojima je teško odoljeti

Ako se ubrajate u onu skupinu ljudi koja obožava čokoladu, onda su truffles čokoladne ...

Lokrumaši – starinski kolačići

Svaki put kada dođemo u Molve (malo, pitoreskno i sasvim posebno podravsko selo) u ...