VafliVafli su jednostavna slastica koja se priprema od davnina. I upravo zbog te svoje jednostavnosti i osnovnih sastojaka koji su uvijek dostupni, pripremali su se i u onim vremenima kada kolači i slastice nisu bili tako često na jelovniku i kada je za ispeći vafle trebalo tijesto izlijevati u gusnate kalupe i peći u krušnoj peći na otvorenoj vatri sa puno žara. Ehh, kako su takvi vafli bili fini, posebno kada bi ih naša susjeda teta Ana friške ispekla i pozvala nas klince s ulice da sjednemo kod nje u dvorište u hlad ogromnog oraha, svaki na svoju hoklicu. Obavezno je uz to išao i veliki bokal ledene vode netom izvađene iz bunara, pa bismo tako grickajući vafle i pijuckajući vodu iz emajliranih lončića na crvene tufne zaglavili kod teta Ane ponekad i cijelo popodne. Pravila sam vafle već puno puta do sada, doduše ne u gusnatim kalupima kao teta Ana, nego na baš zgodnom aparatiću u kojem se vafli ispeku za čas i bez imalo muke. No klinci su mi stalno nešto prigovarali da su im vafli premekani i da to mora biti onako, konkretnije i tvrđe, kao keks. I tako sam odlučila napraviti jedne baš starinske vafle, pomalo tvrde, ali klincima tako drage. Na prvi su zalogaj rekli: “oni mekani su ok, ali ovi su pravi!” 😉 Pa eto, procjenite i sami kakvi vafli vam više odgovaraju: oni koji se rade od tekuće smjese koja se izlijeva u kalupe ili ovi koji se mijese rukom i podsjećaju na kakve prhke keksiće…recept je tu…

VafliVafli

POTREBNO:

  • 700 g brašna
  • 5 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g šećera
  • 250 g maslaca
  • prstohvat soli

PRIPREMA:

  1. Pomiješati u posudi brašno, sol i prašak za pecivo. Dodati i maslac izrezan na sitnije komadiće.
  2. Jaja miksati sa šećerom 2-3 minute, pa ih potom istresti na smjesu brašna i maslaca. Miksati mikserom s nastavkom za tvrđa tijesta dok smjesa ne postane dovoljno kompaktna da možete mijesiti rukom. Premijesiti tada još malo rukom, zagrijati kalup, pa od mase uzimati kuglice veličine ping-pong loptice, stavljati na kalup, poklopiti i peći par minuta. Većina uređaja za vafle ima signalnu lampicu koja zazeleni kad su gotovi, no možete i sami otvoriti poklopac da provjerite da li su vam vafli lijepo porumenili.
  3. Vafle možete poslužiti za doručak ili večeru (a možete ih ponijeti i na posao kao užinu) posipane sa šećerom u prahu, sa malo domaćeg pekmeza, a odlični su i u kombinaciji sa tučenim slatkim vrhnjem.

Dobar tek!

Recept u slikama:

(Fotografije posluženog jela na pladnjevima  Beehive !)

Pripremite tijesto za vafleRadite kuglice i rasporedite ih na kalupPoklopite i pecite dok blago ne porumeneposlužite uz domaći pekmez ili slatko vrhnje...dobar tek!

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Fusilli u umaku od gljiva

Danas je opet bio jedan od onih dana kada sam se sa djecom zadržala ...

Zapečeni pire

Ako ste ikada uz mesno jelo poželjeli napraviti nešto drugo osim već standardnog i ...

Gougères – francuska peciva kao slane princes krafne

Kako bih razbila monotoniju u pripremi kiflica ili klipića koje radim stvarno često, pokušala ...

Domaća jetrena pašteta

Domaću paštetu sam prvi put radila prije nekog vremena kada mi je naša baka ...

Grah sa zeljem

Imajući na umu pisanje ovog recepta, malo sam zastala jer nisam bila sigurna kako ...

Bijeli Egipat s jagodama

Bijeli Egipat s jagodama torta je kojom smo se častili na prošlotjednoj proslavi Prve ...