Creme brulee / Crème brûlée – neodoljivi francuski desert u kućnoj varijanti

Creme brulee je možda i najpoznatiji francuski desert čije ime u doslovnom prijevodu znači ‘zapečena krema’. I to uistinu i jeste. Jednom kada probate tu slasticu svilenkaste strukture do koje morate doći probijanjem hrskavog karamela na njezinom vrhu, zaljubiti ćete se na prvi zalogaj. A kada ga jednom probate napraviti sami doma, oduševiti će vas jednostavnost pripreme i raditi ćete ga puno češće!

Creme brulee je desert fanastičnog blago okusa vanilije, izgledom jako atraktivan i elegantan. Unatoč tome, sastojci za ovu fantastičnu slasticu su turbo jednostavni i vjerujem svima dostupni. Jaja, vrhnje za šlag, mlijeko, šećer. Mahuna vanilije bi bila poželjna, no ništa zato i ako je nemate. Ok će biti i vanilin šećer ili pak aroma vanilije 😉

Osim toga, za creme brulee trebali biste imati prikladne keramičke posudice za pečenje i brener sa kojim ćete na kraju karamelizirati šećer na vrhu deserta. No, ako nemate ništa od toga, svejedno možete napraviti domaći creme brulee! Umjesto kalupića upotrijebite bilo koje keramičke šalice za kavu. Umjesto brenerom, karamelizirajte šećer u pećnici 😉 Znači, baš sve je izvedivo.

Kako napraviti domaći creme brulle?

Da bi vam creme brulee uspio i da bi ta kremica bila onako fino svilenkasta, potrebno je ipak pridržavati se omjera u receptu. I još ponečeg. Naime, prilikom pripreme kreme i tijekom usipavanja u kalupe, može se na vrhu stvoriti pjenica. Ona ne bi trebala biti tu, i to iz razloga jer će brže zagorjeti na vrhu od ostatka kreme i neće vizualno izgledati lijepo. Dakle, pjenicu možete odstraniti na nekoliko načina: cijeđenjem  prilikom usipavanja, bušenjem čačkalicom, ili tako da nekoliko puta lupite limom u kojem stoje napunjeni kalupići o podlogu.

Nadalje, odabir dobrih namirnica je prilično bitan za dobar creme brulee. To znači da će desert biti to ukusniji ukoliko koristite punomasno mlijeko (3,5-3,8% mm), punomasno mliječno vrhnje za šlag i svježa jaja. Napravite svoj creme brulee što prije i vidjeti ćete koliko je ustvari jednostavno. Najteže od svega je ustvari čekati da sve skupa ohladi i bude spremno za kušanje 😉

Creme brulee – recept

POTREBNO:

  • 6 žumanjaka
  • 80 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 400 g vrhnja za šlag
  • 2 žlice arome vanilije

I još:

  • 5-6 žlica kristal šećera (bijeli ili smeđi) za karamelizaciju

PRIPREMA:

  1. U lončić na tihu vatricu uliti mlijeko i vrhnje za šlag pa zagrijavati dok se na vrhu ne stvori kožica.
  2. U drugoj posudi pjenjačom umutiti žumanjca sa šećerom i aromom vanilije. Mutiti dok ne postane lagano pjenasto i svjetlo žuto. Možete mutiti i mikserom, ali tako će se stvoriti više mjehurića 😉
  3. U tako umućenu masu od žumanjaka i šećera polako uliti zagrijanu smjesu mlijeka i vrhnja za šlag. Dok ulijevate neprestano treba mutiti pjenjačom ili mikserom.
  4. Ovako dobivenu tekuću kremu pažljivo izliti u pripremljene keramičke kalupe. Napuniti ih tako da do ruba bude bar 1 cm. Kalupe složiti u dublji lim za pečenje. U lim uliti vruću vodu do otprilike polovice visine kalupa. Sve skupa staviti u pećnicu pa peći na 160*C 30 minuta.
  5. Pečeni creme brulle izvaditi iz lima sa vodom, prvo ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi, a potom rashladiti potpuno u hladnjaku. Možete ovo napraviti i naveče pa ih ostaviti u hladnjaku preko noći. 
  6. Na ohlađenu kremu posuti žlicu šećera pa ga karamelizirati brenerom.
  7. Poslužiti i uživati u svakom zalogaju! Dobar tek.

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Medenjaci

Ako bih trebala izdvojiti nekoliko vrsta božićnih kolača koje bez razmišljanja pečem svake godine ...

Neobični faširanci uz raštiku s krumpirom

Ne biste vjerovali no recept za ovo jelo sam pronašla pod nazivom kineske šnicle!!! ...

Peciva punjena mljevenim mesom i gljivama

Peciva punjena mljevenim mesom i gljivama odlična su stvar iz više razloga. Možete ih ...

Scones sa borovnicama

Ako ste i vi često u potrazi za jelima i slasticama u bespućima interneta, ...

Rigojanči – čokoladni kolač kao dokaz velike ljubavi

Kada bi slastice i kolači mogli pričati, sigurna sam da bi kolač Rigojanči imao ...

Pileći ražnjići na roštilju sa tzatziki umakom

Kada dođe proljeće i kada sve zamiriše na pokošenu travu i netom procvale narcise, ...