Živjeti uz Dunav neopisivo je zadovoljsvo i teško je izdvojiti određeni dio godine u kojem je uz tu moćnu rijeku život ljepši i ugodniji. Jer, kako se njegov vodostaj mijenja iz dana u dan tako ga i godišnja doba transformiraju i mijenjaju, pa će tako Dunav najljepše zamirisati u proljeće, jesen ga nekako oboji specifičnom sivkastom nijansom i doda notu nostalgičnosti sa opet specifičnim mirisom, zima ga ledi i pretvara u olovni prekrivač ravnice kojom prolazi a ljeto….ehhh ljeto na Dunavu je posebna priča 🙂 Toliko dobra da smo ove godine odlučili kampirati na našoj Vukovarskoj adi i sljubiti se s Dunavom i njegovim mekanim, toplim pijeskom potpuno. Znam da ćete reći: ma pijesak k’o pijesak, šta ova trabunja? No, koliko je to podatan i sitan pijesak brašnaste strukture možete doživjeti samo ako se osobno uvjerite u to pa vam do tada preostaje jedino da mi vjerujete na riječ 😉 Vjerujte mi i kada kažem da se na Dunavu jako dobro jede i da svaki zalogaj daje baš poseban tek. Djeci posebice, i upravo je nevjerovatno koliko su u stanju pojesti na otvorenom i u tim polurobinzonskim uvjetima. Stoga im valja obezbjediti i pošten i konkretan obrok. Možete se na kampiranju švercati nekoliko puta sa paštetama i konzervama, ali nije to to. S obzirom da smo na adi proveli dosta vremena ove godine, imam u pripremi nekoliko recepata za fina konkretna jela za potrebe kampiranja. Talandara je samo prva u nizu. Žitelji podunavske regije sigurno znaju o čemu pričam, no za one koji ne znaju, talandara je nešto slično kotlovini: dakle, metalna posuda na nogicama za pripremanje hrane u prirodi na otvorenoj vatri. Izgleda kao veliki plitki tanjur i u originalnoj verziji napravi se od komada traktorske tanjurače na kojoj se zavari rupa na sredini. Originalno, zar ne? 😀 A kad se malo bolje pogleda, ta talandara izgleda kao malo plići vok bez poklopca 😀 U svakom slučaju, život na kampiranju bez talandare bi nam bio znatno teži. Jer, u njoj se može pripremiti doslovce sve: od prženih krumpirića, povrća, mesa u umaku, pržene ribe..ma samo nebo joj je granica. Ja sam se totalno oduševila i sad kad sam probala talandaru, roštilj lijepo može u povijest!

Evo za početak recepta za fini paprikaš iz talandare:

Potrebno:

  • pileće bijelo meso ili meso od svinjskog buta (oko 70 dag)
  • 1,5 kg krumpira
  • 3 paprike
  • 3 paradajza
  • 2 luka
  • 3 dl bijelog vina
  • vegeta, sol, papar, lovorov list, mljevena crvena paprika

Priprema:

  1. Meso izrezati na tanke prutiće a krumpir, papriku i luk na manje četvrtine. (što je povrće i meso sitnije, to će se brže ispeći na talandari)
  2. Napraviti dosta veliku vatru na ognjištu, postaviti talandaru na vatru, uliti u nju ulje, sačekati da se zagrije pa prvo pržiti meso. Nakon doslovce par minuta meso pogurati u stranu po rubu talandare, a u sredinu staviti luk i papriku, pustiti da se prži nekoliko minuta pa dodati krumpir i paradajz. Doliti vino, začini po ukusu, lovorov list obavezno i po potrebi dolijevati vode.
  3. Kada meso koje je na rubu talandare dobije lijepu rumenu boju, pogurati ga natrag u sredinu i pomiješati sa krumpirom, podliti sa još malo vode ili vina i krčkati dok sve skupa ne omekša.

SAVJETI 😀 :

  • Dodavanje brašna nije potrebno jer će se umak zgusnuti od krumpira.
  • Ako nemate djecu za stolom, slobodne ulijte puno više vina i dodajte ljutu mljevenu papriku, bit će ukusnije. 
  • Potrebno je cijelo vrijeme pripreme održavati dosta jaku vatru pa osigurajte skupljača drva i piromana u blizini kako biste u pauzi između dva miješanja sadržaja talandare mogli sjesti i pijuckati vino a ne dodavati drva na vatru.
  • Budite oprezni dok miješate sadržaj talandare i dolijevate nešto jer vam plamen vatre vrlo rado i vrlo vjerovatno želi spaliti potkoljenice! – dobar je ovo i učinkovit način depilacije, pa tko voli nek’ izvoli.
  • Nakon korištenja, (uvjet je da sve pojedete) u talandaru uliti vodu i pustiti da proključa. Izliti tu vodu, premazati talandaru uljem i to je to do slijedeće upotrebe. (Budući da mi taj savjet o održavanju talandare baš i nije ‘sjeo’, a dobih ga od iskusnih talandaraša, ja sam ju ipak lijepo izribala abrazivnom spužvicom i detergentom za suđe pa tek onda nauljila – što je sigurno je sigurno, makar time učinila dunavski talandarocid 😉 )

Recept u slikama: (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (5)

  • ESED

    SVAKA VAM CAST SUPER STE

  • ESED

    cestitam najbolji ste volim vase recepte prvi put sam vidijo i preporucicu vas prijateljima pozd

  • Joža

    Ova “talandara”ni je nekako jako poznata…Hayyyy
    Ja ti se po malo bavim Kulinarstvom. Spravljam ribice u teglice(Dunavske)nakon dimljenja i termičke obrade.Imaš li interesa u tom smjeru javi se. Ljepi pozdrav tebi i tvojoj krasnoj obitelji.

  • Sandra Gašparić

    Eeeee gospon Joža, nema druge no probati te vaše majstorije već ovog ljeta na Dunavu 😉
    P.S. mi svi jedva čekamo ljeto i nove talandare i šaljemo vam puno pozdrava s Mitnice 😉

  • Stanislava

    Ovo je super! Kupila sam isto takvu crnu i jedva cekam da je koristim. Muči me sam šta da napravim prije prve upotrebe! Mora li obgoriti “na suho” li se namaze uljem pa obgori, ili nešta treće? Hvala unaprijed 🙂

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Piletina Tikka Masala – Tikka masala curry

Piletina tikka masala doista je jelo koje ne samo da zvuči egzotično, nego je ...

Cinnamon rolls – rolice sa cimetom koje ćete obožavati

Iako su cinnamon rolls, te mirisne rolice sa cimetom nešto za što znam već ...

Varivo od ječma baš onako kako su ga Rimljani nekad jeli

Napraviti varivo od ječma baš onako kako su ga Rimljani nekad davno jeli bio ...

Jednostavna pileća prsa u kremastom umaku

Ovih sam dana nekako postala svjesna kako se kuhanje i poimanje hrane uz samo ...

Odrezak Barun Trenk – najbolji svečani ručak

Da je vojskovođa i velikaš barun Trenk bio velik i odvažan čovjek, definitivno je ...

Svi na roštilj!

Pred nama je 1. svibanj i vjerovatno će velika većina vas (kao i mi) otići ...