Kako god napisali naziv ovog neobičnog jela, nećete pogriješiti jer u različitim dijelovima svijeta, različito se piše i čita. Ono što je također sigurno je to da je Šakšuka odlično i jednostavno jelo koje se priprema od raznobojnog povrća, paprika, luka i rajčica. Uz dodatak jaja koja se na kraju samo kratko zapeku u tom finom povrtnom umaku, dobijete i kalorijski zasitno jelo. Naravno količine povrća i jaja u ovom receptu mogu se mijenjati ovisno o tome što imate pri ruci i za koliko osoba pripremate jelo.

Šakšuka je jelo koje se može pripremiti za doručak, brzi ručak, a mogla bi biti i večera. Originalno, shakshouka je bliskoistočno i sjeverno afričko jelo koje se tamo priprema uz dodatak različitih začina. No, osnova je uvijek ista – bogati umak od povrća i jaja! Budući se ovdje radi o jelu bez mesa, a u slučaju da želite sve skupa malo “pojačati”, možete u umak ubaciti kakvu žitaricu. Ovdje će se super uklopiti i quinoa, bulgur, ječam, grah ili pak heljda. Za koju god opciju da se odlučite, nećete pogriješiti, jer Šakšuka je odlična.

Ono zbog čega je meni šakšuka također super je činjenica da se sve priprema u jednoj tavi. Što u konačnici pojednostavljuje i proces kuhanja, ali i čišćenja nakon kuhanja 😉 Kada bolje razmislim, šakšuka je u stvari jako slična našem Satarašu samo što se ovdje još dodaju jaja. Dakle, jelo idealno za ljeto i ljetne vrućine jer se brzo priprema.

Šakšuka

Šakšuka – recept

POTREBNO:

  • 3 veće paprike (crvena, zelena, žuta)
  • 2 veća luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 manja konzerva sjeckane rajčice
  • 5-6 jaja
  • maslinovo ulje (za prženje)
  • začini: sol, papar, origano, majčina dušica, ružmarin, vlasac, bosiljak
  • Po želji dodatno: mala šalica kuhane quinoe ili ječma, 50 g feta sira

PRIPREMA:

  1. Luk i papriku narezati na kockice. Pržiti na maslinovom ulju luk i papriku, dodati zgnječeni češnjak nakon par minuta. Odmah potom dodati i rajčicu, promiješati, začiniti po želji. Pirjati umak dok povrće ne omekša i dok se umak ne reducira. Ako želite “pojačati” šakšuku, sada dodajte manju šalicu kuhane quinoe ili ječma, pa samo umiješajte u umak.
  2. Kada se umak malo izreducirao, kuhačom ga malo razmaknite i u to udubljenje razbijte jaje. I tako toliko puta koliko jaja želite. Jaja malo posolite i poklopite odgovarajućim poklopcem. Kuhajte na laganoj vatrici tako dugo dok se na jajima ne napravi bijeli film od gore. Poslužite odmah dok je vruće posipano sa malo vlasca. Možete također po vrhu svega izdrobiti malo feta sira, bit će još ukusnije! Jaja bi trebala biti mekana iznutra tako da kada ih prerežete žumanjak lagano iscuri po umaku.

Dobar tek!

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Čokoladni kuglof sa crnim vinom za čisto uživanje

Ako ste iole ljubitelji sočnih i pomalo ‘teških’ biskvita, onda je ovaj čokoladni kuglof ...

Ajngemahtec – ragu juhica za sve generacije

Naša je tradicionalna hrvatska kuhinja toliko bogata, toliko fina i sadržajna, sa toliko živopisnih ...

Fini kolač sa šljivama, sirom i slatkim mrvicama

Kada dođe sezona šljiva teško je zamisliti bolju slasticu nego što je to fini ...

Meso z tiblice – čuvar tradicije od zaborava

Kada se spomene međimurska gastronomija i međimurska tradionalna kuhinja misao sama od sebe odleti ...

Čokoladna torta s narančama i slatkim vrhnjem

Čokoladna torta s narančama predivan je spoj mirisnog čokoladnog biskvita natopljenog sokom naranče koji ...