Kolač Tri leće ili Tres leches dugo mi se već mota po glavi i doista ne znam zašto ga do sada nisam pokušala napraviti. Jer, ljudi dragi, ovo je definitivno najsočniji biskvitni kolač na svijetu i toliko je fini da ćete ga nakon prvog zalogaja raditi opet i opet… Kako mu samo ime kaže Tres leches je kolač sa tri mlijeka, a u stvari kolač koji se zalijeva kombinacijom tri različite vrste mlijeka. Dakle, obično mlijeko, kondenzirano mlijeko i tekuće vrhnje za šlag. I to u oooogrmnoj količini. Što će reći , ako ste ljubitelj mlijeka, ovo je prava mliječna slastica koju morate probati!

Teško je sada reći od kuda točno potječe recept za Tri leće, jer originalni naziv Tres leches (= tri mlijeka) implicira Latino američke korijene, i tamo je popularnost ovog deserta stvarno velika. No, isto tako Albanija obožava svoje Tri lece, a kolač je postao popularan i poznat širom svijeta. Vjerujem stoga da svaka zemlja ima neki svoj način pripreme ove slastice. Slijedom toga, recepti za Tri leće se možda razlikuju u omjerima i vrstama mlijeka, u topingu na vrhu (karamela, puding krema, voćni nadjev, slatko vrhnje…) no ono u čemu su jedinstveni je ta urnebesna podatnost i sočnog jednog naizgled običnog biskvitnog kolača. Sočnost kakvu nećete naći niti u jednom drugom kolaču. Radila sam ga već nekoliko puta na različite načine, i nisam primjetila neku veliku razliku u okusu i teksturi kolača. 

Tri leće je kolač koji svoju sočnost može zahvaliti posebnom načinu priprave biskvita. Iako se ovdje radi o sastojcima za klasični žuti biskvit, puno sitnih mjehurića koji se u tijestu zadržavaju nakon pečenja, a koji će pospješiti upijanje velike količine mlijeka kojom se kolač nakon pečenja zalijeva, nastaju upravo zbog toga što se biskvit muti malo po malo, što se žumanjci dodaju jedno po jedno i što u smjesu ne dolazi nikakva masnoća, posebno ne maslac. 

Moj recept za tri leće podrazumijeva veliku dozu karamel kreme na kraju. Stvarno veliku dozu koju vi slobodno možete prepoloviti. Jer, kada je karamela u pitanju, ja nemam mjeru. Moje Tri leće su bile baš žestoko slatke i moćne upravo zbog te debele karamel kreme. A ako slučajno ne volite karamel, tada na vrh ovog kolača slobodno možete staviti kremu kakvu god želite! Uživajte u svakom slučaju u najsočnijoj slastici na svijetu!

Tri leće - tres leches

Tri leće – tres leches

POTREBNO:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo

Za preljev:

  • 700 ml mlijeka
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 300 ml kondenziranog mlijeka

Za karamel kremu:

  • 400 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 400 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA:

  1. Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. 
  2. Najprije umiksati bjelanjke u čvrsti snijeg, a potom postepeno dodavati šećer i vanilin šećer te miksati tako dugo dok se sav šećer ne otopi i smjesa ne postane potpuno sjajna i čvrsta. Tada u smjesu počnite dodavati jedno po jedno žumanjce te cijelo vrijeme miksajte. Kada ste umutili sva žumanjca, dodajte polako brašno koje ste prethodno prosijali zajedno sa praškom za pecivo te izmiksajte sve skupa, ali na najmanjoj brzini miksera.
  3. Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje sa svih strana. Lim neka bude srednje veličine. Moj je 36×20 cm. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180*C 25 minuta.
  4. Dok se biskvit peče, pomiješajte kuhačom sve tri vrste mlijeka u jednoj posudi. Tom smjesom ćemo zaliti pečeni biskvit.
  5. Pečeni biskvit hladiti 10 minuta, izbockati ga cijelom površinom štapićem za ražnjiće, a zatim ga pažljivo istresti iz lima u kojemu se pekao. Odlijepiti sa biskvita papir za pečenje. Sada biskvit izbockati i sa te donje strane na kojoj je bio papir za pečenje.
  6. U lim u kojemu se biskvit pekao uliti trećinu mliječne smjese, pa na to pažljivo vratiti biskvit. Neka vam sada donja strana biskvita bude od gore. Sve skupa sada zaliti ostatkom mliječne smjese. Možda će vam se učiniti kako je previše tog zaljeva, ali ne brinite ništa, upiti će se skoro sve, pogotovo od gore!
  7. Biskvit sada ostaviti da se hladi i odstoji bar 1 sat kako bi se sve mlijeko upilo sa gornje strane.
  8. Za karamel kremu, usipati šećer u posudu i na najmanjoj vatrici ga otopiti potpuno uz povremeno miješanje. Budite oprezni da vam se šećer ne topi naglo, jer će tada sagorijeti i okus karamele će biti gorkast. Znači, samo polako i strpljivo. Kada se sav šećer otopi i masa postane boje starog zlata dodajte maslac nasjeckan na male komadiće i promiješajte lagano da se sav maslac otopi. Posudu i dalje držite na laganoj vatrici. Kada se maslac sjedinio, dolijte vrhnje za šlag i opet uz miješanje sve lijepo sjedinite. U početku će se odvajati i maslac i vrhnje, ali kako se krema bude miješala postajati će sve kompaktnija i kremoznija. Ova se krema u pravilu kuha oko 10 minuta, ne duže. Još toplu i prilično tekuću kremu izliti preko natopljenog biskvita i ostaviti da se sve skupa dobro ohladi.
  9. Tri leće možete dodatno ukrasiti po želji slatkim vrhnjem, a i ne morate. Okus je fenomenalan!

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (4)

  • Snežana

    Dobar dan!Kolač mi se čini odličan,al zar nije previše tog preljeva?Imam takav dojam pa zato pitam!Napravila bih ga no evo taj dio mi je upitan!Lijepi pozdrav!

  • Sandra Gašparić

    Nije previše preljeva.

  • Žaklina

    Pozdrav, gdje ima za kupiti kondenzirano mlijeko? Već duže vrijeme ga tražim po dućanima i nigdje ga nisam našla?

  • Sandra Gašparić

    Znam sigurno da ga ima i u Kauflandu i u Lidlu.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Uskrsni vijenac s jabukama

Uskrs je blagdan kada se već tradicionalno peku kolači od dizanog tijesta. Puno je ...

Peka

Pošto se jedino za didov rođendan uvijek pravi tulum, tako smo i mi isplanirali ...

Karađorđev odrezak, Karađorđeva šnicla

Postoje određena jela koja su specifična za pojedine zemlje i koja su svojevrsni klasici ...

Lovačka salata – jako fina zimnica

Lovačka salata zimnica je koju sam ove godine prvi put probala napraviti nakon što ...

Jeftina rođendanska torta

Proslave dječjih rođendana trošak su same po sebi bez da ispečete ijedan komadić nečega. ...