Meso z tiblice – čuvar tradicije od zaborava

Meso z tibliceKada se spomene međimurska gastronomija i međimurska tradionalna kuhinja misao sama od sebe odleti na meso z tiblice, taj prefini delikatesni narezak u obliku nasoljenog, prosušenog i zapečenog mesa uronjenog u kosanu mast. Kosana mast ili slanine kako to međimurci kažu,  od mesa uronjenog u njezinu samu srž poprimi prefinu aromu i specifičan okus pa se namazana na toplo pecivo ili šnitu domaćeg raženog kruha pretvara u vrhunski gastronomski doživljaj. Meso z tiblice i slanine doista ne idu jedno bez drugoga, a poslužene zajedno na pladnju ove dvije delikatese savršeno se nadopunjuju kako u okusu tako i u mirisu. Meso z tiblice savršeni je podsjetnik na danas pomalo zaboravljene načine čuvanja namirnica od kvarenja koji su se negda sveta sami po sebi podrazumjevali, no danas su gotovo potpuno iščezli. Čuvanje termički obrađenog mesa u kosanoj svinjskoj masti unutar drvene posude Meso z tiblicezvane tiblica bio je nekad davno jedini način sprječavanja kvarenja, a s obzirom da se ovdje radilo o malo jačoj i konkretnoj hrani, bio je to odličan obrok u onim trenucima kada bi vrijedni i umorni međimurci došli s polja ili iz gorica, a ručak se nije stigao skuhati. Tada bi se odrezao dobar komad mesa z tiblice i čovjek bi se osjećao nekako posebno nagrađen baš tim ukusnim komadom mesa koji krijepi i dušu i tijelo. U današnje je vrijeme meso z tiblice postalo doista prava delikatesa i poslužuje se obično u kakvim svečanim prigodama kao hladno predjelo.

Iako je meso z tiblice stari tradicionalni međimurski specijalitet koji, u današnje vrijeme kada tradicija domaćih svinjokolja (međimurskih kolinja) polako izumire, a ljudi se radije okreću gotovim proizvodima koje je netko drugi pripremio umjesto njih u kakvom sterilnom industrijskom pogonu, polako nestaje iz naših kuhinja, zaborav se tiblici i toj tradiciji doista ne mora dogoditi te ju možete pripremiti i sami ukoliko imate samo malo volje 😉 A ako kojim slučajem zalutate (a zalutajte svakako, neće vam biti žao) u Međimurje potražite kakav dobar vinski podrum, kušajte zlatni međimurski pušipel ili muškat, svratite do kojeg od odličnih međimurskih restorana gdje ćete osjetiti sve čari međimurske gastronomije, pa i mesa z tiblice in situ 🙂

Meso z tibliceMeso z tiblice

Dakle, za napraviti meso z tiblice bit će vam POTREBNO slijedeće:

  • 1 kg svinjskog mesa od buta ili karea (može proći i carsko meso ili vratina)
  • 1 kg svežeg špeka (slanine)
  • lovorov list, papr u zrnu, sol, češnjak
  • 2 luka

PRIPREMA:

  1. Meso izrezati na komade od cca 250 g, dobro natrljati solju i protisnutim češnjakom, pa ostaviti pokriveno na hladnom mjestu 3 dana kako bi se sol dobro upila u meso.
  2. Za pripremiti meso z tiblice, trebat će vam osim mesa i kosana mast ili slanine. To ćete npraviti tako da narezane komade špeka skuhate u u većoj količini slane vode u koju treba dodati papar u zrnu i lovorov list. Špek je dovoljno kuhati 15-tak minuta. Gotov je onog trenutka kad postane potpuno staklastog izgleda. Treba ga ocijediti i ohladiti, a zatim samljeti u stroju za mljevenje mesa. Sad je trenutak da popravite okus slaninama i to dodavanjem protisnutog češnjaka ili još soli po potrebi.
  3. Nakon što je meso odstajalo, bilo bi ga dobro kratko prosušiti na dimu (znači, treba vam ili pušnica ili dobar susjed koji ima pušnicu 😀 ), no ako niste u mogućnosti meso prosušiti tada ćete taj korak preskočiti. Dakle, prosušeno meso peći u pećnici na 170ºC oko 1,5 sat, u većoj posudi s poklopcem u koju treba dodati 2 dl vode i luk izrezan na veće režnjeve. Meso povremeno okretati i prelijevati sokom od pečenja. Pred kraj pečenja otklopiti posudu i pustiti da se meso potpuno zapeče, a umak od pečenja reducira i postane karamel boje. Meso nakon pečenja treba potpuno ohladiti, ali ga povremeno uvaljajte u umak od pečenja dok se hladi.
  4. Kada ste pripremili i slanine i meso, možete pristupiti slaganju tiblice. Potrebna će vam biti ili veća drvena/staklena/emajlirana posuda s poklopcem. Izvorna tiblica je naravno drvena. Na dno posude složiti deblji sloj kosane masti, zatim komade mesa, pa opet kosanu mast, pa meso i na kraju završiti kosanom mašću. Jako je bitno kosanu mast dobro natiskati oko mesa kako ne bi ostali zračni prostori uslijed kojih može doći do kvarenja i pljesni na mesu. Posudu dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom mjestu.
  5. Meso z tiblice je najbolje konzumirati nakon najmanje 60 dana jer tek tada će meso potpuno ‘sazrijeti’ unutar tiblice i dobiti svoj specifičan puni okus.

Preostaje vam još samo ispeći ili kupiti koju kilu kruha, narezati koju glavicu luka, pozvati sebi drage ljude na druženje i uljepšati si život kušanjem mesa z tiblice! Dobar tek 🙂

Meso z tibliceMeso z tiblice

HTZmedimurje

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Fantastični kolač od kestena s višnjama

Kada se u jednom kolaču nađe vama omiljeni kesten pire, moćna čokolada i osvježavajuće ...

Trganci s vrhnjem bez jaja

Trganci s vrhnjem i to oni za koje se tijesto zamjesi bez jaja, pravi ...

Rižoto s piletinom, kurkumom i kukuruzom

Ako tražite jelo koje se brzo priprema, koje je jednostavno a pritom krijepi organizam, ...

Čokoladna Milka torta za čisto uživanje

Ne mogu vam opisati koliko sam sretna što je ovogodišnji izbor rođendanske torte moje ...