Grčka salata sa tjesteninom i piletinom

Grčka salata s tjesteninomGrčka salata sa tjesteninom i piletinom odlična je opcija za ručak ili večeru u svako doba godine, no u ovo vruće ljetno naročito, jer svojim blagim okusom osvježava i daje tijelu potrebnu energiju i okrijepu. Ne čudi to nimalo budući je poznato da je Grčka kuhinja jedna od najstarijih u Europi još iz antičkog doba te da je odavno dokazana njena visoka nutritivna vrijednost kao i njezin pozitivan utjecaj na zdravlje, ljepotu i dugovječnost. Svaka kuhinja ima svoje posebnosti i nešto po čemu je specifična pa mi se osobno prilično teško odlučiti koja i čija mi je najdraža, jer iz svake bih mogla izdvojiti barem po jedno jelu ili vrstu namirnice koja me oduševljava i za koju mislim da mi je odlična. Iz talijanske bih kuhinje kao omiljeno jelo izdvojila cannellone i pizzu, u turskoj me kuhinji oduševljavaju pite, bureki i kebabi, u mađarskoj perkelt sa finom začinskom paprikom, iz meksičke kuhinje posebno bih izdvojila tortilje na sto načina…a do slatkiša još nismo niti došli 😀 U grčkoj mi se kuhinji najviše sviđaju okusi kiselog vrhnja, jogurta i sira koje jednostavno obožavam i koji se savršeno nadopunjavaju sa bilo čime: tjesteninom, mesom, povrćem…varijacija je bezbroj. A ova današnja grčka salata sa tjesteninom i piletinom prava je dobitna kombinacija okusa! Oduševilo me ovo jelo i stoga što je vrlo jednostavno za pripremu, ne košta previše i što se u jednom tanjuru nalazi sve potrebno za kompletan obrok. Ukusno, zdravo i jednostavno! S obzirom da je sezona tikvica započela, ovo je još jedan dobar način na koji možete iskoristiti svježe tikvice, koje kada počnu rasti u vrtu, ima ih u kratkom roku toliko puno da od razmišljanja što s njima zaboli glava 😉 Evo recepta:

Grčka salata sa tjesteninom i piletinom

Grčka salataPOTREBNO:

  • 400 g sitnije tjestenine
  • 2 filea pilećih prsa
  • 1 tikvica
  • 1 luk
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • 5 žlica kiselog vrhnja
  • 1 jogurt (čašica od 180g)
  • 200 g feta sira
  • prstohvat origana, vlasca i majčine dušice

PRIPREMA:

  1. Pileća prsa izrezana na manje kockice popržiti na gril tavi na malo maslinovog ulja. Pržiti prsa uz miješanje kako bi se lijepo zapekla sa svih strana.
  2. U drugoj tavici pržiti na malo ulja sitno sjeckan luk i tikvicu izrezanu na kockice. Pržiti uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša.
  3. Pomiješati povrće i meso, dodati vrhnje za kuhanje i jogurt, začiniti po ukusu, podliti sa 1-2 dl vode ako vam je sve skupa pregusti i propirjati 10-tak minuta. Dodati na kraju kiselo vrhnje i feta sir izdrobljen na komadiće i promiješati.
  4. Salatu poslužiti toplu ili hladnu, jednako je ukusna.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Priprema salate prvi dioGrčka salata s tjesteninom ipiletinom u nastajanjuPomiješati sve skupa i poslužiti

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Crno-bijeli šah keksi

U revijalnom adventskom duhu nastavljamo sa otkrivanjem novih finih kolačića koji će ove godine uljepšati ...

Kineska piletina iz woka

Kineska piletina iz woka, odnosno piletina pripremljena na kineski način idealno je jelo. Posebice ...

Poderane gaće

Da, dobro ste pročitali…prave pravcate poderane gaće, i to ne bilo kakve nego fine, ...

Punjene pečene paprike

Glavno jelo ili prilog, pitanje je sad?! Ako mene pitate, kao pravi gurman reći ...

Pečeni krumpir – Roast potatoes

Pečeni krumpir, kao ni krumpir u svojoj osnovi, priznat ćete nije ništa spektakularno. No, ...

Fina piletina u ogrtaču

Koliko god voljela kuhati, ima dana kada doista nemam volje razmišljati o tome što ...