Crno-bijeli šah keksiU revijalnom adventskom duhu nastavljamo sa otkrivanjem novih finih kolačića koji će ove godine uljepšati blagdane i učiniti Božić još posebnijim. Na redu su jedni super prhki i jako fini crno-bijeli šah keksi, koji su, osim što su ukusni, i jako dekorativni pa ih možete uklopiti na svaki pladanj sa božićnim kolačima. Iako se ovdje radi o najobičnijem prhkom tijestu, od kojega je jedan dio klasičnog vanilija okusa, a drugi tamni čokoladni, mnogi će se, a naročito klinci uhvatiti baš za ovaj slatkiš jer je baš poseban. Dokazala je to i moja mala prijateljica Paola (moja mala papiga kako se nas svije od milja zovemo 😉 ) koja je nakon kušanja prekonekoliko mojih crno-bijelih šah kolačića naredila svojoj mami da za Božić hoće baš one ‘hrvatske kolačiće tete Sandre’ 😀 Pa evo, za sve Paole i ine djevojčice i dječake kojima će se ovi jednostavni keksi šahovnica uzorka svidjeti jako i koji će ih obožavati uz šalicu toplog mlijeka ili kakaa, i za sve njihove mame koje će i ove godine peći bar nekoliko vrsta božićnih kolača, slijedi recept i crno-bijeli šah keksi 😉 No prije recepta, moram vas reći još par stvarčica vezanih za ove keksiće. Kao što možete vidjeti na slikama izrade, kolačići se prilikom pečenja jako rašire pa ako ne napravite dovoljno razmaka između njih prije pečenja, spojit će vam se kao što su se i meni spojili. Nije to neka velika nevolja jer se lako odvoje jedan od drugog, ali ljepše će izgledati ako budu pečeni svaki za sebe 😉 Nadalje, keksi su na kraju ispali prilično veliki i mislim da bi bili još slađi da su manji, recimo samo 4 kvadratića unutar svakoga. Tako biste dobili više manjih komada što je i bit božićnih kolačića, da ih bude puno i da budu sitni. Eto, sada kada smo riješili sve nedoumice, možemo prijeći i na recept i detaljne upute te dopunit listu Božićni kolači još jednim novim…

Crno-bijeli šah keksiCrno-bijeli šah keksi

POTREBNO:

  • 300 g glatkog brašna
  • 230 g maslaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 2 žlice kakaa

PRIPREMA:

  1. Crno-bijeli šah keksiPomiješati u posudi brašno, šećer, vanilin šećer i sol. Dodati omekšali maslac (neka bude sobne temperature) i 1 žumanjak (bjelanjak sačuvajte odvojen u posudici). Umijesiti od svega mekše prhko tijesto. Podijelite ga odmah na dva dijela. U jedan dio dodajte kakao i dobro promijesite tako da tijesto postane potpuno smeđe.
  2. Od svakog dijela tijesta oblikujte valjke dužine cca 15 cm. Oblikujte rukama rubove kako bi nastao uglati blok visine i širine oko 5 cm. Blokove tijesta omotajte prozirnom folijom, još malo rukama zagladite rubove da budu koliko-toliko oštri i ostavite na hladnom. S obzirom da je vani hladno, ja sam svoje blokove ostavila na pladnju na terasi 40-tak minuta i savršeno su se ohladili 😉 Bitno je da se tijesto dobro ohladi kako biste ga mogli lakše rezati i oblikovati.
  3. Ohlađene blokove tijesta odmotajte iz folije i prvo prerežite kroz sredinu po dužini, a zatim uzdužno na tri jednaka dijela. Trebali biste dobiti 6 uglatih traka od svakog komada tijesta.
  4. Sada na radnoj površini slažite naizmjence bijele i smeđe dijelove, u jednom redu neka ih bude 4. Rukama dobro pritisnite dio uz dio kako bi se slijepili. Premažite bjelanjkom dobivenu površinu pa preko nje ponovite postupak ali slažite bijele trake na smeđe i obrnuto, opet ih mora biti 4 u redu. Opet sve skupa dobro pritisnite rukama kako bi se dijelovi spojili. Ponovo premažite bjelanjkom, pa ponovite postupak sa preostalim trakama tijesta. Na kraju sve skupa dobro ispritiskajte rukama sa svih strana oblikujući rubove kako bi se svi dijelovi dobro spojili. Dobiveni šareni blok omotajte opet prozirnom folijom i ostavite na hladnom 30-40 minuta. Ukoliko želite da vam keksići budu manji, tada istim ovim postupkom kombinirajte samo 4 trake različite boje. Ako radite tako, trebali biste u završnoj fazi prije rezanja šarenih pločica dobiti 3 šarena bloka.
  5. Nakon hlađenja odmotajte šareni blok i narežite ga na šnitice 5-7 mm debljine. Slažite dobivene šarene pločice u lim na papir za pečenje u razmacima.
  6. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ºC 15 minuta. Keksiće nakon pečenja ostavite da se prohlade i očvrsnu na limu na kojem su se pekli jer su neposredno nakon pečenja mekani.
  7. Pečene i ohlađene keksiće pospremite u kutije s poklopcima i čuvajte ih tako do posluživanja.
  8. Dobar tek!

Recept u slikama:

Umijesiti prhko tijestoPodlijeliti ga na dva dijela, pa u jedan dio umijesiti kakaoFormirati blokove od tijesta i omotati ih u folijuRezati ohlađene blokove tijesta na 6 uglatih trakaSlagati traku do trake...Ponoviti postupak u tri reda...Da biste dobili jedan šareni blok...Omotajte blok folijom i dobro ohladiteRezati šareni blok na šnitice..Slagati ih na lim na papir za pečenje u razmacimaIspeći!

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Marina

    Ovi keksi su obavezni kod nas za Bozic, moja kćer ih obožava,jako fini,a uvijek dajem malo odustati pa napravim različite,šah polja,puzice,mramorirane..

  • Danica

    Procitala sam receptić, i, odlučila sam danas pripremiti ovu čaroliju. Hvala na ideji. Pozz Danica

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Odresci sa svježim sirom – svinjski kare na odličan način!

Svinjski kare je komad mesa koji se može napraviti na puno različitih načina. No, ...

Proljetne police od krumpira

Police od krumpira jelo su koje je fino u svako doba godine, a proljeće ...

Prava voćna pizza

Da je pizza omiljeni obrok većine klinaca pa tako i mojih, to je već ...

Punjene lignje

Punjene lignje, pržene lignje, panirane lignje…ma, lignje na sto načina uz oveću dozu krumpira ...

Integralni kruh

Integralni kruh ili kako ga moji klinci zovu, zdravi kruh, u zadnje vrijeme radim ...