Rižoto s tikvicama za ručakRižoto s tikvicama odlična je i nezamjenjiva opcija u slučaju ako želite skuhati nešto super jednostavno, lagano i fino a u ovo doba godine kada tikvica ima u izobilju posebice. Iako poznajem mnoge ljude koji na sam spomen tikvica vrte nosom i ne žele za njih više niti čuti, moram priznati da nama doma još uvijek nisu dosadile, a ideja za neku novotariju s tikvicama se uvijek nađe. Rižoto kao kompletan obrok doista ne spremam često u svojoj kuhinji iz jednostavnog razloga što moji klinci i suprug nisu preveliki ljubitelji riže. No ovaj put sam ih uspjela oduševiti za ručak i to upravo jednim super finim rižotom od tikvica. Za dobar rižoto možete danas na netu kao i u mnogim kuharicama pronaći puno dobrih recepata i savjeta kako na najbolji način napraviti najbolji rižoto. Budući da niti sama nisam profi kuharica, zanimljivi su mi, a i prilično korisni takvi savjeti kojih se doista nije loše držati pri pripremi rižota jer uz samo malo truda učiniti ćete da vaš rižoto od tikvica doista bude poseban i nikad bolji. Dakle, nakon nekoliko pročitanih savjetodavnih stranica od raznih autora (od kojih je jedna ne manje bitna lekcija moje bake 😉 ) zaključih da mi je rižoto najfiniji ako se riža okruglog zrna (dakle, arborio ili sl.) bez ispiranja (jer to joj doista nije potrebno) jednostavno stavi na prethodno propirjani luk i povrće, kratko zapeče kako bi upila sve sokove iz povrća, a zatim se u nekoliko navrata podlijeva finim temeljcem. Taj temeljac možete napraviti od mesa i povrća, a možete se u nedostatku istog poslužiti otopljenom kockom za juhu, okus birajte sami. Na kraju priče u rižoto ide malo maslaca i kiselog vrhnja i to je to. Također je bitno ne prekuhati ga te isključiti bar 10 minuta prije posluživanja kako bi riža sama upila višak tekućine. Okus rižota može varirati u ovisnosti što mu je baza, a ovaj naš današnji rožoto s tikvicama bio je isključivo od mladih tikvica netom ubranih u vrtu i našeg domaćeg, sad već i ne tako mladog luka. Možda je baš zbog toga bio tako fini 😉 Evo recepta:

Rižoto s tikvicama na stoluRižoto s tikvicama

POTREBNO:

  • 2 mlade tikvice
  • 1 veći luk
  • 300 g riže arborio
  • 900 g povrtnog temeljca (da da, dobro ste pričitali, 900grama, zato što sam tekućinu izvagala u istoj mjerili kao i rižu 😉 )
  • vegeta, sol, papar, vlasac
  • 2 žlice kiselog vrhnja ili milerama
  • 50 g maslaca
  • 50 g sira trapista

PRIPREMA:

  1. Na malo maslinovog ulja pržiti sitno sjeckan luk i tikvicu izrezanu na male kockice. Pržiti cca 5 minuta, dok tikvice malo ne omekšaju.
  2. Tada dodati rižu, dobro promiješati i par minuta uz miješanje pržiti rižu zajedno s povrćem. Dodati začine po želji, te podliti sa cca 2 dl temeljca.
  3. Rižoto kuhati još 15 minuta uz povremeno miješanje i dolijevanje temeljca. Morate biti oprezni jer riža voli zagoriti ako se ne miješa redovito.
  4. Isključiti rižoto, dodati maslac te promiješati da se potpuno otopi i sjedini s rižom. Dodati kiselo vrhnje i malo sira, te ostaviti rižoto da počiva do posluživanja.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Priprema rižoto s tikvicamaRižoto s tikvicama poslužen za ručak

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Izabela kocke

Ovo je kolač po receptu moje susjede Izabele. Odličan je i jednostavan za napraviti. ...

Lisnata rolada s pudingom i višnjama

Znate onaj osjećaj kada kupite nešto u dućanu, dođete kući i nemate pojma zašto ...

Paša lokum – Sultanova sarma: super kremasti desert

Vidjeh ja da je u zadnje vrijeme Paša lokum postao prilično popularna slastica, pa ...

Fritaja sa šparogama – sve što vam treba u proljeće

Kada vam organizam u proljeće poželi nešto sočno, osvježavajuće i zeleno, budite sigurni da ...

Đulbastije – kosani odresci s ribanim krumpirom u umaku

Kako u zadnje vrijeme ne kuham često jer sam spriječena nekakvim obavezama, a imam ...

Piletina a’la pašticada

Kako jedno obično pile učiniti zanimljivim i finim obrokom a da ne bude već ...