Rižoto sa šparogama – najbolji ručak ovog proljeća

Kada dođe sezona šparoga, nekoliko je jela koja mi prva padaju na pamet. Prije svega i najjednostavnija je fritaja sa šparogama, krem juha od šparoga je također često na meniju, a i u kakav dobar quiche lorraine šparoga zna zalutati. No, rižoto sa šparogama također je jedno odlično jelo za koje bi doista bila prava šteta ne iskušati sa svježim i mladim šparogama. 

Tajna dobrog rižota uvijek je u vrsti riže (arborio), temeljcu za podlijevanje, polaganom ukuhavanju i maslacu kao kruni svega. Rižoto sa šparogama tako se uvrstio na listu meni jako dragih jela, profinjenog okusa, savršeno kremaste strukture u kojoj se lijepo naziru al dente kuhani komadići šparoga.

Iako je u osnovi ovaj moj rižoto sa šparogama zamišljen kao jelo bez mesa, nisam mogla odoljeti i na kraju ne ispržiti tanke listove pancete koje smo onda dodali svatko sebi na svoju porciju rižota. Ovaj se rižoto može napraviti sa svim vrstama šparoga, od onih divljih, šumskih koje su puno intenzivnijeg okusa i mirisa, do ovih uzgojenih zelenih nešto nježnijeg okusa ili pak bijelih koje su pak zbog svoje nježne strukture i arome posebne na svoj način. U svakom slučaju, ako se odlučite za ovakav ručak, nećete pogriješiti i vjerujem da će vam biti u slast!

Rižoto sa šparogama

Rižoto sa šparogama

POTREBNO:

  • 1 luk
  • 500 g šparoga
  • 150 ml bijelog vina
  • 80 g maslaca
  • 2 češnja češnjaka
  • sol
  • papar
  • 1 l temeljca
  • 400 g riže arborio

PRIPREMA:

  1. Najprije šparoge operite pa im odrežite donje tvrde dijelove (cca 3 cm na svakoj stabljiki). Te dijelove stavite u lonac sa 1 l vode, dodajte nekoliko kolutova poriluka ili luka, korjen peršina ili celera, posolite i popaprite te pustite da kuha kakvih 15-tak minuta. Ako imate još kakvog povrća u hladnjaku ili vrtu, svakako ga dodajte (nekoliko kolutova mrkvice, korabica, vlasac, mladi luk…) Dobro začinite temeljac, kušajte kada prokuha da li je dovoljno začinjeno. Na kraju sve procijedite. Ovako dobivenim temeljcem zalijevat ćemo rižoto tijekom kuhanja. 
  2. Ostatak šparoga narežite na komade od cca 3 cm i prokuhajte ih 5 minuta te odmah ocijedite i polijte hladnom vodom.
  3. Na malo maslinovog ulja pržiti sitno sjeckan luk 2-3 minute. Tada dodati sitno sjeckan češnjak, promiješati pa pržiti još 1 minutu. Dodati rižu pa uz miješanje pržiti 2-3 minute. 
  4. Sada je vrijeme da na rižu dolijemo vino. Uz miješanje pustiti da vino potpuno ispari i da riža lijepo upije sve te fine okuse luka, češnjaka i vina.
  5. Sada početi dodavati temeljac na rižu. Svaki put dodajte cca 200 temeljca, promiješajte i kada riža skoro potpuno ‘popije’ temeljac, dodajte još…i tako dok ne potrošite sav temeljac.  Pred sam kraj dodajte u rižoto prokuhane šparoge, promiješajte, kušajte rižoto (jer ako niste dovoljno začinili temeljac, trebat ćete dodati soli i papra) i prokuhajte još 5 minuta.
  6. Rižoto bi trebao biti gotov za kakvih 18 minuta max. Toliko je dovoljno riži da se lijepo skuha, a opet ne prekuha. Rižoto na samom kraju sklonite sa vatre, dodajte maslac izrezan na kockice i promiješajte. Trebalo bi biti još dosta rijetko. Ostavite poklopljeno da miruje još 10-15minuta i da riža upije ostatak tekućine. 
  7. Pancetu popržiti u posebnoj tavici da bude potpuno hrskava. 
  8. Rižoto sa šparogama poslužiti posipan komadićima pancete.
  9. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Orehnjača

Dakle, došla je na red i ona, jedna i jedinstvena Orehnjača. Došuljala se u ...

Pekmez od smokava

Već neko vrijeme traje sezona smokava, pa evo i priče o smokvi ;-).  Ne ...

Coke Float – ledeno Coca-Cola osvježenje

Coke Float je doista jedno savršeno ledeno osvježenje iz čaše koje vruće ljetne dane ...

Pizza s punjenim rubovima

Kada bi me netko pitao koje jelo najviše volim pripremati u svojoj kuhinji teško ...

Slanci sa sirom

Ako se ikad nađete u nedoumici što grickati u lijeno nedjeljno popodne (a da ...

Zagrebački odresci punjeni pečenom paprikom

Sa današnjim danom počelo je rođendansko slavlje moje djevojčice. Kažem počelo, jer ovo danas ...