Kada vam organizam u proljeće poželi nešto sočno, osvježavajuće i zeleno, budite sigurni da je vrijeme da se napravi fritaja sa šparogama. Bilo da koristite one tanke divlje, ili pak kultivirane deblje šparoge, neće pogriješiti. Šparoge su fenomenalne!

Iako se od šparoga može napraviti podosta različitih jela (recepte za neka možete naći OVDJE), mnogi će reći da su najbolje upravo kada se naprave kao fritaja sa šparogama. Radi se o sasvim jednostavnom jelu koje je najtipičnije za istarsko podneblje, a u osnovi je to kajgana sa šparogama uz dodatak  pancete ili slanine. Tajna dobre fritaje krije se u tome da jaja ne smiju biti prepečena. Dakle, fritaja bi trebala biti mekana i podatna.

Šparoge se za fritaju očiste, potom blanširaju i onda samo ubace u umućena jaja. Prije toga možete popržiti slaninu pa sve skupa završiti na njoj. A i ne morate. Odluka je na vama. U fritaji će se lijepo snaći i kakav komad pršuta, a možete na kraju priče dodati i kockicu, svije sira 😉 Tvrde završetke šparoga nemojte nikako baciti. Sačuvajte ih i napravite od njih npr. juhicu. A sada, slijedi fritaja sa šparogama!

Fritaja sa šparogama

POTREBNO:

  • stručak šparoga 
  • 2-3 mlada luka
  • 100 g suhe slanine
  • 6-7 jaja
  • sol, papar

PRIPREMA:

    null
  1. Šparoge očistiti tako da rukom (ili nožem) odrežete donji drvenasti dio stapke. To bi vam otprilike bilo negdje na 1/3 dužine cijele stapke. Ako su šparoge jako mlade, onda nije potrebno odvajati ništa jer je cijela mekana. Vrhove šparoga blanširati 1-2 minute  u kipućoj vodi, pa ih ocijediti.
  2. Na malo maslinovog ulja pržiti sitno sjeckan luk i slaninu narezanu na sitne kockice. Kada slanina postane hrskava uliti jaja razmućena sa malo soli. Promiješati pa dodati šparoge. Posoliti i popapriti po želji. Peći uz miješanje par minuta. Fritaja sa šparogama je gotova kada se jaja ‘stisnu’ tek toliko da nisu sirova. Mora biti mekano!
  3. Poslužiti odmah. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pečeni krumpir s okusom slanine

Zašto s okusom slanine  e ne sa slaninom? Pa zato što sam ovaj put ...

Slasna torta od palačinki

Budući da sam sinoć za večeru ispekla previše palačinki, odlučila sam ih iskoristiti za ...

Mirisni kruh sa sirom i začinskim biljem

Mirisni kruh sa sirom i začinskim biljem te sa puuuno maslaca pokazao se kao ...

Ledeni kolač bez pečenja sa oreo keksima

Ljeto je idealno vrijeme za napraviti ovaj ledeni kolač bez pečenja jer naravno, za ...

Pirjana riža

Dosta sam toga već o riži napisala u Stranicama pa se ovdje neću ponavljati. ...