Pekmez od marelica – narančasto zlato

Pekmez od marelicaŠto drugo napraviti usred ljeta dok marelice već same padaju sa stabla nego pekmez od marelica?! 🙂 Dobro, postoji tu još cijeli niz mogućnosti kao što su različiti kolači sa marelicama, sokovi od marelica, možda i kompot. No, ako se na vrijeme potrudite i napravite domaći pekmez od marelica, zadržat ćete mirise i okuse ljeta u svojoj kuhinji cijelu godinu. A to je pravo bogatstvo i prava ljepota. Kao što je slučaj sa bilo kojom drugom zimnicom, možete vi danas u trgovinama naći doslovno sve što poželite od zimnice, ali to jednostavno nije to. Domaći pekmez od marelica ima posebnu strukturu, bogatog je okusa i pod jezikom doista možete osjetiti okus prave svježe marelice sa stabla.

Ono što je odlično je to, da pekmez od marelica možete napraviti točno one gustoće kako vama odgovara. Ako više volite rijetku strukturu pekmeza, tada ćete pekmez jednostavno kraće kuhati, staviti ćete nešto manje želina i to je to. Ako ste više za gustu strukturu, tada ćete se morati malo duže potruditi oko njega. Jer, unatoč svoj sili danas dostupnih preparata za zgušnjavanje Pekmezod marelicazimnice i pekmeza različitih proizvođača, pekmez neće biti dovoljno gust ako se ne kuha dovoljno dugo. A i struktura mu neće biti tako fino kremozna. Da se razumijemo, nije to pekmez od šljiva pa da se mora kuhati cijeli dan, ali na 2-3 sata kuhanja računajte svakako.

Budite također spremni na to da će vam kuhinja nakon kuhanja pekmeza izgledati prilično kaotično i prljavo, ali to je jednostavno tako. Pekmez dok se kuha prska na sve strane i to ne možete baš spriječiti. Ako ga poklopite neće isparavati tekućina iz njega pa će se kuhati još duže, a ako ga kuhate na premaloj vatri neće se skuhati. Budite također oprezni, jer dok se pekmez od marelica kuha, postoji realna mogućnost da će vas poprskati gdje god stigne, najviše po rukama, ali nisu isključeni niti ostali dijelovi tijela 😀 Dakle, oboružajte se strpljenjem, spremnošću na ribanje kuhinje, od prskanja se zaštitite rukavicama ili dugačkom kuhačom i to je to. Lakši način od ovoga je jedino to da odete u trgovinu i kupite gotovi pekmez (a rekosmo da to jednostavno nije to) ili da nažicate baku, tetku, strinu ili neku drugu dobru dušu da ga skuha umjesto vas 😉

Pekmez od marelica

Pekmez od marelicaPOTREBNO:

(za 11 teglica od kojih svaka teži cca 400g)

 • 8 kg očišćenih marelica
 • 1 kg šećera
 • 3 vrećice želina

PRIPREMA:

 1. Marelice je dovoljno prepoloviti ako su mekše, a ako su još tvrde isjecite ih na četvrtine. Koštice sačuvajte, posušite, istucite i grickajte umjesto badema 😉
 2. Marlice stavite u veliku posudu i kuhajte u početku na tihoj vatri i povremeno promiješajte. Već nakon nekoliko minuta termičke obrade marelice će se početi raskašavati. Ne zaboravite pekmez od marelica svakih par minuta promiješati!
 3. Nakon 1,5 sat neprestanog kuhanja, usitnite marelice štapnim mikserom. Ja to radim jednostavno tako da uronim štapni mikser u posudu u kojoj se pekmez kuha i prođem njime par puta kroz sve. Usitni se jako brzo i jako lijepo.  Ukoliko ne želite usitniti marelice, možete nastaviti kuhati i bez toga, ali će pekmezu trebati duže vrijeme da se ugusti i da ostane kompaktna masa. Također će mu struktura biti grublja jer se voće samo od sebe neće nikada baš tako raskašati kao što će to učiniti mikser. Vratite pekmez nakon miksanja na vatru, dodajte skoro sav šećer (od onog 1 kg ostavite jedino nekoliko žlica koje ćete poslije pomiješati sa želinom).
 4. Nastavite kuhati pekmez još 1 sat uz nešto češće miješanje. Tek tada dodajte želin pomiješan sa ostatkom šećera. Dobro promiješajte pa kuhajte još 30 minuta.
 5. Pekmez je sada gotov i spreman je za teglice.
 6. Satklenke dobro operite pa ih bez poklopaca stavite u pećnicu zagrijanu na 180C na par minuta kako bi se sterilizirale. U još vruće staklenke, grabite pekmez, odlažite staklenke na pladanj pa ih nakon toga opet vratite u pećnicu koja neka ovaj put bude zagrijana na 50-tak stupnjeva. Neka otvorene i napunjene staklenke stoje u tako zagrijanoj pećnici 30-tak minuta kako bi se na vrhu stvorila malo tamnija korica koja će štititi pekmez od kvarenja. Nakon ovoga vam preostaje još samo staklenke zatvoriti i pospremiti na tamno i hladno mjesto. I da, počistiti kuhinju 😀 Ali to nakon svega što ste napravili nije problem, jer zadovoljstvo dok gledate staklenke pune narančastog zlata koje ste sami pripremili jer nemjerljivo bilo čime.
 7. Dobar tek vam želim uz domaći pekmez od marelica!

Recept u slikama:

Očišćene marelice stavite u veću posudu za kuhanje i polako kuhajteNakon već 20-tak minuta marelice su ovakveNakon miksanja marelice su ovakveNakon 3 sata pekmez od marelica je kuhanSterilizirajte staklenke za pekmezPripremite se za prebacivanje pekmeza u staklenkeNapunjene staklenke ostavite u toploj pećnici na par minutaZatvorite pekmez i čuvajte na mračnom mjestuPekmez od marelica

Oznake:

 • Prikaži komentare (0)

 • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

 • Ime *

 • E-mail *

 • Webstranica

Pročitajte na ReciPeci i …

Pulled pork recept – raskomadana svinjetina u sendviču

Napraviti pulled pork spremam se već jako dugo. Ustvari, zaintrigiralo me to jelo prije ...

Čokoladne banana kocke

Prošlog sam vikenda malo eksperimentirala s kolačima, pa sam od nekoliko sakupljenih recepata uzela ...

Frkoviti lisnati štapići

Ovog smo vikenda imali puuuuno gostiju u našem malom stanu. Naime, Matko je slavio ...

ReciPeci Kvrguša

E kad bi postojalo natjecanje u najružnijim imenima jela ovo bi vjerovatno zauzelo vrlo ...