Od mljevenog mesa se može napraviti doista svašta – od najobičnijih faširanaca, bolognese umaka, raznoraznih musaka do sarmi i mesnih štruca, bureka, pita, pizza…doista svašta. I uvijek kada pomislim da više doista ne postoji niti jedan bolji recept s mljevenim mesom od ovih već nabrojanih, iznenadim samu sebe…a nadam se i vas 😉 Ideju za ovo jelo dala mi je prije nekog vremena jedna prijateljica: pričala mi je tada kako je probala neobično finu varijaciju bureka i mesne pite, ali sve nekako fino i u slojevima poredano i zaliveno jajima. Tumarajući neki dan po dućanu u potrazi za idejom što kuhati, i naletivši na pakiranje gotovih tankih kora, sjetila sam se te njezine priče i odlučih pokušati napraviti tako nešto. I ispalo je više nego odlično. Nakon dugo vremena ovo je bio ručak kojim su doslovce svi za stolom ( a ima nas 8 ) bili zadovoljni, što je priličan uspjeh i vjerujem, svakoj domaćici najveća sreća nakon spravljanja ručka. A kada je tako fini ručak u isto vrijeme i jednostavan za napraviti i ne preskup, onda je misija ispunjena 😀 Ma, da ne dužim evo recepta…

Potrebno:

  • 50 dag mljevenog mesa
  • 1 veći luk
  • 1,5 dl bijelog vina (a može i bez njega)
  • 1 pakiranje gotovih tankih kora za savijače (12 kom)
  • 4 jaja (ili 3 veća)
  • 2,5 dl ulja
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • vegeta, sol, papar

Priprema:

  1. Pržiti sitno sjeckan luk na malo ulja dok ne omekša, dodati meso i pržiti uz stalno miješanje dok ne potamni. Dodati začine i vino (ili vodu) pa pržiti još 10-tak min. dok meso lijepo ne zamiriše i ne potamni do kraja.
  2. Za umak pjenjačom lupati jaja, ulje i kiselo vrhnje. Sve skupa dobro začiniti po želji (vegeta, sol, papar)
  3. Na veći komad alu folije ili kuhinjsku krpu staviti dvije kore između kojih ste premazali 4-5 žlica umaka. Na njih ćete slagati ostale roladice u oblik piramide i na kraju sve skupa zamotati.
  4. Od ostataka kora, napraviti tanke roladice i to tako da svaku koru premažete sa 4-5 žlica umaka, po rubu rasporedite malo mesa i sve skupa zarolate u tanku roladicu. Tako ćete dobiti 10 roladica koje morate slagati na rubni dio onih odvojenih dviju kora redom: 4 roladice, pa povrh njih 3, povrh njih 2 i na kraju na vrh jedna zadnja. Između svakog sloja treba žlicom rasporediti malo umaka. Na kraju sve skupa oprezno zarolati uz pomoć folije u dvije kore. Ovo je onako, prilično ‘prljav’ i nespretan posao jer umak curi na sve strane i čini se kao da će se sve skupa raspasti, ali zato je tu ispod folija ili krpa uz pomoć koje ćete to lakše napraviti i prebaciti roladu u lim na papir za pečenje. Možda se čini komplicirano, no stavila sam dosta fotki izrade pa se nadam da će vam biti jasnije što i kako kada ih pogledate 😉
  5. Premazati na kraju roladu sa ostatkom umaka od jaja i vrhnja i peći u pećnicina 200º oko 25 min. ili dok rolada lijepo ne porumeni.

Poslužiti narezano na tanke šnite uz salatu po želji ili jogurt.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Ana

    Izvanredno dobar recept i da se brzo pripremiti.

  • Mm44

    Pravila danas! Odlicno je ispalo!
    Samo sam stavila pola ulja, pola masti! 🙂

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Uskrsna pinca

Pinca ili sirnica tradicionalni je slatki uskrsni kruh koji se u velikoj većini domova ...

Bruschette – brzi, neodoljivi zalogajčići

Bruschette su jednostavni i upravo neodoljivi zalogajčići koji će uljepšati svaku zabavu i prijateljsko ...

Najbolji kolač sa bučinim uljem i krokantom od bučinih sjemenki

Bučino ulje prilično često koristim u svojoj kuhinji, i to najčešće kao dodatak salatama. ...

Punjena vješalica omotana pancetom

Punjena vješalica jedno je od rijetkih jela zbog kojeg mi od same pomisli cure ...

Crno-bijeli šah keksi

U revijalnom adventskom duhu nastavljamo sa otkrivanjem novih finih kolačića koji će ove godine uljepšati ...