Kada je baklava u pitanju, tu nema dileme. Ili je voliš ili mrziš. Od kada sam počela raditi rolanu divit baklavu, nama je to postao omiljeni kolač doma. I zato ne čudi to što nas je ova lažna baklava isto tako oduševila. Mene posebice. Jer, ovaj se kolač radi jako jednostavno, puno jednostavnije od klasične baklave.

Ustvari, lažna baklava nema baš puno sličnosti sa onom pravom, osim što je sličnog okusa. Ovo je kolač koji se ne radi sa tankim korama, već se od svih sastojaka umijesi tijesto koje se izreže, ispeče i nakon toga zalije šećernim sirupom. Ako vam se čini jednostavno, doista je tako. Sa ovim kolačem ne možete puno pogriješiti i sigurno će uspjeti bačk i ako niste iskusni u pripremi slastica.

Da bi lažna baklava uspjela i bila fina, najpotrebnije je dobro ju zaliti šećernim sirupom. A to znači da će biti urnebesno slatko. Ali to je tako i tako mora biti. Ne možete napraviti ovaj kolač, a smanjiti mu količinu tog šećernog sirupa jer će inače biti presuho i to neće biti to. Vjerujte, probala sam 😉 

Ono što mi je odlično kod ovog kolača je i to što se može eksperimentirati sa sastojcima. Po originalnom receptu, u kolač idu orasi. No, ja sam ga radila i sa orasima i sa pistacijama i sa lješnjacima. I jednako je fini. Lažna baklava će najljepše izgledati ako ju izrežete u oblik malih rombova. No, i tu se možete poigrati pa napraviti kolač onako kako vam paše. Evo recepta…

Lažna baklava

Lažna baklava – recept

POTREBNO:

  • 1 jaje
  • 250 g brašna
  • 90 g gustina
  • 80 g mljevenih oraha 
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml suncokretovog ulja (ili otopljenog maslaca)

Za šećerni sirup:

  • 500 g šećera
  • 700 ml vode
  • 1/2 limuna

Dodatno: 100 g mljevenih pistacija za posipanje

PRIPREMA:

  1. Razbiti u posudu za miješanje jaje, dodati odmah ulje pa pjenjačom lagano izmiješati. Dodati mlijeko pa opet promiješati. Zatim su na redu suhi sastojci. Polako dodavati prvo brašno, zatim gustin, prapak za pecivo i na kraju orahe. 
  2. Kada smjesa postane gusta lagano ju promijesiti rukom.
  3. Pripremiti okrugli lim za pečenje promjera 30 cm i premazati ga maslacem. Prebaciti tijesto u lim za pečenje i dlanovima ga ravnomjerno rasporediti tako da svuda bude jednake debljine. Ueti oštar nož i izrezati površinu tijesta u male rombove.
  4. Peći u pećnici zagrijanoj na 180*C 30-tak minuta. Vidjet ćete da je gotovo kada dobije lijepu smećkastu boju.
  5. Dok se lažna baklava peče pripremite šećerni sirup. U lonac stavite vodu, šećer i limun izrezan na tanke ploške i polako zagrijavajte do vrenja. Zatim smanjite vatricu i kuhajte još 10-12 minuta. 
  6. Pečeni i još vruć kolač prelijte šećernim sirupom. Ako želite posipati pistacije po svakom komadu, uradite to odmah sad kako bi se one na neki način ‘zalijepile’ za kolač dok je još vlažan od gore. Naravno, možete ovo napraviti i bez pistacija od gore. Ostavite da se sve skupa prohladi i upije i zatim poslužite.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Neobični lažni cannelloni sa tankim korama za savijače

Cannelloni (kaneloni) su izvorno talijansko jelo koje se radi od malo deblje valjaste tjestenine ...

Krem juha od šparoga

Ako se neko godišnje doba može pohvaliti sa velikim izborom tipičnih vrsta voća i ...

Brzi kolač

Ako se slučajno nađete u situaciji da vam se baš jako jaaaako jede nešto ...

Sataraš

Iako prava sezona paprike i paradajza još nije počela, u dućanima se mogu naći ...

Grčka salata sa tjesteninom i piletinom

Grčka salata sa tjesteninom i piletinom odlična je opcija za ručak ili večeru u ...

Hruskave papaline

Potrebno: 1/2 kg zamrznutih papalina 2 šalice brašna sol ulje za prženje 1 kg ...