Punjena vješalica na tanjuruPunjena vješalica jedno je od rijetkih jela zbog kojeg mi od same pomisli cure sline i vjerovali ili ne, dok pišem ovo mogu osjetiti taj prefini okus u ustima, čak sam se obrađujući fotografije nekoliko puta zatekla kako mljackam 😀 E sad, nazivu ovog jela vjerovatno će se mnogi začuditi, kao što sam se čudila i sama kada sam ga prvi put čula pa da odmah u početku razjasnimo tu nepoznanicu: punjena vješalica poznato je jelo srpske nacionalne kuhinje i pronaći ćete ga na menijima većine njihovih restorana, a u biti je komad mesa punjen sirom (trebao bi to biti kačkavalj), omotan suhom slaninom i pečen na roštilju a pokoja žličica domaćeg kajmaka u podlozi pečenog jela samo će upotpuniti dojam. Zašto se jelo zove baš Vješalica, nitko mi nije znao reći, pa mi je jedini logični zaključak taj, da je to zato što se za ovo pečenje uzima komad svinjskog karea bez kosti (dakle, onaj dio karea iliti krmenadle koji ‘visi kao vješalica sa kosti’ ?!) Iako sezona roštiljanja kod nas još službeno nije započela (a mogla bi doista uskoro), na pripremu ovakvog ručka ponukao me nedavni službeni put u Beograd na kojem sam vješalicu probala prvi put u životu i bilo je fantastično. Ne znam, mene doista ne oduševljava lako hrana u restoranima, dapače, prije bih rekla da ostanem pomalo razočarana kad shvatim da je to što mi se nudi, nešto što bih sama puno bolje napravila i da je to što bi trebalo biti s Punjena vješalica - prikaz serviranja“vauuuuu” efektom ustvari nešto što sam već i sama radila u svojoj kuhinji. Na prvi pogled slično je bilo i s ovom vješalicom. Dakle, komad mesa punjen sirom, omotan pancetom, pržen…pa to je nešto što sam radila sto puta na sto različitih načina, sa sto različitih punjenja. NO! Nešto je tu ipak bilo drugačije što me osvojilo: jednostavnost okusa sa samo malo pravih namirnica pripremljeno na pravi način. Ova moja punjena vješalica urnebesno je fina no,  nije baš ona prava jer, kao prvo nisam imala kačkavalj (a bez njega vjerujte to jednostavno nije to), kao drugo nisam imala dovoljno veliki komad mesa koji bih izrezala poprečno a ne na obične šnicle i kao treće, nisam imala pravi roštilj već običnu teflonsku tavu. Ali zato, ako ste imalo ljubitelj mesa i konkretne hrane, ako volite da vas zalogaj na tanjuru mami i očiglednom sočnošću i izgledom, ako se ne libite nakon ovakovog ručka popiti čašu dobrog vina (jer, trebat će vam, vjerujte) – onda ste na pravoj adresi, probajte napraviti svoju vješalicu i više nikad neće pomisliti da je kare suhi komad mesa i shvatit ćete koliko je malo čovjeku potrebno da bude istinski sretan i zadovoljan 🙂

Punjena vješalica

Potrebno:

  • 1 kg svinjskog karea bez kosti
  • 15 dag tanko rezane pancete
  • 15 dag sir goude (ili bilo kojeg drugog za koji ste sigurni da se fino topi, kačkavalj svakako, ako ga uzmognete nabaviti 😉 )
  • 15 dag kajmaka
  • Za prilog: šampinjoni, pommesfrittes

Priprema:

  1. Meso narezati na odreske srednje debljine, (1-1,5 cm), dobro ih istući batom za meso da budu što tanji i veći (ovo je bitno, jer ako su debeli, neće se lijepo ispeći iznutra pošto se ne peku dugo).
  2. Na svaki odrezak staviti malo sira, preklopiti, omotati šnitama pancete pa pržiti na malo ulja na vrućoj tavi ili na roštilju s obje strane dok ne porumene i dok panceta ne postane krckava i smeđa. Na ostatku ulja možete popržiti šampinjone za prilog.
  3. U vatrostalnu posudu (ili onu u kojoj ćete jelo poslužiti) uliti rastopljeni kajmak, pa po tome rasporediti pečeno meso i gljive pa do posluživanja držati na toplom.
  4. Poslužiti uz pomes frtittes i zelenu salatu. Domaće lepinje bi tkođer pasale uz ovo jelo.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Punjena vješalica - prvi korak izrade.Punjena vješalica - drugi korak izradePunjena vješalica - treći korak izradePunjena vješalica - četvrti korak izradePunjene vješalice spremne za pečenjePrikaz prženja vješalicaNačlin serviranja punjene vješaliceNačin serviranja punjene vješalice i njene sočnosti.

Oznake:

  • Prikaži komentare (6)

  • Ivan

    Žalosno je da dopuštate nekome objavu recepata a ne zna zašto se neki recept naziva “punjena vješalica”. To dokazuje i opis “u biti je to komad mesa punjen sirom”. Vješalica nikako nije “svinjski kare koji visi” već se radi o SVINJSKOM FILEU, komadu mesa koji se kod junetine ili govedine naziva BIFTEK. Slike isto pokazuju nešto “rolano” a punjena vješalica je “bušeni file” pa onda punjen s čime već želiš. Mislim da bi autora teksta trebalo poslati na edukaciju, ili barem “natjerati” da nešto pročita o temi o kojoj piše.
    Žalosno, ali već sam naučilo da na internetu možemo pronaći uistinu svega, ali nikako da sebe naučim da me takve GLUPOSTI ne živciraju.
    Lijep pozdrav.
    Ivan

  • admin

    Žalosno je dragi Ivane to, što si dopuštate blatiti nečiji dojam jela samo zato što vas očito svakakve gluposti koje pročitate na internetu ipak živciraju jer inače ne biste niti napisali nešto takvo na tako veliku glupost kao što kažete da jeste.
    Objavu recepata i tekstova na ovom blogu dopuštam i autoriziram jedino i isključivo ja i svi tekstovi moje su autorsko djelo pa mi ničija dozvola za objavu bilo čega nije potrebna. Tekstovi su tu, i svakome, ali baš svakome je omogućeno da ih pročita ili ne, a shodno tome, nekome će se svidjeti a nekome ne. To vam se dragi Ivane zove slobodna volja.
    Nadalje, što se tiče sporne “vješalice”, da ste dobro pročitali tekst, i da ste ikada pročitali bilo koji moj drugi uvodni tekst o nekom jelu, shvatili biste da u svojem izražavanju počesto znam biti sarkastično/ironična i ponekad bolno iskrena i direktna, pa sam vam ja u ovom tekstu opisala punjenu vješalicu upravu onakvu kakvu su mi poslužili u jednom beogradskom restoranu, a to je dragi Ivane doslovce bio KOMAD MESA PUNJEN SIROM, ZAROLAN I OMOTAN PANCETOM! (doduše jako fin komad mesa što sam također navela u tekstu) što u biti i jeste, bez obzra na tehniku izrade takvog komada mesa. A to što vi niste shvatili tu ironiju, vama na dušu.
    I na kraju, voljela bih reći da je žalosno to što nikako da naučim da se ne obazirem na baš sve što mi netko ovdje napiše, ali ne mogu, jer meni niti jedna sekunda potrošenog vremena na moje čitatelje nije izgubljena niti žalosna, pa čak ni na takve kao što ste vi koji osuđuju bez ikakve podloge!
    Svako dobro Vam želim!
    Srdačni pozdrav iz Vukovara!
    Sandra Gašparić

  • Darka

    Recept je super, preporučam svima 🙂
    Oduševila i sebe i ukućane

  • Ivana

    Bok! Recept mi se svidja i namjeravam ga iakoristiti za nedjeljni rucak. Samo imam pitanje… meso se prije punjenja sirom soli ili?

  • Sandra Gašparić

    Miožete i ne morate. Ja ga solim.

  • TAJANA

    Divno

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Faširanci sa tikvicama

Budući da je ovo definitivno vrijeme tikvica, i za današnji ručak su se tikvice ...

Jednostavni kolač s jagodama i limunom

Što drugo pripremiti u sezoni jagoda nego jednostavni kolač s jagodama i limunom. I ...

Piletina na baskijski način

Ponekad doista nije lako odlučiti što skuhati za ručak. Svaki puta kada sam i ...

Coca-Cola kolač – Coca-Cola cake

Coca-Cola kolač je definitivno kolač koji će obožavati svi ljubitelji coca cole i kremastih ...