Bili vi ljubitelji slatkoga i kolača ili ne, kada jednom probate pravu baklavu od koje će vam svi okusni pupoljci zatitrati, povratka nema. Zaljubljujete se na prvi griz i htjeli vi to ili ne prelazite na šećernu stranu 🙂 Meni se upravo to dogodilo sa baklavom. Radila sam ju povremeno po nekom svom receptu i bilo je to ok. Onako, može proći. Sve dok nisam probala prave turske baklavice, znate one male zelene, sa pistacijama, veličine zalogaja. Neke od njih bile su čak okruglaste. I upravo me taj oblik zaintrigirao. I tako nastade moja prva rolana baklava ili divit baklava za koju vam danas donosim recept.

Rolana ili divit baklava nešto je najjednostavnije što možete napraviti kada su ovakve slastice u pitanju. Također vam neće trebati niti puno sastojaka. Jer, za ovu baklavu dovoljno je samo 250-300 g pistacija (ili oraha…), nešto maslaca ili ulja, šećerni sirup pod obavezno i naravno, tanke kore za savijače. Ako koristite pistacije (što svakako preporučujem jer je okus SAVRŠEN), svakako koristite nesoljene pistacije 😉

A ono bez čega će se teško napraviti rolana ili divit baklava, je štap za rolanje. Taj štap može biti jako tanka oklagija, ili drška metle (koju ste naravno prije dobro očistili),  a svakako bi bilo dobro da je štap što tanji jer će tada i baklavice biti manje i ljepše;) Ja sam svoj štap nabavila u trgovini građevinskog materijala na odjelu namještaja (štapovi za tiplove), a dobro vam može doći i npr. deblja štrikaća igla 😉

Zašto toliko spominjem štapove i kako se ova rolana baklava radi, biti će vam jasno kada pogledate recept do kraja 😉 Ovo je ustvari jedna gužvana baklava, a meni je kod nje najljepše to što se nakon pečenja kore nimalo ne odvajaju i puno je jednostavnija za napraviti od one klasične baklave gdje se kore slažu jedna na drugu. Ova baklava je jednostavno savršena!

Rolana baklava, divit baklava, gužvana baklava

Rolana baklava recept

POTREBNO:

  • 1 pakiranje tankih kora za savijače
  • 300 g mljevenih pistacija
  • 200 g maslaca

Za šećerni preljev:

  • 700 ml vode
  • 400 g šećera
  • polovica limuna

PRIPREMA:

  1. Najprije pripremiti šećerni preljev (agda, šerbet). U posudi pomiješati vodu i šećer i pustiti da zakuha. Kada zakuha dodati limun izrezan na kolutiće i kuhati 15 minuta. Ostaviti da se polako hladi dok se priprema baklava.
  2. Maslac otopiti da bude postpuno tekući.
  3. Pistacije samljeti.
  4. Lim za pečenje premazati maslacem.
  5. Na rub svake kore prvo staviti štap, koru prebaciti preko njega tako da bude preklopljeno otprilike 10 cm. Posipati cijelu površinu kore pistacijama. Dovoljne su 2-3 žlice pistacija. 
  6. Sada uz pomoću štapa zarolati baklavu. Kada je narolano, uzeti štap u ruku iz nagužvati narolanu baklavu. Znači, rukama tiskati koru prema sredini kako bi se ona nagužvala. Tako nagužvanu roladicu jednostavno spustite pokretom ruke u lim za pečenje. Isto napraviti sa svim preostalim korama. Nagužvane baklavice slažite jednu uz drugu. SAVJET!!! Ako su vam kore suhe, onda će pucati prilikom rolanja. Zato ili budite jako brzi ili suhu koru premažite sa malo maslaca kako bi omekšala!
  7. Kada ste sve složili, premažite baklave otopljenim maslacem i stavite ih na pečenje u pećnicu zagrijanu na 180*C. Peče se 30-35 minuta.
  8. Pečenu i još vruću baklavu narezati na komade pa zaliti pripremljenim šećernim preljevom. Pustiti da odstoji i da se preljev upije. 
  9. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pohani pileći odresci iz pećnice

Kada za ručak poželite pohano meso, pa u posljedni tren shvatite da nemate niti ...

Peciva u obliku bundeve

Vjerujem da svi već znate koliko volim dizano tijesto. Obožavam cijeli proces oko njega: ...

Slatki kruh sa cimetom/ Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread

Još od kada sam otkrila cinnamon rolls, cimet u kombinaciji sa šećerom mi je ...