Focaccia – talijanska pogača sa maslinovim uljem

Focaccia je tanka pogača koja se najčešće veže uz mediteransko podneblje, a nekako je najpopularnija u Italiji. U osnovi je to jednostavna pogača od dizanog tijesta koja se obogaćuje maslinovim uljem, začinskim travama, solju, maslinama ili rajčicama, ponekad slanim inćunima, suhim smokvama ili pak pršutom. Ono što je razlikuje od sestre joj pizze upravo je ta jednostavnost sastojaka te činjenica da je focaccia nešto deblje strukture gdje se nadjev prstima utiskuje u strukturu sirovog tijesta. I upravo je u tome njezina ljepota, u toj jednostavnosti.

Dok od npr. pizze možete napraviti pravi bogati ručak, focaccia je recimo idealna kao zakuska uz čašu dobrog vina u kakvom dobrom društvu. Talijani bi tako nešto nazvali antipasto! Najčuvenija talijanska focaccia je ona sa svježim ružmarinom (Focaccia al rosmarino), i kao takva je idealna kao predjelo ili podloga za različite vrste namaza.

Da bi focaccia ispala dobro, da bi imala tu svoju poznatu ‘rupičastu’ strukturu, jako je bitan dobar recept za dizano tijesto. Dakle, postupak za izradu focaccie jeste dosta dug, jer se tijesto treba dizati ne jednom, nego čak dva puta da bi bilo idealno, ali isplati se svake sekunde vašeg vremena. Treba imati samo malo strpljenja i rezultat neće izostati.

Moja focaccia je nastala po receptu za kruh Jamiea Olivera, pa iako je on pogaču radio bez dodavanja ulja u tijesto, ja sam ga ipak dodala jer se tijesto tako puno ljepše izradi. Kod focaccie je super to što je možete napraviti baš po svome. Birajte nadjev kako vam srce želi. Samo je nikako nemojte raditi bez maslinovog ulja jer to onda neće biti to. I neka ga bude dosta. I neka bude kvalitetno, po mogućnosti domaće jer tada će focaccia biti upravo savršena!

Focaccia

POTREBNO:

  • 500 g glatkog brašna
  • 500 g oštrog brašna
  • 3 vrećice suhog kvasca
  • 30 g soli
  • 30 g šećera
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 625 ml tople vode
  • 8 žlica pšenične krupice (grisa)
  • Nadjev po želji
  • Za aromatizirano ulje:
  • 300 ml maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • prstohvat suhog ružmarina
  • prstohvat vlasca
  • 1 žličica papra

Priprema:

  1. Pomiješati najprije suhi kvasac sa 1 žlicom šećera i sa 150 ml tople vode. Pustiti ga po strani da se počne dizati. Za to vrijeme pomiješati sve ostale suhe sastojke. Kada se kvasac počne pjeniti, dodati ga u mješavinu suhih sastojaka, dodati i ulje te ostatak vode. Umijesiti mekano dizano tijesto. Tijesto možete najprije izraditi u kuhinjskom stroju dok se malo ne povežu svi sastojci, a možete ga odmah početi raditi rukom. Za focacciu je bitno tijesto dobro izraditi rukama kako bi postalo potpuno mekano i podatno pod prstima. Ovako pripremljeno dizano tijesto odložiti u nauljenu posudu sa poklopcem i ostaviti ga na toplom 45 minuta da miruje i da se uzdigne.
  2. Nakon 45 minuta, tijesto izručiti na radnu površinu lagano pobrašnjenu te ga opet dobro premjesiti rukama. Treba ga gnječiti i mijesiti kako bismo sav zrak istisnuli iz njega. Tada ga opet odložiti u poklopljenu posudu i pustiti 30 minuta da se još jednom uzdigne.
  3. Sada je vrijeme da izradimo focacciu. Tijesto koje se drugi put uzdiglo pažljivo istresti na radnu površinu pa ga podijeliti na dva ista dijela jer ćemo od ove količine sastojaka raditi dvije focaccie.
  4. Pripremiti dva velika lima od ećnice, obložiti ih papirom za pečenje i premazati uljem. Svaki lim još posipati sa cca 3-4 žlice pšenične krupice (grisa).
  5. Jedan dio tijesto prebaciti na sredinu limu, te ga rukama lagano razvuči na sve strane kako bismo dobili ravnomjerno debelu pogaču. Tijesto bi trebalo biti cca 1,5 cm debljine. Kada smo razvukli tijesto, prstima obje ruke utisnuti rupe po cijeloj površinu tijesta.
  6. Sada preko cijele površine pogače utisnuti polovice cherry rajčica i maslina pa preko svega kistom premazati aromatizirano maslinovo ulje.
  7. Ovako pripremljene focaccie staviti na stranu da miruju još 15-tak minuta dok se grije pećnica. Peći u pećnici zagrijanoj na 220*C 20-tak minuta.
  8. Pečene focaccie izrezati na komade i poslužiti odmah. Najbolje su dok su vruće! Dobar tek 🙂

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Raspuknuti keksići sa narančom

Raspuknuti keksići ili raspucanci već su nekoliko godina pravi hit kada su u pitanju ...

Slane palačinke s tikvicama

Evo još jedne ideje kako potrošiti tikvice. Kada bolje razmislim, trebala sam ovih zadnjih ...

Prhki kolač sa malinama i pudingom

Kada me ljudi pitaju koji mi je najdraži kolač, teško se odlučujem, no nakon ...

Rolane lasagne sa šunkom

Kada nemam ideju što skuhati za ručak, obično odem u dućan i hodajući između ...

Tjestenina u umaku od butternut bundeve

Tjestenina u umaku od butternut bundeve najkremastija je tjestenina koju sam u zadnje vrijeme ...

Američka pita s jabukama – recept koji ćete obožavati!

Bruce Springsteen, Seks i grad, American’s Apple Pie (Američka pita s jabukama) i Hot-dog ...