Piletina Alfredo ručak je koji se doista može napraviti u svega 15 minuta! Ni sama nisam vjerovala dok nisam pokušala, ali ovo je jelo stvarno brzo gotovo. Da biste sa pripremom ručka doista bili gotovi u 15 minuta, morat ćete pripremiti pileći file, maslac, vrhnje za kuhanje i još ponešto 😉 Tajna je u tome što su ovo sve namirnice koje se brzo termički obrade pa tako doista za samo 15 minuta možete napraviti savršeni ručak ili večeru.

Umak Alfredo jedan je od najpoznatijih umaka za tjesteninu u svijetu. Radi se o umaku kojemu je baza maslac i vrhnje za kuhanje te parmezan, češnjak i peršin. I upravo ta jednostavnost sastojaka čini ovo jelo savršenim! Umak je dobio naziv po svojem izumitelju, talijanskom kuharu  i vlasniku restorana u Rimu Alfredu di Leliu. On je u izvornoj verziji ovaj umak radio u restoranu pred gostima, toliko je jednostavno i brzo, a uvijek je koristio fettuccine. Ja sam ovaj put pratila izvornik što se namirnica za umak tiče, no tjesteninu sam odabrala malo drugačiju. Meni nekako uz ovaj umak savršeno paše malo deblja i konkretnija tjestenina koja se onako, ‘osjeti’ pod zubima. A vi kako hoćete. Uz Alfredo paše baš sva moguća tjestenina koju možete zamisliti 🙂

Piletina Alfredo bila je logična nadogradnja slavnog umaka. Što će reći, da uz osnovni recept za umak doista možete eksperimentirati do mile volje. Možete u umak dodati nasjeckanu kuhanu piletinu, možete piletinu pržiti posebno na tavici pa poslužiti uz tjesteninu u umaku (kao što sam ja danas), a možete raditi ovo jelo uz dodatak šampinjona. Bitno je samo da koristite meso ili povrće kojemu nije potrebna duga termička obrada. Jer, ovo je kako smo rekli na početku, ručak za 15 minuta!

Piletina Alfredo – ručak za 15 minuta

POTREBNO:

  • 400 g pilećeg filea
  • 50 g maslaca
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • 250 g parmezana
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica svježeg sjeckanog peršina
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 500 g tjestenine

PRIPREMA:

  1. U veću količinu slane vode staviti kuhati tjesteninu.
  2. U gril tavi na malo ulja pržiti pileći file sa svake strane po 3-4 minute. Nakon što ste file ispržili, začinite ga solju i paprom te ga odložite ga na toplo do posluživanja.
  3. U tavici otopiti maslac na niskoj temperaturi. Odmah dodati vrhnje za kuhanje i uz miješanje pustiti da prokuha. Dodati protisnuti češnjak i naribani parmezan pa miješati tako dugo dok se sve skupa ne otopi i ne sjedini. Kada se to dogodi, vrijeme je da umak malo ‘pojačamo’ i razrijedimo. Znači, sada je vrijeme da mu dodate vodu u kojoj se kuhala tjestenina. Vodu dodajte malo po malo uz miješanje. Biti će potrebno otprilike 10 žlica vode. Ako vam je umak i nakon toga pregust (a mogao bi biti, jer voda od kuhanja tjestenine zna zbog škroba koji ostane u njoj od tjestenine jako zgusnuti jela), dodajte mu malo obične vode. Umak svakako prije miješanja sa tjesteninom kušajte te mu po potrebi popravite okus. Na kraju mu dodajte sitno sjeckani svježi peršinov list.
  4. Vrijeme je da završite ručak. Popmiješajte kuhanu tjesteninu sa umakom, na vrh svakog tanjura stavite i narezani pileći file i poslužite toplo.
  5. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Brza čokoladna bajadera – omiljeni božićni kolači

Uvijek kada pomislim da su svi božićni kolači koji postoje već isprobani u mojoj ...

Pizza pužići – savršeni finger food za svaku zabavu

Pizza pužići su kod nas doma doista postali savršeni finger food za svaku zabavu, ...

Medenjaci

Ako bih trebala izdvojiti nekoliko vrsta božićnih kolača koje bez razmišljanja pečem svake godine ...

Francuska salata – savršena uz pečenje

Francuska salata pojam je koji se nepogrešivo veže uz svako dobro pečenje, naročito u ...

Hrskava pohana piletina u cornflakesu

Ponekad je doista teško smisliti što skuhati svaki dan, naročito kada imamo nekoliko određenih ...

Musaka od kupusa i mljevenog mesa

U mojoj kuhinji složenci svih vrsta i sastojaka su doista česti. A musaka od ...