OLYMPUS DIGITAL CAMERAU zadnje sam vrijeme nekako u modu da udovoljavam klincima u njihovim kulinarskim željama. Tako su nedavno pale njima omiljene lazanje, pa odresci u umaku s njokima, pa jastučići s pekmezom pa…ima tu dosta toga. Ali nekako nam je ovog vikenda promaknuo kolač. Jednostavno se potkrao u tim našim svakodnevnim tumaranjima po gradu pa smo se u subotu naveče morali zadovoljiti zadnjim komadićima čokolade s lješnjacima a u nedjelju su i ostaci najdosadnije mliječne bili sasvim ok 😉 I zato evo baš danas, omiljenog kolača moje djece – čokoladnooooo! Sasvim im je nebitno da li su to muffini, ili torta ili puding, ali ako ima čokolade dobro je. Ma šta dobro, odlično! I tako, da ne bih bila dosadna sama sebi napravih ovaj čokoladni kuglof, ugurah u njega čokoladno/mliječni namaz s namjerom da bude ekstra sočno i što da vam kažem- obično kad se nadate najboljem po dobrom starom Murphyu ispadne suprotno. Tako se u ovom mom, nazovimo sočnom kuglofu mliječni namaz stvrdnuo tijekom pečenja i pretvorio u grudicu bijele čokolade dok je ovaj čokoladni ispao donekle dobro. Ideja je naime bila da namaz unutar kuglofa bude sasvim kremast i da se fino rastapa iz onako još toplog kuglofa. Klinci su mi rekli da sam si sama kriva kad sam im opet po ko zna koji put pokušala podvaliti neki čoko-nešto jeftilen namaz umjesto nutelle i da se premiloj nutelli to sigurno ne bi dogodilo i da bi ona ostalo savršno maziva, kremasta i sočna. E pa sad, na vama je da probate 😉 Uglavnom, s nutelom ili bez nje, ovaj je čokoladni kuglof bio odličan, pojelo se sve a bome ne bi bilo loše da je ostao bar komadić za ujutro uz kavicu prije posla…ehhh, možda iskopam koji komadić čokse s dna svaštare u špajzi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPotrebno:

  • 4 jaja
  • 15 dag brašna
  • 5 dag kakaa
  • 20 dag šećera
  • 1,5 dl ulja
  • 1 dl mlijeka
  • 2 žličice praška za pecivo
  • aroma ruma po želji

Priprema:

  1. Odvojiti žumanjca od bjelanjaka pa miskati žumanjca sa šećerom, dodati ulje, postepeno dodavati i brašno, kakao, prašak za pecivo i mlijeko. Na kraju umiješati posebno tučeni snijeg od bjelanjaka.
  2. Pola smjese uliti u jaaako namašćen kalup za kuglof pa po sredini rasporediti žličicu po žličicu nutele, sve skupa prekriti ostatkom smjese pa peći u pećnici na 180ºC 40 minuta.
  3. Pečeni kuglof prohladiti 10 minuta u kalupu pa ga iskrenuti na pladanj, preliti otopljenom čokoladom, ukrasiti po želji pa, ili čekati da se ohladi pa rezati ili navaliti odmah i pojesti sve još toplo 😉
  4. U svakom slučaju, dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (4)

  • Ljubinka

    Svidja mi se recept ali mislim da je dodatak eurokreme unutar fila nepotreban! Moramo cuvati svoje telo od prekomernog secera i uzivati samo u pravim slatkisima.
    Sve najbolje!
    Ljubinka

  • Maya

    Recept je super, ali je jako bitno naglasiti da je ova mjera za “džinovski” kalup za kuglof…Ja sam pravila u standardnom, i kroz onu rupu u sredini, kako se pekao i rastao, mnogo je iscurilo na dno pećnice 🙁 Dakle, bilo bi super navesti za kakav je kalup ova mjera. Koliko vidim po slikama, vi očito imate neki “vanserijski” jer vama pečen doseže tek sredinu kalupa ?

  • Sandra Gašparić

    Ne bih rekla da je moj kalup “vanserijski”. Dimenzija mu je u najširem dijelu na dnu 23 cm, na vrhu je promjera 15 cm, a rupa u sredini je promjera 7 cm. Nikad mi iz njega nije curila smjesa dok se kuglof pekao, jedino mi je s vremenom sve teže i teže vaditi pečeni biskvit iz kalupa..malo se izlizao valjda 😉

  • Ivana

    Po meni je nutella “must have” ekstra dodatak
    Ukusi se razlikuju..
    P.s.mala preporuka..u smjesu ubacite šaku dvije mljevenih oraha…dobili ste ČUDO!!!!❤❤❤

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pohani pileći batak na potpuno drugačiji način 

Napraviti za ručak ili večeru pohani pileći batak nije nikakva mudrost. Meso se nasoli, ...

Vanilin kiflice

Da daaa, počelo se već na veliko razmišljati kakvi će se božićni kolači peći ...

Piletina na normandijski

Iako sam ja kuharica koja podjednako uživa u kuhanju i kompliciranih i manje kompliciranih ...

Hrenovke u tijestu sa začinskim biljem- recept za sve prilike

Hrenovke u tijestu i nisu neka prevelika novost među receptima koji se odnose na ...

Pileći prutići sa slaninom i rižom

Da dobar obrok ne mora nužno biti kompliciran i skup, dokazuju upravo ovi pileći ...

Sočni kolač s trešnjama

Trešnje ili višnje mogu se upotrijebiti u pripremi kolača na stvarno puno načina. No, ...