Crna torta, i to ona koja ima i biskvit i kremu istog sastava prilično je popularan kolač na internetu u zadnje vrijeme. Čokoladni je to klasik za kojega postoje razne modifikacije recepata. No u osnovi je to kolač ili torta za koju se i biskvit i krema rade odjednom i potpuno su isti. Samo što se biskvit ispeče, a krema, naravno samo premaže preko njega. Jednostavno prilično, zar ne? Vjerovatno i fino. Ako nemate ništa protiv sirovih jaja u kolačima kao ja npr. 😉 No, upravo me taj moj animozitet prema sirovim jajima ponukao da napravim nešto sličnog okusa, ali sa kuhanom kremom. Naravno da je ta moja varijanta duža i kompliciranija od one gdje se sve fino smućka odjednom, ali znate me već dobro. Volim ja ponekad zakomplicirati stvari 😀

Uglavnom, ova moja crna torta ispala je kao jedan sasvim fini čokoladni kolač bez brašna. I ispala je savršeno! Apsolutni hit među čokoladnim kolačima koje sam do sad probala praviti/jesti. Savršeni omjer čokolade i oraha, u jednako tako savršenoj duguljastoj formi koja omogućuje da se torta reže na savršene šnite. Koliko je crna torta ispala dobro svjedoči i činjenica da je nisam stigla ukrasiti apsolutno ničim. A i za ovih par fotki sam morala ukrasti komad prije nego što je i taj planuo. Uz oveću dozu slatkog vrhnja razumije se 😉

Ako ste kojim slučajem veliki ljubitelj lješnjaka, slobodno ovu crnu ljepoticu napravite sa lješnjacima umjesto sa orasima. Tada će okusom podsjećati na famoznu Ferrero rocher tortu 😉 Možete trtu naravno peći u klasičnom okruglom kalupu za tortu promjera 24 cm. Tada biste trebali dobiti deblji biskvit koji se u tom slučaju treba prerezati na dvije kore, možda čak i tri. Nisam sigurna jer nisam probala. U svakom slučaju, crna torta kao čokoladni kolač bez brašna oduševiti će vaša nepca. Provjereno!

Crna torta

Crna torta kao čokoladni kolač bez brašna

POTREBNO:

Za biskvit:

  • 7 jaja
  • 7 žlica šećera
  • 5 žlica mljevenog pettit beure keksa (ili Plazme)
  • 2 žlice kakaa
  • 15 žlica mljevenih oraha
  • 60 g tamne čokolade
  • 3 žlice ulja

Za kremu:

  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 250 g maslaca

PRIPREMA:

  1. Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Miksati žumanjke sa šećerom par minuta. Dodati otopljenu čokoladu, ulje, kakao, mljevene kekse i mljevene orahe. Na kraju ručno umiješati posebno istučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  2. Dobivenu biskvitnu smjesu rasporediti preko papira za pečenje u veliki lim od pećnice. Peći u pećnici na 180ºC 20 minuta. Pečeni biskvit ohladiti, maknuti papir za pečenje i izrezati ga na tri jednake trake.
  3. Za kremu miksati jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Prebaciti ih tada u posudu za kuhanje pa na jako laganoj vatri ili na pari kuhati 5-6 minuta. Krema bi se za ovo vrijeme trebala početi zgušnjavati. Pripazite na temperaturu kuhanja. Ovdje kuhate cijela jaja sa šećerom, pa ako kuhate na jakoj vatri, krema bi vam se mogla zgrušati.
  4. Čim se krema lagano zgusne, ubacite čokoladu natrganu na komadiće i maslac. Dobro promiješajte da se sve skupa otopi i sjedini. Ohladite kremu.
  5. Svaku koru biskvita premazati sa trećinom kreme. Završni sloj neka bude krema. Ohladite tortu kako bi se svi slojevi lijepo proželi.
  6. Poslužiti rezano na šnite uz slatko vrhnje. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pulled pork recept – raskomadana svinjetina u sendviču

Napraviti pulled pork spremam se već jako dugo. Ustvari, zaintrigiralo me to jelo prije ...

ReciPeci Čupavci

Postoje određene vrste kolača i jela koja unatoč njihovoj jednostavnosti nikad nisam pokušala sama ...

Nabujak od mahuna i piletine

Kada imate troje djece ponekad je doista teško udovoljiti svima i učiniti da svi ...

Šampita – kremasti kolači koji vraćaju u djetinjstvo

Šampita, krempita, šaum rolne…sve su to kremasti kolači koji u misli neodoljivo vraćaju okuse ...

Kroketi od krumpira – prilog za baš svaku priliku

Kroketi od krumpira nešto su najbolje što možete napraviti od samo nekoliko sastojaka. Bilo ...

Krumpir sa špekom

Ako ste se slučajno našli u situaciji da stvarno ne znate što skuhati (kao ...