Ružice od dizanog tijesta s pekmezom

Da, ružice od dizanog tijesta s pekmezom nešto su najbolje što sam napravila u zadnje vrijeme. Potvrđuje to i činjenica da ih nakon prvog puta ponavljam već danima i ne možemo ih se nasititi. Čudno je to ustvari zato što su ove ružice okusom slične buhtlama koje nisu ništa novo kod nas doma. Uzevši u obzir naravno činjenicu da dizano tijesto obožavam. Što mijesiti i stvarati, što jesti u slanoj ili pak slatkoj varijanti. No ružice od dizanog tijesta s pekmezom opet su sasvim posebne.

Mislim da je tajna u tom načinu rolanja tijesta preko kojega se namaže pekmez. Tijekom pečenja ružice od dizanog tijesta s pekmezom lijepo narastu, a pekmez se naprosto gura iz njih i mami svojom slatkoćom. Pa ako tome dodate činjenicu da se radi o domaćem pekmezu od šljiva i marelica kojega svi obožavamo, mjesta čuđenju oko ovih ružica ustvari nema 😉

Ružice od dizanog tijesta s pekmezom su zbog načina pečenja idealne za bilo kakva druženja. Bez obzira da li želite napraviti nešto slatko i toplo samo za sebe i svog dragog dok gledate film ispod tople dekice. Ili ako možda želite grickati nešto fino kada pozovete ekipu na kavu ili topli čaj. Ili ako recimo želite obradovati klince nečim ukusnim i toplim kada se vrate sa igranja na snijegu u toplu kuću. Budući se ružice lijepo slažu jedna do druge, nakon pečenja budu zbijene, ali se sasvim lako odvajaju. Tako svatko može sebi trgnuti svoj dio i uživati u toliko komada koliko želi 😉

Ako ste možda pomislili da je ovo nešto jako komplicirano, prevarili ste se. Uz malo truda doista nije teško. No, za ovakva peciva od dizanog tijesta morat ćete izdvojiti nešto vremena u kuhinji. Ovo nikako nije neko instant rješenje za jelo na brzinu. Ovo je nešto što se radi s ljubavlju, što se mijesi i oblikuje. Nešto od čega zamiriše cijela kuća. Nešto u što ugrađujete dijelić sebe. A kada radite tako nešto, dobra vibracija je neminovna, a sreća u dijeljenju tih trenutaka sa dragim ljudima beskrajna.

Ružice od dizanog tijesta

Ružice od dizanog tijesta s pekmezom

POTREBNO:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 300 ml toplog mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica soli
  • 2 jaja
  • 200 g maslaca
  • 1 teglica pekmeza po želji

PRIPREMA:

  1. U toplom mlijeku u koje treba dodati 1 žlicu šećera rastvoriti i pomiješati kvasac. Pustiti da odstoji na sobnoj temeraturi 10-tak minuta dok se ne počne uzdizati.
  2. Pomiješati u većoj posudi brašno, ostatak šećera, sol, jaja i otopljeno 150 g maslaca. Dodati tada uzdignuti kvasac pa umijesiti dizano tijesto. Tijesto mora biti potpuno kompaktno i glatko. Pokriti ga i pustiti na toplom mjestu da se diže bar 30 minuta.
  3. Uzdignuto tijesto premjestiti na radnu površinu. Malo ga oblikovati rukama u veći valjak pa podijeliti na dva dijela.
  4. Svaki dio tijesta na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljati u pravokutnik debljine 6-7 mm. Premazati tijesto debljim slojem pekmeza pa ga zarolati. Oštrim nožem rezati roladice debljine cca 1,5 cm. Roladice slagati u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje jednu do druge. Neka ne budu baš pregusto natiskane (vidi sliku). Roladice možete peći i odvojeno jednu od druge u većem limu, samo imajte na umu da će se one tijekom pečenja malo ‘odrolati’, ali ako volite zapečeno i hrskavo tijesto učinite tako.
  5. Uključite pećnicu da se grije na 200 C i za to vrijeme pustite roladice da malo narastu. Netom prije pečenja premažite ih preko spojeva i mjesta gdje se dodiruju preostalim otopljenim maslacem.
  6. Pecite ružice od dizanog tijesta s pekmezom u zagrijanoj pećnici na 200 C 25 minuta.
  7. Kratko prohladite, izvadite iz kalupa, premjestite na pladanj, posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (6)

  • Cukrica04

    Divan recept!

  • Mira

    Super su ispale, cista 10ka!

  • Margareta

    Jel se mogu namazati ružice topljenom čokoladom?

  • Sandra Gašparić

    Mogu, ali ćete ih teško motati rezati 😉

  • Marijana

    Ja ih često mažem sa nutellom, ili smjesom od prženih mljevenih lješnjaka…predivno,mirisno pecivo… Svaki drugi vikend obavezno na stolu

  • Stjepan

    Odličan fini recept…Super

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Uskršnji zečići

Teško je zamisliti Uskrs bez uskrsnog zeca, naročito ako ste dijete, ili po godinama ...

Međimurska zlevanka

Zlevanka je tradicionalno jelo Međimurskog kraja koje će vam, ako slučajno svratite u našu ...

Truffles čokoladne kuglice kojima je teško odoljeti

Ako se ubrajate u onu skupinu ljudi koja obožava čokoladu, onda su truffles čokoladne ...

Mini prhke orehnjače – slatki okus tradicije

Da, baš tako. Mini prhke orehnjače. Ne makovnjače. Ne niti rogačnjače. Samo male slatke ...

Londoner ploške, Pita od keksa, Medenjaci

O receptima iz bilježnica… LONDONER PLOŠKE Tijesto: 21 dag brašna 14 dag maslaca 2 ...

Složenac od starog kruha i tikvica

Složenac od starog kruha i tikvica, ali i od još ponečeg bi bio ispravniji ...