Cordon bleu – punjeni odrezak nad odrescima

Često kuham jela odokativnom metodom od namirnica koje mi se nađu pri ruci, što u konačnici znači da moja jela često nemaju baš nikakve nazive pa niti sama ne znam kako bih ih nazvala. Kuhanje na takav način ispunjava me baš nekom pozitivnom energijom i entuzijazmom jer nikad ne znam što će ispasti dok ne bude gotovo. No, i kuhanje dobro poznatih jela i klasika u kulinarstvu ima svoje svijetle trenutke u mojoj kuhinji. Kao kad npr. radiš Cordon bleu. Sam naziv tog jela nosi nekakve svečane konotacije i baš ga volim izgovarati.

Od kuda potječe naziv Cordon bleu?

Iako se u osnovi radi o običnom pohanom odresku od telećeg, svinjskog ili pilećeg mesa punjenom sirom i šunkom, cordon bleu je poseban odrezak. Prije svega zbog svog imena. Pa evo o čemu se radi…koga ne zanima ovaj povijesno-činjenični dio neka slobodno odskrola do dijela teksta sa opisom samog jela 😉 Povijest tog imena seže u daleku prošlost u Francuskoj kada je na kraljevskom dvoru postojao red vitezova Ordre des Chevaliers du Saint Esprit koji su za svoje zasluge bivali nagrađeni križom svetog duha kojega su nosili oko vrata na posebnoj plavoj vrpci (cordon bleu). Priča se tako da su se ti vitezovi voljeli počastiti dobrom gozbom i biranim jelima, da su uživali u ekstravagantnim i luksuznim domjencima koji su se po njima nazivali “Cordon bleus”. Dakle, Cordon bleu (plava vrpca) je zbog svega toga postala sinonim za izvrsnost pa se kao naziv počeo primjenjivati i na području kulinarstva. 

Dakle, Cordon bleu je jedan izvrstan odrezak zar ne? 😉 Pa hajde da ga onda i učinimo izvrsnim za naša nepca. Ovaj se punjeni odrezak priprema prilično jednostavno, no unatoč tomu ispasti će vam ustvari toliko fino koliko se potrudite oko njega. Ne lažem, stvarno. Da bi vam cordon bleu bio fini ručak i odrezak sočan, neka meso koje koristite bude kvalitetno. Punjenje također. Tanko rezana mozzarela ili chedar u listićima uz fini komad sušene šunke ovome odresku daju ono nešto posebno. Ja ga najčešće radim za pilećim prsima, no odličan je u bilo kojoj drugoj varijanti. Uz Cordon bleu možete poslužiti prilog koji želite. Odlično pašu prženi krumpirići, ali i krumpir pire sa umakom od gljiva, pirjana riža sa maslacem ili možda krumpir sa povrćem na lešo. Na vama je samo da pronađete svoju savršenu kombinaciju i da uživate u svakom zalogaju

Cordon bleu

Cordon bleu

POTREBNO:

  • 8 odrezaka pilećeg bijelog mesa (2 prsa)
  • 8 komada tanko rezane suhe šunke
  • 200 g ribane mozzarele 

Za paniranje:

  • 2 jaja
  • 6 žlica brašna
  • 10 žlica krušnih mrvica
  • I još: ulje za prženje

PRIPREMA:

  1. Odreske utanjiti batom za meso oprezno preko vrećice za zamrzavanje kako se prsa ne bi raspala. Bitno je da odresci budu što tanji pa si dajte truda sa ovim. Lijepo laganim udarcima utanjiti ravnomjerno po cijeloj površini odreska.
  2. Na donju polovicu odreska staviti komad šunke, preko šunke sir pa preklopiti drugim dijelom odreska. Rubove pritisnuti prstima, pa još malo potuckati batom za meso kako bi se odrezak ‘zatvorio’.
  3. Sada slijedi paniranje. Prvo svaki odrezak uvaljati u brašno, potom u razmućena i posoljena jaja, a odmah zatim i u krušne mrvice.
  4. Tako panirane odreske pržiti u ulju sa obje strane dok ne postanu hrskavi i zlatno-smeđe boje. Ocijediti ih na ubrusu od viška masnoće i poslužiti uz prilog po želji.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

Priprema hrane za zabave i druženja doista može biti zabavna, naročito ukoliko se na ...

Pečeni krumpir s okusom slanine

Zašto s okusom slanine  e ne sa slaninom? Pa zato što sam ovaj put ...

Trganci s vrhnjem bez jaja

Trganci s vrhnjem i to oni za koje se tijesto zamjesi bez jaja, pravi ...

Neobična švarcvaldica

Ovo je torta koju sam radila za 2. rođendan svog Brune. Obično kada slavimo ...

Musaka od kupusa i mljevenog mesa

U mojoj kuhinji složenci svih vrsta i sastojaka su doista česti. A musaka od ...

Punjene langušice

Nedavno me je popodnevni napadaj gladi uvjerio da mi se jedu pogačice sa čvarcima, ...