Iak

Uskrsna pletenica sirnica

o je Uskrs blagdan tijekom kojeg nije uobičajeno peći tako puno kolača i slastica kao u božićno vrijeme, mene jako veseli baš ono što je tako tipično za Uskrs. A to su fina peciva i domaći kruhovi koji se poslužuju na uskrsni doručak uz kuhanu šunku, jaja i mladi luk, i to su mirisi i okusi djetinjstva koje čovjek jednostavno cijeli život nosi u sebi. U želji da i sama svojoj djeci ostavim u nasljeđe tu tradiciju i doživljaj Uskrsa, trudim se svake godine iznenaditi ih nekim novim receptom, nekom novom idejom koja savršeno paše uz tu kuhanu uskršnju šunku. I zato je možda upravo sad pravo vrijeme za degustaciju i ocjenu najboljeg uskrsnog kruha.

Nakon prve ‘klasične’ pince, na red je došla i jedna sasvim ‘klasična’ uskrsna pletenica. Kako bi pletenica bila što mekša i podatnija, čak i drugi dan, obogatila sam ju kiselim vrhnjem i većom količinom maslaca, jaja su joj dala predivnu žutu boju i potrebnu elastičnos, a od arome kruškovca cijela je kuća već prvim minutama pečenja zamirisala uskršnje/proljetnim štihom. Ovakvu pletenicu možete poslužiti uz razne namaze i čašu mlijeka kao svakidašnji doručak ili večeru ili pak kao dodatak šunkici i jajima za uskršnjim stolom. U svakom slučaju, fina je jako i isplati se provesti u kuhinji dva-tri sata zbog tako dobrog zalogaja 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uskrsna pletenica sirnica

Potrebno:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 vrećice instant suhog kvasca
  • 2 cijela jaja
  • 3 žumanjka
  • 20 dag maslaca
  • 2 dl mlijeka
  • 1 čaša kiselog vrhnja (180g)
  • 20 dag šećera
  • mala žličica soli

Priprema:

  1. U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, napravite udubinu u sredini u koju valja uliti otopljeni maslac, jaja i žumanjke, dodati i kiselo vrhnje, pa uz postepeno dolijevanje toplog mlijeka mikserom umutite mekano tijesto.
  2. Izručiti tijesto tada na radnu površinu pa uz povremeno posipavanje brašnom umijesiti glatko tijesto. Zapamtite – tijesto će biti mekše i podatnije i bolje će se dignuti, što se duže mijesi rukama! Da je dovoljno dobro, primjetiti ćete po tome što je površinom glatko i sjajno. Tako umiješeno tijesto pokriti folijom za očuvanje svježine (tako se neće na površini stvoriti korica) i pustiti da se diže 1 sat.
  3. Nakon toga tijesto premijesiti, izrezati na 6 jednakih dijelova (za dvije pletenice: svaka pletenica – 3 kraka), pa svaki dio razvaljati rukama u deblji valjak. Uzeti po tri trake, staviti ih jednu do druge, na vrhu spojiti rukama pa isplesti pletenicu. Pletenicu pletite lagano i bez zatezanja jer će inače tijekom pečenja puknuti! Isto napravite s preostala tri komada tijesta. Pletenice odložite u lim na papir za pečenje, pokrijte čistim ubrusom i pustite na toplome još 30 minuta da se malo podignu.
  4. Pletenice prije pečenja premazati razmućenim jajetom i peći u pećnici na 170ºC 45 min. dok lijepo ne porumene.

Recept u slikama:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Banoffee pita – neodoljiva slastica sa karamelom i bananama

Banoffee pita, tradicionalni engleski desert originalnog imena Banoffee Pie nastao je kombinacijom riječi i ...

Brza salata sa lignjama, krumpirom i rukolom

Kada se nađeš u strci i zbrci pa ne znaš niti što bi skuhao ...

Fincan burek (Fincan Böreği) – Burek iz šalice

Moram priznati da duži naziv nekog jela dugo nisam imala, no kako drugačije objasniti ...

Šnenokle – snježni oblačići slatkog zadovoljstva

Šnenokle slastica su koja već samim svojim imenom priziva nekakve romantične duhove prošlosti u ...

Rolada od kokosa i keksa s orasima

Rolada od kokosa i keksa, znate ona koja se nađe kod baš svih na ...