Pekmez od šljiva iz pećnice

Pekmez od šljiva iz pećnice

Ok, pekmez od marelica napravljen je odavno, lovačka salata popunila je police u špajzi, idući vikend radimo i domaći prženi ajvar, pa iako sam sama sebi rekli da neću više, nisam mogla odoljeti, a da ne probam napraviti pekmez od šljiva iz pećnice. Do sada sam pekmez od šljiva radila svega jednom i to na onaj staromodan način sa ukuhavanjem i miješanjem preko nekoliko sati. Vjerovatno mi se upravo zbog tog užasno dugog procesa tako jako zamjerio i izbjegavala sam kuhanje pekmeza godinama. Dobro, baka nas je ionako svake godine opskrbila pristojnom dozom svojeg pekmeza od šljiva 😉

No, rekoše mi nedavno kako se pekmez od šljiva iz pećnice može napraviti jednostavno i relativno brzo. Rekoše mi da ga ne treba miješati puno, da ne prska ništa, da samo staviš šljive na lim u pećnicu i to je to. Rekoše mi svašta, i skoro sve krivo! Da, napravila sam taj famozni pekmez od šljiva iz pećnice i da ispao je super, ali da je to neki super jednostavni i super brzi spektakl od pripreme pekmeza – e to nije!

Kada se šljive za pekmez peku u pećnici, tada ga doista ne morate miješati tako često kako biste to morali da ga kuhate na ploči za kuhanje. Dovoljno je pećnicu otvoriti svakih pola sata i promiješati. No budite sigurani da se šljive na taj način jednostavno neće raskašati do kraja. Ako ovaj pekmez radite sa više šljiva, trebat će vam i veća i dublja posuda, jer ako šljive pečete u plitkom limu iz pećnice, prskati će na sve strane što god vam tko rekao o ovome.

Pekmez od šljiva iz pećnice

Dakle, jednostavnost pripreme ovog pekmeza upravo je u tome da ne morate satima biti kraj njega i miješati stalno. I to je odlično. No, nakon tri sata pečenja na 200°C, moj je pekmez i dalje bio rijedak, nije se onako ‘povezao do kraja’, a budući nisam htjela da to bude džem sa velikim komadima šljiva, nego baš glađi pekmez, morala sam ga izmiksati. Izvadih ga iz pećnice, ismiksah, vratih u pećnicu na još pola sata. Ali promjena nikakva. E nakon ta 3,5 sata rada pećnice sam bila dovoljno isfrustrirana da pekmez iz pećnice ili frknem kroz prozor ili izvadim iz pećnice i završim ga na klasičan način na ploči za kuhanje uz puno onog završnog prskanja i bućkanja. Odabrah ovo drugo 😉

U svakom slučaju, nakon svega moj je pekmez od šljiva iz pećnice ispao odlično! Jako sam zadovoljna i njegovom teksturom i okusom. Moji su također oduševljeni svi. Da li ću ga opet na isti način raditi u pećnici? Vrlo vjerovatno ne, jer ne vidim baš neku isplativost u svemu tome. Eto dragi moji, isprobah sve ovo za vas i napisah potpuno iskreno svoje dojmove kako biste znali na što sve doista možete računati ako se odlučite raditi svoj pekmez od šljiva 😉 Možda će se vama ovakva priprema pekmeza svidjeti puno više nego meni, sve je to ionako individualno. Kako god bilo, želim vam puno sreće u pripremi zimnice i finih pekmeza koji će vas svojim fantastičnim okusima i slatkoćom cijelu zimu podsjećati na dugo toplo ljeto 🙂

Pekmez od šljiva iz pećnice

POTREBNO:

  • 5 kg šljiva (vagala sam očišćene šljive bez koštica)
  • 700 g šećera
  • 2 vrećice želina (50 g)
  • 2 žlice limunske kiseline ili sok 2 limuna

PRIPREMA:

  1. Šljive oprati i očistiti od koštica. Narezati ih na četvrtine ili polovine.
  2. Šljive prebaciti u dublju posudu i staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C. Svakih pola sata izvaditi iz pećnice i promiješati.
  3. Nakon 1,5 sat pečenja, izvaditi iz pećnice, izmiksati štapnim mikserom ukoliko želite glatku strukturu pekmeza, dodati šećer i promiješati. Vratiti u pećnicu i peći uz povremeno miješanje još 1,5 sat.
  4. Izvaditi opet iz pećnice, premjestiti posudu na jaču vatru, dodati želin i limunsku kiselinu te kuhati još 30 minuta.
  5. Vrućim pekmezom puniti vruće sterilizirane staklenke. Napunjene staklenke držati u pećnici na toplom 2 sata dok se na vrhu ne stvori blago zapečena korica.
  6. Još tople staklenke zatvoriti prigodnim poklopcima te ih hladiti postepeno na sobnoj temperaturi.
  7. Pospremiti na mračno i hladno mjesto i čuvati do korištenja.

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • mirela

    i ja sam bacila dva puta,ali i kad je bio malo redji kasnije se stegao.Iz rerne je najbolji.ambilife preciscivac vazduha mi tada prija jer eliminise mirise mada ja vioim miris kuhinje ,a moji ne

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Čokoladna bomba

Početkom ovog tjedna sam na recipeci facebook stranici raspisala svojevrsnu tjeralicu za novim receptima, ...

Musaka od starog kruha s ajvarom

Musaka od starog kruha jelo je koje će vam savršeno dobro doći ukoliko imate ...

Tjestenina u umaku od rajčica sa kozicama

I dođu tako ti vrući dani kada je pomisao na boravak u kuhinji nepodnošljiva ...

Chimichanga s piletinom na ReciPeci način

Chimichanga, burrito, enchilada, tacos, fajita…sve su to nazivi živopisnih meksičkih jela. Iako ih sve veže ...

Marinirana piletina Orly

Pripremanje namirnica (namjerno kažem namirnica, jer na ovaj se način mogu spremiti mnoge vrste ...

Punjeni odresci sa šampinjonima

Kada bih morala navesti dvije stvari u kuhinji i kulinarstvu na koje sam posebno ...