I dođu tako ti vrući dani kada je pomisao na boravak u kuhinji nepodnošljiva i kada želiš napraviti ručak što je prije moguće. A da bude baš pravi, fini ručak. Prvo što mi u tim trenucima pada na pamet je tjestenina napolitana. Osvježavajući umak od rajčica sa puno bosiljka kojemu posebnu čar daje obilje ribanog parmezana na vrhu. E, sad zamislite sve to, ali dodajte kozice. U tren oka dobijete nešto što se zove tjestenina u umaku od rajčica sa kozicama 🙂 Znam, nikakav spektakl od namirnica niti od naziva ovog jela. Ali totalni spektakl od okusa!

Moji su klinci, a ni suprug nije daleko od toga, veliki ljubitelji svega morskog. Riba, školjke, škampi, kozice…dalo bi se tu nabrajati i birati što najviše vole. E, imaju jednu malu nevolju – ja ne volim ribu. Znam da će me sada svi zdravoljupci i volitelji svega što je mediteransko i zdravo popljuvati, ali ne mogu protiv sebe. Ne volim i točka. Nije da im tu i tamo ne pripremim nešto takvo, ali prilično je to rijetko. Pa se onda nastojim iskupiti na neki drugi način i nekim drugim privlačnim i uvijek drugačijim jelima.

Doista, jako je malo ribljih recepata kod mene na ReciPeci. Imam čak i dostojno opravdanje – živim na kontinentu, u Slavoniji. A ovdje se morska riba može naći jedino u zamrzivačima trgovačkih centara. Dogodi se tu i tamo da se nudi i svježa riba, ali ne djeluju mi te ‘svježe’ ribice nimalo uvjerljivo. Niti mirisom niti izgledom buljavih okica. Pa ih obilazim u velikom luku. A i ova zamznuta ima takvu cijenu u koju svaki put kad pročitam pomalo ne vjerujem. Jer jedno pakiranje morske ribe za jedan obrok košta isto koliko polumjesečna zaliha mesa za umake, pohance, salatice ili što već drugo. Pa odustanem i od toga.

No, onda tu i tamo pronađem kakve zamrznute kozice ili škampiće na akciji i odlučim obradovati moju družinu omiljenim im okusom. Moram priznati da su mi kozice (gamberi) fine iako dolaze iz mora 😉 Volim taj njihov slatkasti okus, a u kombinaciji sa rajčicama su odlične. I tako nastade i ova moja današnja tjestenina u umaku od rajčica sa kozicama.

Tjestenina u umaku od rajčica sa kozicama

POTREBNO:

  • 300 g kozica (gambera)
  • 1 velika limenka pelata (ili 3-4 svježe rajčice)
  • svežanj svježeg bosiljka
  • prstohvat origana
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica šećera
  • sol, papar

PRIPREMA:

  1. Ako su kozice zamznute prije upotrebe ih odmrznuti.
  2. U većoj dubljoj tavi, po mogućnosti u woku pržiti kozice na malo maslinovog ulja. Kozice su osjetljive i ne treba im duga termička obrada. Pržiti ih uz miješanje nekoliko minuta. Izvaditi ih šupljom žlicom na stranu, a tekućinu koju su pustile izliti u posudicu.
  3. U isti taj wok doliti još malo maslinovog ulja pa na njemu ispržiti sitno sjeckan luk. Dodati češnjak izrezan na tanke režnjiće, dodati pelate ili rajčicu, posoliti i popapriti pa uz miješanje krčkati 10-tak minuta. Pelate možete prethodno nasjeckati, a možete ih tijekom miješanje usitniti kuhačom. Dodati i šećer koji će neutralizirati kiselost iz rajčica.
  4. Tada u umak vratiti kozice, promiješati, dodati sitno sjeckan svježi bosiljak i origano, popraviti okus ako treba solju i paprom. Prokuhati sve zajedno još 10 minuta pa poslužiti uz kuhanu tjesteninu.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Punjena pileća prsa sa roštilja

Kada je roštilj u pitanju, najčešće nema tu puno filozofije: meso se fino napaca, ...

Kroasani – domaća peciva kao iz pekare

Kroasani su peciva o kojima sam već dosta puta pisala, a još sam ih ...

Pita lepinje s piletinom

Pita lepinje (pita kruh, pita bread) okrugla su i šuplja peciva koja se tradicionalno ...

Bijela bajadera s kokosom i keksima

Kada su božićni kolači u pitanju teško je zamisliti blagdanski stol bez bajedere. Dolazi ...

Pastirska sarma – zimski klasik u novom ruhu

Što god mislili o njoj, voljeli je ili ne, sarma je neprikosnovena kraljica zimske ...

Brzi kolač sa šumskim voćem i bademima

Brzi kolač sa šumskim voćem i bademima jednostavna je slastica koja neće biti komplicirana ...