Chimichanga s piletinomChimichanga, burrito, enchilada, tacos, fajita…sve su to nazivi živopisnih meksičkih jela. Iako ih sve veže posebna aromatičnost i žestina, kao što je slučaj sa većinom meksičkih jela, razlike između pojedinih jela postoje. Sve što sam gore navela radi se sa tortiljama – tankim palačinkama koje mogu biti od pšeničnog ili pak kukuruznog brašna. Pravi poznavatelji meksičke kuhinje jako će paziti koji će vam nadjev staviti u koju vrstu tortilje. Također je jako bitno da u određeno jelo ide samo određena vrsta mesa i kombinacija povrća. I na kraju, jela se razlikuju i po načina nadjevanja tortilje. Tako se u fajitu stavlja isključivo govedina i prženi kolutići luka i paprike uz puno umaka. Za tacose je potrebno kukuruznu tortilju samo preklopiti i napuniti ih isljučivo mljevenom govedinom uz dodatak salate. Za enchilade će nadjev biti sa komadićima govedine ili piletine sa povrćem i sve ćete na kraju morati lijepo zapeći u pećnici. Burrito se puni ili mljevenim mesom ili jako sitno sjeckanom govedinom ili piletinom uz dodatak povrća i klasičnih meksička začina – puuuno ljute papričice i chilija, sve se zamota tako da imate jednu deblju palačinku unutar koje se skriva nadjev. A chimichanga koja je razlog pisanja ovog posta? Chimichanga je ustvari prženi burrito koji odlično paše uz umake i idealana je upravo kao fingerfood snack na zabavama i druženjima.

Chimichanga s piletinomIako prilikom spremanja ovog jela nisam imala pojma da spremam nešto jako slično chimichangi, znala sam što želim postići. Iako tortilje obožavam, za pripremiti veću količinu njih, treba i dosta vremena. A ja sam ovaj put pripremala hranu za veći broj djece na rođendanskoj fešti i imala uz to još milijun drugih stvari za napraviti. Dakle, tortilje sam odmah prekrižila. Ali zato sam se dosjetila da uz gotove tanke kore za savijače mogu napraviti prilično sličnu stvar. Nešto kao spring rolls sa meksičkim punjenjem. I znate što? Ideja je odlična!

Nadjev za ove chimichanga rolice je sitno sjeckana piletina u kombinaciji sa povrćem. Koristila sam gotovu zamrznutu meksičku mješavinu povrća – grašak, kukuruz, paprika, luk, mahune, pa ako nemate tako nešto napravite kombinaciju povrća sami prema onome što vam je pri ruci. U umak naravno ide i dosta rajčice i mljevene crvenene paprike, te neizostavno chili u prahu. Izrada ovih chimichanga rolica je prilično jednostavna, a možete ih ili pržiti u dubokom ulju, ili peći u pećnici. Probala sam oba načina i razlike ima, iako ne velike. Rolice pržene u ulju su puno hrskavije i brže se isprže, no upiju dosta ulja. Dok su rolice pečene u pećnici mekanije strukture, nemaju tako izraženu hrskavost, malo se duže peku, ali su zato zdravije jer ih možete ispeći doslovne bez kapi ulja. Na vama je da odlučite kako ćete. Jedno je sigurno. Chimichanga s piletinom je odlična čak i bez klasičnih tortilja 😉

Chimichanga s piletinom

POTREBNO:

  • 1 pakiranje tankih kora za savijače
  • 400 g pilećeg filea
  • 1 pakiranje zamrznute meksičke mješavine povrća
  • 200 ml tekuće rajčice
  • 100 ml vode
  • Chimichanga s piletinom iz pećnice2 žlice začinske mljevene paprike (slatke ili ljute)
  • chili u prahu po želji i potrebi
  • mješavina začina za burrito
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • sol, papar

Za umak od jogurta:

  • 300 ml čvrstog grčkog jogurta
  • 1 žlica sjeckanog vlasca
  • 1 žličica češnjaka u pragu
  • 1 žlica tabasco umaka
  • sol

PRIPREMA:

  1. Pileća prsa što sitnije nasjeckati, posoliti i posipati začinom za burrito. Pržiti u woku (ili većoj tavi) nekoliko minuta dok ne postane lijepo zapečeno. Tada dodati zamrznuto povrće, promiješati, doliti rajčicu, vodu i začine, pa uz povremeno miješanje pirjati 15 min dok sva tekućina ne ispari.
  2. Od svake ćete kore dobiti po dvije rolice, zato morate svaku koru prerezati na dva dijela. Na početak kore stavite punu žlicu nadjeva, zavrnite rubove prema unutra pa zarolajte.
  3. Ako ćete rolice peći u pećnici tada ih slažite sa spojenom stranom prema dolje jednu do druge na papir za pečenje, prije pečenja ih premažite tanko rastopljenim maslacem i pecite u pećnici na 200ºC 20 minuta. Ako ćete rolice pržiti u ulju, složite ih na pladanj, zagrijte ulje pa spuštajte po tri/četiri rolice u vrelo ulje sa spojenom stranom prema dolje kako bi se tamo najprije zapekle. Okrenite ih nakon par minuta da se ispeku i sa druge strane. Pečene ocijedite na papirnom ubrusu od viška masnoće.
  4. Uz chimichnage poslužite ljuti umak od jogurta, ajvar ili neki drugi umak po vašoj želji.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Pripremiti piletinu i povrćePržiti piletinu u wokuDodati povrćeDoliti rajčicu i začine,  i propirjatiKoru prerezati na dva dijelaStaviti malo nadjeva na početak svake poloviceNapraviti roliceSložiit ih u lim za pečenjeIspećiOvako izgledaju chimichange pečene u pećniciA rolice možete pržiti u uljuChimichanga spring rollsChimichanga pržena u ulju

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kremšnite sa bundevom koje ćete obožavati

Da, dobro ste pročitali, ovo su doista prave pravcate kremšnite sa bundevom! Iako vas ...

Štrudla sa jagodama i plazma keksom za svaki dan

Kada bih morala izabrati meni omiljeno voće, na prvu bih rekla da su to ...

Piletina Tikka Masala – Tikka masala curry

Piletina tikka masala doista je jelo koje ne samo da zvuči egzotično, nego je ...

Anatomija jednog klipića (klipići s čokoladom)

Kada vas pritisne glad (stari ljudi u mom kraju bi rekli ‘kad vas pretisne ...