Karađorđev odrezak, Karađorđeva šnicla

Karađorđev odrezak - presjekPostoje određena jela koja su specifična za pojedine zemlje i koja su svojevrsni klasici kulinarstva tih zemalja te se shodno tome pripremaju u većini domova, ali i poslužuju u gotovo svakom restoranu. Ako vas put koji put dovede u Srbiju sigurno ćete ondje čuti za Karađorđev odrezak ili Karađorđevu šniclu i većina će vam tamošnjih žitelja reći da ako niste probali Karađorđa kao da i niste bili tamo. Pandan tom jelu kod nas u Hrvatskoj bi bio Zagrebački odrezak, i čak je i sličan slavnom Karađorđu, no opet sasvim drugačiji. Po izvornom receptu Karađorđev odrezak priprema se od teletine ili svinjetine koja se premazuje domaćim kajmakom, zarola, panira i potom ispoha. Postoje razne varijacije na temu Karađorđa (za kojega ćete još čuti da ga zovu Devojački san 😉 ), no jedino je ovaj koji se radi samo sa kajmakom pravi. Ovo je fino jelo dobilo naziv, pogađate već, po vođi prvog Karađorđev odrezak - serviranjesrpskog ustanka protiv Turaka voždu Karađorđu koji je očito volio lijepo živjeti i dobro jesti 🙂 No dobro, to nikad nećemo sa sigurnošću znati, ali sigurno znamo da je ovu šniclu osmislio i dao joj ime Milovan Mića Stojanović, poznati srpski kuhar koji je ovaj punjeni pohani odrezak prelio tartar umakom te ukrasio limunom i mrkvom, a sve kako bi dekoracija podsjećala za lentu s Karađorđevom zvijezdom. Kako god bilo, ovo je jelo doista jednostavno za napraviti, ali bilo bi dobro da prije pripreme probate nabaviti domaći kajmak jer je navodno tek sa tako nečim ovaj odrezak posebno punog okusa i specifične arome te poznate sočnosti koju mu podari kajmak prilikom termičke obrade. U slučaju da ne možete nabaviti domaći kajmak, poslužit će i onaj iz trgovine, a ako uz Karađorđa napravite umak od gljiva i pire krumpir, imat ćete doista dobitnu kombinaciju za odličan ručak! Evo recepta:

Karađorđev odrezak

Potrebno:

  • odresci svinjskog karea (količina proizvoljna)
  • kajmak
  • Karađorđev odrezak iz blizinevegeta, sol, papar
  • Za paniranje: 2-3 jaja, krušne mrvice, brašno

Priprema:

  1. Odreske jako tanko istući, posoliti ili povegetiti pa na svaki rasporediti po žličicu-dvije kajmaka. Možete ga ako je maziv lijepo razmazati a možete ga ako je tvrd kao ovaj moj ‘kupovni’ samo razasuti po površini odreska.
  2. Tada oprezno i čvrsto zarolati odrezak tako da bočne krajeve savijete prema unutra.
  3. Tako pripremljene odreske panirajte: prvo u brašno, jaja i potom mrvice. Ako želite deblji pohung, tada ga još jednom uvaljatje u jaja pa u mrvice.
  4. Pržiti u dubokoj masnoći dok lijepo ne porumeni sa svih strana.
  5. Poslužiti po želji uz tartar umak, pommes frtittes, ili pak ovako kao ja, uz pire krumpir i umak od šampinjona te zelenu salatu.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Prvo korak u izradi Karađorđevog odreskaDrugi korak pripreme Karađorđevog odreskaTreći korak pripreme odrezakaČetvrti i završni korak u pripremi odrezakaKrupni plan Karađorđevog odreska

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Princes krafne, Micika, Biskvit za rolat

O receptima iz bilježnica… PRINCEZ KROFNE Tijesto: 3 dl vode staviti na vatru, kada ...

Kremasti zalazak sunca – Creamy sunset cake

Ako ste kojim slučajem ljubitelj soka od naranče i kremastih kolača svježeg okusa, onda ...

Marinada za roštilj – tajna dobrog roštiljanja

Za pripremu dobrog roštilja bitno je nekoliko stvarčica poznavajući koje ćete i sami postati ...

Šah torta s jagodama

Zamislite sljedeću situaciju: subota popodne, umorni ste jako od tjedna iza vas i jedino ...

Nabujak od mahuna i piletine

Kada imate troje djece ponekad je doista teško udovoljiti svima i učiniti da svi ...

Slane palačinke s tikvicama

Evo još jedne ideje kako potrošiti tikvice. Kada bolje razmislim, trebala sam ovih zadnjih ...